How to: focus stacking voor beginners

How to: focus stacking voor beginners

Focus stacking, wat is het? Denk maar eens aan de allerlaatste landschapsfoto die je zag staan in een reistijdschrift. Die onmogelijke scherptediepte in de foto. Van begin tot het einde van de foto is deze scherp. Geen scherptediepte verschil en geen bokeh. Hoe doen deze fotografen het toch? Ze gebruiken hiervoor foto stacking om zoveel mogelijk in het uiteindelijke beeld scherp te krijgen. Scherpte van de voorgrond tot de achtergrond krijg je dus door foto stacking, maar waarom niet gewoon een kleiner diafragma gebruiken (hoger diafragmawaarde) dan is toch ook alles scherp?

hampton_jetty_focus_stacked-Edit

Waarom niet een kleiner diafragma gebruiken

Iedereen die nog niet bekend is met foto stacking zal proberen om hetzelfde resultaat te krijgen met een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f/22). Maar wat is het probleem daarmee? Het punt is dat je wel een veel grotere scherpte diepte hebt maar de scherpte kan sneller verloren gaan door diffractie.

Diffractie is het afbuigen van een golf langs een ondoordringbaar obstakel. Meestal gaat het om de zijdelingse verbreding door interferentie van een golf die een opening in een ondoordringbaar scherm passeert.” Bron: Wikipedia

Dat is waarom landschapsfotografen zoals mijn held Jeff Sinon hun foto’s nemen met een diafragma tussen de f/11 en f/16. Dit geeft in de meeste gevallen voldoende scherptediepte.

Treedt toe in de wereld van focus stacking

Om diffractie te voorkomen en om een extreme scherptediepte te krijgen bestaat er dus een techniek en je raad het al dat is focus stacking 🙂 , ik had het al een paar keer genoemd hé. Deze techniek gaat je zeker helpen.

Wanneer je eenmaal je opname geframed of gekaderd hebt begin je door scherp te stellen op een onderdeel zo dicht mogelijk bij de camera als maar mogelijk is. Je zult merken dat de achtergrond dan wat zachter en onscherper gaat worden. Een goed voorbeeld is onderstaande foto van Jeff Sinon. Je ziet hier heel goed naast elkaar het verschil in de voorgrond en de achtergrond.

foreground_in_focus

Om het beeld compleet te maken heeft Jeff nog 5 extra foto’s genomen waarbij hij de focus telkens verder verschoof naar achteren toe. De laatste foto zie je hieronder. En daarin is duidelijk te zien dat hoewel de achtergrond scherp is dat de voorgrond dat niet meer is.

background_in_focus

Pro tip #1:

Het bepalen van de verschillende focuspunten voor je focus stacking zal het eenvoudigs gaan via de live-view modus van je camera. Je kunt dan heel eenvoudig het focus punt verplaatsen in een verticale lijn. Je begint bij de voorgrond en verplaatst het scherpstelblokje geleidelijk naar boven toe met elke foto. Vergeet bij het scherpstelen niet om zover mogelijk in te zoomen en om manueel scherp te stellen. Haal de autofocus van je lens af zodat je camera niet opnieuw gaat scherpstellen wanneer je de ontspanknop indrukt.

Pro tip #2:

Selecteer niet de maximale of de minimale diafragma maar kies voor de sweetspot zo rond de f/11 bij foto’s die gebruikt gaan worden voor focus stacking. Hierdoor krijg je in elke foto hopelijk genoeg scherptediepte voor een naadloze samenvoeging van de foto’s.

Nabewerking van focus stacked foto’s

edit_in_photoshop_

Net als vele fotografen gebruikt Jeff Sinon Adobe Lightroom voor het organiseren en het bewerken van foto’s maar er zijn uiteraard ook andere opties mogelijk. Het gaat om de werkwijze en niet om het programma. Allereerst selecteer je de foto’s welke je wilt gaan gebruiken, je doet dan bij elke foto de basis bewerkingen. Lens correctie, witbalans en belichting. Zorg er wel voor dat alle foto’s de zelfde bewerkingen hebben gehad!

