Insecten Macrofotograaf Leon Baas vertelt zijn verhaal!

Insecten Macrofotograaf Leon Baas vertelt zijn verhaal!

Insecten in een ander licht gezet door fotograaf Leon Baas. Het is al een tijdje een wens geweest om Leon Baas voor ons vragenvuur te strikken en dat is nu dan eindelijk gelukt! Leon is Nederlands eigen Macrofotografie insecten goeroe, de foto’s van Leon geven je een ander beeld van de kleinste wezentjes die door onze eigen ogen te zien zijn.
En in dit verhaal lees je hoe dit zo gekomen is.

IMG_2346-2


Wat doe je normaal als je niet aan het fotograferen bent?

Naast het fotograferen heb ik nog een hobby als tekenen en maak ik nog wel eens muziek, maar in het dagelijkse leven ben ik werkzaam als monteur van waterpompen. Ik ben dol op sleutelen en hou van mijn vak. En wat ik bijna zou vergeten is dat ik de rare gewoonte heb om lenzen uit mekaar te halen en ze op de meest vreemde manieren weer in mekaar te zetten. Dit geeft dan vaak bijzondere effecten.

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Ik ben een groot liefhebber van insecten en vind het dan ook het leukste om deze kleine wondertjes in al hun pracht te fotograferen. Iets te kunnen laten zien aan anderen waarvan sommigen mensen niet eens het bestaan van weten terwijl het gewoon in hun eigen tuin rondkruipt. Natuurlijk zijn er ook mensen die ervan griezelen en nooit meer een stap in hun tuin durven zetten. Sorry daarvoor!

IMG_1913

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik voornamelijk uit het bestuderen van insecten. Hoe leven ze en wat zijn hun specifieke eigenschappen.Van daaruit weet ik hoe ik een insect op de foto wil gaan zetten. Een foto van een vervaarlijk uitziend insect moet een dramatische uitstraling hebben bijvoorbeeld. Een foto van een vlinder daarentegen moet een fijne sfeer uitademen.

Regulieren

Hoe was je eerste foto-shoot/reportage?

Mijn eerste echte reportage kreeg ik met het winnen van de Grasduinen wedstrijd. Tegenwoordig bekend als de ROOTS natuurfotowedstrijd. Ik won een reis en kreeg de opdracht daar een kleine reportage te maken die vervolgens gepubliceerd zou  worden in dat tijdschrift. Een geweldig leuke ervaring. Ook al waren de insecten die ik verwacht had in geen velden of wegen te bekennen.

Wat zou je nog graag eens willen fotograferen?

Ik heb niet zozeer een bepaalde wens op dat gebied, maar om toch een beetje je vraag tegemoet te komen denk ik dat ik wel blij zal worden als ik nog eens een glaskikker(Glass frog) kan fotograferen. Een kikker die bijna helemaal doorzichtig is en helaas niet in Nederland voorkomt.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Mijn tas is hoofdzakelijk gevuld met allerlei soorten flitsapparatuur. Ik fotografeer met de Canon eos 7D en heb standaard de  Tamron SP 90mm f/2.8 macro bij me. Daarnaast de Canon 300mm F4 de Canon Mp-e65 en een zelfgebouwde groothoekmacrolens waarbij het insect erg mooi in zijn omgeving gefotografeerd kan worden.

IMG_8013

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Ik overweeg om over te stappen naar een fullframe camera,maar daar ben ik nog steeds niet helemaal uit. Ik ben een tevreden mens en heb dan ook niet zo’n bijzonder boeiend verlanglijstje. Ik kan maken wat ik wil maken en dan ben ik tevreden.

Wat was je eerste camera?

Mijn allereerste camera was een oude Ricoh, die geen bajonet aansluiting had maar een m42 schroefdraad aansluiting. De lenzen die ik voor mijn Ricoh gebruikte gebruik ik nu nog steeds. Er zijn namelijk adapters in de handel die het mogelijk maken om oude lenzen gewoon te kunnen gebruiken, al moet je dan wel met de hand scherpstellen en het diafragma dient op de lens zelf ingesteld te worden.

IMG_6929-2

Wat was je eerste onderwerp?

Voordat ik insecten fotografeerde maakte ik eigenlijk overal wel foto’s van en ik zou echt niet meer weten wat mijn eerste foto was. Er kwam een ommekeer nadat ik een insect in tegenlicht fotografeerde. Ik was zo geweldig blij met het resultaat dat ik me al snel begon te verdiepen in het gebruik van tegenlicht. Iedere foto die ik daarna maakte gaf mij inspiratie voor de volgende foto.

