In Fotografie tips

Wekelijks struin ik Google Image Search af, op zoek naar bedrijven of particulieren die mijn foto gebruiken zonder mijn toestemming. Helaas moet ik vaak constateren dat er opnieuw iemand is die een foto gebruikt zonder toestemming. Daar zakt mijn broek vanaf. Vooral als je op dezelfde website een copyrightpagina ziet met: Geen enkel deel van deze website of de inhoud ervan mag worden verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van… Geldt dat dan niet voor jezelf!? Of een vormgever die een foto gebruikt zonder toestemming terwijl die persoon zelf ook niet wil dat zijn designs gejat worden. Stelen in de supermarkt, we weten allemaal dat dat fout is. Waarom is dat bij ons fotografen dan niet zo?

Ik hoor ook vaak van andere fotografen: ‘ach, daar doe je toch niks aan. Als je contact zoekt zeggen ze sorry, halen ze de foto eraf en dan hoor je niks meer. Je portemonnee blijft leeg. Ook al sta je in je recht, het is teveel moeite.’ Ik vind het jouw plicht als fotograaf om er altijd werk van te maken als je ziet dat je auteursrechten worden geschonden. De persoon die het heeft gedaan zal, als hij het één keer heeft gedaan, het meerdere keren doen en waarschjnlijk bij iemand anders.

Hoe je de meeste kans hebt om het samen op te lossen? Vraag hoe het kan gebeuren dat de foto gebruikt wordt zonder toestemming en benadruk dat de persoon fout is en waarom. Persoonlijk luister ik altijd naar wat de persoon te zeggen heeft. Blijf altijd professioneel en rustig in je communicatie en begin ook niet meteen te dreigen met een schadevergoeding. Dan zal de situatie escaleren en dan kan je helemaal fluiten naar gerechtigheid.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken en wil je hier meer tips over? Vragen staat vrij en er is vast wel iemand die je ermee kan helpen. Wat ik jou wil vragen is dat je het niet laat liggen als je ziet dat jouw foto gebruikt wordt zonder toestemming. Kom voor jezelf op! Een tip kan ik je alvast geven. Heb je een website of pagina waar je foto’s op staan? Zet dan altijd zichtbaar of vindbaar op de pagina dat er copyright op de foto staat. Als men dan zegt dat ze het niet wisten, dan hebben ze simpelweg niet goed gekeken. Er kunnen nu geen smoesjes meer worden verzonnen.

schermopname-219

Ingestelde widgets en footer zodat deze informatie op elke pagina zichtbaar is.

Om de blog positiief af te sluiten: een bedrijf had twee van mijn foto’s gebruikt zonder toestemming. Toen ik ze daarop aansprak kreeg ik meteen een telefoontje terug en hebben we rustig met elkaar gepraat over de situatie. De foto’s zijn eraf en ik ga binnenkort op gesprek om te bekijken of ik voor hen het aankomende evenement kan fotograferen. Zo zie je maar dat iets negatiefs ook in iets heel positiefs kan eindigen.

Als je inbreuk op je auteursrecht ziet, wat doe je dan? Laat je het erbij zitten of kom je voor jezelf op? Laat het ons weten en wie weet help jij je medefotograaf!

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Anne van de Beek vragenvuur