Vervolgens gaan we vanuit Lightroom naar Photoshop toe. Je selecteert de foto’s welke je wilt gebruiken voor foto stacking en klikt op de rechtermuisknop. Selecteer nu bewerk in > Photoshop. Het is afhankelijk van hoeveel foto’ je wilt gaan gebruiken kan dit proces wel even duren. Eenmaal geïmporteerd in Photoshop selecteer je bestand > script > Bestanden laden naar stapel. Je neemt dan de optie geopende bestanden toevoegen.

load_into_stack

Gebruik ook de optie “probeer om bronbestanden automatisch uit te lijnen”. Hoewel je waarschijnlijk met een statief hebt gefotografeerd, bestaat er altijd de kans dat je camera net even verschoven is bij het her-focussen van elke opname. Daarna klik je op OK.

Nu zal Photoshop elke foto openen als laag. Wanneer deze stap gedaan is selecteer je alle lagen door te klikken op de eerste laag, houdt de shift knop ingedrukt en klik dan op de laatste laag. Ga vervolgens naar bewerken > Lagen automatisch overvloeien. Je zult nu een scherm zien zoals deze.

Schermafbeelding 2016-08-08 om 17.56.46

Zorg ervoor dat je “afbeeldingen stapelen” hebt geselecteerd en laat Photoshop nu zijn werk doen. Wanneer dit proces klaar is maak je er nog 1 laag van in Photoshop en vervolgens kan je de foto verder gaan openen/bewerken in Lightroom.

Zoals je ziet hoeft het niet moeilijk te zijn om een extreme scherptediepte te krijgen in je foto’s het enigste wat nodig is, is het kleine beetje extra kennis wat je nu bezit.

Goed om te weten is dat deze methode erg goed werkt in veel omstandigheden echter bij extreem veel wind zal deze methode niet heel erg fijn werken. Dat komt omdat de wolken dan heel snel door het beeld gaan en dat wil je nu net niet hebben met een dergelijk foto.

🙂 Happy shooting!

10 Replies to “How to: focus stacking voor beginners”

 1. Mooi artikel! Ik was er toevallig de laatste tijd mee aan het experimenteren maar hoe belangrijk zijn die bewerkingen om voor de stacking te doen? Werkt de stacking dan beter? Overigens kun je één foto bewerken in Lightroom en vervolgens de andere foto’s synchroniseren, scheelt een hoop handelingen! Tip.

 2. Ik begrijp het niet helemaal.
  Ik snap dat ik telkens op een ander punt naar achter moet focussen maar deze regel begrijp ik niet:
  -Vergeet bij het scherpstellen niet om zover mogelijk in te zoomen.-

  Als ik bij elke foto meer inzoom, krijg ik toch verschillende foto’s?
  Wat wordt hiermee precies bedoeld?

  1. Bedoelt wordt inzoomen op je scherm (live view) achterop je camera om goed te kunnen scherpstellen. de lens blijft inderdaad zoals hij is

 3. Bedankt voor de uitleg, erg handig!
  Ik loop tegen 1 ding aan en dat is het opslaan. Ik zou hem graag direct weer in Lightroom terug willen zien, normaal gesproken gaat dat prima zolang je de naam van een bestand maar niet verandert. Aangezien Photoshop het bestand ‘naamloos’ noemt weet Lightroom niet waar hij teruggeplaatst moet worden en kan ik hem niet terugvinden in Lightroom. Hoe pak jij dat aan?

  1. Hoi Regina,

   Je kan in Lightroom het bestand zoeken als Lightroom het bestand niet kan vinden of je kan het bestand ‘naamloos’ opnieuw importeren in Lightroom.

   Met vriendelijke groet,
   Renzo Gerritsen

 4. Heb je dan voor focus stacking altijd 2 fotobewerking programma’s nodig? Dus zowel Lightroom als Photoshop, of is photoshop een onderdeel van lightroom?, Ik twijfel nl tussen een eenmalige aanschaf van adobe lightroom of voor een abonnement waar dus ook adobe photoshop onder valt

  1. Hoi Marianne,

   Ik zou een fotografen abonnement aanraden van Adobe, dit kost je ongeveer 12 euro per maand en biedt je beide programma’s. Bij focus stacking werkt de combinatie van beide programma’s wel het handigst. Ik zou ook niet weten hoe het anders zou moeten eerlijk gezegd.

   Mvg, Maico

 5. Bedankt voor deze interessante uitleg. Maar kan ik de foto’s ook samenvoegen in enkel lightroom ? Of is er een mogelijkheid dit te doen in photoshop elements en hoe doe je dit dan ?

 6. aarom altijd Lightroom en Photoshop ??? Er is ook nog Affinity Photo. waar deze mogelijkheden aanwezig zijn. Zonder maandelijks abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.