Black and white

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?

De foto met het mooiste verhaal vind ikzelf wel de foto van de bladwesp larves in tegenlicht. Het was een regenachtige dag en in mijn voortuin zag ik deze larves van een blaadje eten. Ik pakte mijn spullen en ging er eens rustig voor liggen. Een tijdje later kwam mijn overbuurvrouw thuis en zag mij languit op de grond in de voortuin liggen. Verschrikt en lichtelijk in paniek vroeg ze wat er aan de hand was. Ze dacht dat ik niet goed geworden was. Nadat ik vertelde wat ik deed dacht ze waarschijnlijk nog steeds dat ik niet helemaal goed was. Ik liet haar de foto zien die ik gemaakt had en toen begon ze het allemaal toch wat anders te beredeneren. Het is fijn om anderen te laten zien wat de natuur te bieden heeft.

IMG_8965

Het gebeurt wel vaker dat mensen raar kijken,maar als je dan laat zien wat jezelf ziet dan zie je toch vaak een glimlach tevoorschijn komen. En daar doe je het allemaal toch eigenlijk wel een beetje voor.

Hoe ziet je fotobiografie eruit?

Als klein kind was ik al erg begaan met de natuur en struinde vaak tussen de struiken op zoek naar rare beestjes die mijn fantasie prikkelden. Naarmate ik wat ouder werd kreeg ik een oude Ricoh camera waar ik uit alle macht mee probeerde te fotograferen. Leuke plaatjes,maar meer ook niet. Jaren later kreeg ik een digitale spiegelreflex in mijn handen gedrukt. Vanaf die tijd kreeg mijn leven een totaal andere wending.

Al snel kwam er een mooie macrolens op mijn body en maakte ik bij toeval een foto van een insect in tegenlicht. In die tijd was dat erg bijzonder en werd dat voor zover ik weet door niemand gedaan. Insecten werden over het algemeen vrij saai gefotografeerd. Ik deed er alles aan om spanning in het beeld te krijgen, en dat lukte. Ik was nooit tevreden en legde de lat voor mezelf zo hoog mogelijk en las enorm veel oude boeken over fotografie.

In deze oude boeken staan tips die je bijna nergens meer tegenkom. Mijn eerste portfolio was al snel een feit in het blad Focus. Canon Nederland zag dat en vroeg of ik wilde exposeren in de aankomsthal van het hoofdkantoor. Vanaf die tijd ging het snel bergopwaarts. Diverse prijzen werden in de wacht gesleept en er brak een tijd aan waarin ik alleen nog maar bezig was met portfolio’s. Slapen deed ik nog nauwelijks en dat begon me op te breken. Ik besloot om wat doelgerichter te werk te gaan en niet met van alles en nog wat bezig te zijn. Projectmatig werken is prettig en geeft meer houvast. Het themapark Micropolis in Frankrijk kocht 3 jaar lang mijn foto’s voor hun billboardreclames en er werd een collectors item munt gedrukt waar ik nog steeds enorm trots op ben.

Presentatie2

Ik ontwikkelde een macrogroothoeklens en de foto’s die ik daarmee maakte leidde tot publicatie in National Geographic  en BBC wildlifemagazine. Alles wat ik wilde bereiken is me gelukt en daar ben ik trots op. Dat geeft nu een stukje rust.Ik richt me nu meer op het geven van workshops en lezingen. Voor de toekomst heb ik weer allerlei wilde plannen,maar uit ervaring weet ik ondertussen dat er meestal maar een paar daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht. Dat houd het ook spannend.

Waar kunnen we je werk terugvinden?

Facebook van Leon Baas

Op het moment is mijn werk moeilijk  terug te vinden omdat mijn website uit de lucht is. Er word gewerkt aan een nieuwe website,maar dat duurt nog even voordat deze in de lucht is. Op Facebook zijn veel foto’s te bekijken en op diverse andere fotoforums.

IMG_9362

Wat wil je de lezers nog als tip meegeven?

Als tip kan ik meegeven dat je nooit te snel moet opgeven als het niet direct lukt. Probeer zoveel mogelijk kennis te vergaren en werk doelgericht. En probeer de lat hoog te houden.

Nog meer inspiratie in deze galerij

2 Replies to “Insecten Macrofotograaf Leon Baas vertelt zijn verhaal!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.