Hoe maak je een collage in Photoshop?

Hoe maak je een collage in Photoshop?

Bij DeFotoblogger kwam de vraag binnen hoe je een collage maakt van 2 en/of 3 foto’s.
Omdat Photoshop mijn specialisatie is, leg ik dat voor Adobe Photoshop CC 2015.5 uit, maar in Lightroom kan het ook.
Zie hier de werkwijze in Lightroom (Engelstalig) en zie hier gratis Templates voor Lightroom.

Zoals gebruikelijk bij Photoshop is er meer dan één manier. Twee manieren worden onderstaand uitgelegd zowel voor print op A4 als voor gebruik op het internet. Tot slot zal ik een eenvoudige template voor 3 foto’s ter download toevoegen als *psd bestand.

Info vooraf:
Het gebruik van sneltoetsen in Photoshop zal ik bewust beperken, zodat de werkwijze stapsgewijs is te volgen. Laat je niet ontmoedigen omdat het zoveel en ingewikkeld lijkt, de uitleg is uitgebreid beschreven, zodat deze ook is te volgen door Photoshop beginners.

JPEG is een bestand dat is gecomprimeerd (= kleiner gemaakt) en “overbodige” informatie is weggelaten. Als je een JPEG nog eens als JPEG opslaat treedt er wederom verlies van informatie op. Voor plaatsing op het internet is dat niet zo erg, maar als je het bestand wilt gaan printen is het risico groot dat de kwaliteit te wensen overlaat. Het mooiste is als je met hoogwaardige bestanden kunt werken: PSD, TIFF of een bewerkt RAW bestand dat nog niet eerder is opgeslagen.

Mijn foto’s hebben een hoge resolutie van 300 dpi. Zorg in ieder geval dat de resolutie van foto’s die je wilt gebruiken in één collage gelijk is. De resolutie kun je vinden in het Menu > Afbeeldingsgrootte > bij resolutie.

Resolutie in Photoshop

De afmetingen voor A4 zijn 210 bij 297 mm. Dat gebruiken we als uitgangspunt.

Manier I: 2 foto’s in één collage, naast elkaar:

Open beide foto’s die je wilt gebruiken als tabbladen in Photoshop. Menu > Openen > selecteer de foto’s en klik op de knop Openen.
Selecteer het 1e document (= foto) door op het tabblad te klikken:

tabbladen

Ga in het Menu naar Afbeelding > Canvasgrootte.
De huidige breedte is 5419 pixels. Omdat er een 2e foto naast moet, moet je het canvas verbreden. Vul een getal in dat groter is dan 5419 pixels. Je maakt het canvas iets te ruim, omdat je ook nog een randje tussen de foto’s wilt hebben. Laten we 100 pixels extra doen, dat is dus 5519 pixels. En geef in het dialoog venster aan waar de extra pixels moeten komen. Wij willen de 2e foto’s naast de 1e aan de rechter kant, dus daar moeten ook de pijltjes in het dialoogvenster naar toe wijzen. (klik op het 1e vakje van de 2e rij). De hoogte blijft ongewijzigd.

Canvasgrootte

Selecteer het 2e document (= foto) door op het tabblad te klikken:

2e tab in Photoshop geopend

Ga in het Menu naar Selecteren > Alles
Daarna in het Menu naar Bewerken > Kopiëren
Selecteer nu het 1e document door op het tabblad te klikken

tabbladen

en ga naar Menu > Bewerken > Plakken

resultaat:
2 foto's in één beeld

Beide foto’s staan nu als 2 lagen in één document maar ze liggen nog niet op de juiste plek.

Met het verplaats gereedschap  icoon verplaats gereedschap in de Werkbalk geselecteerd en de linkermuisknop ingedrukt, sleep je de 2e foto helemaal naar rechts.

resultaat:
resultaat na schuiven van 2 foto's

Je hebt nu een randje van 100 pixels tussen beide foto’s. Misschien wil je ook nog een randje om het geheel?

Ga in het Menu naar Afbeelding > Canvasgrootte en vergroot het canvas zowel links/rechts en onder/boven aan iedere zijde met 100 pixels, dat resulteert in 200 pixels voor breedte en 200 pixels voor hoogte. Klik op OK.

Canvas vergroten voor rand

Maak een nieuwe laag aan in het Lagenvenster
(als het Lagenvenster niet zichtbaar is in de werkruimte: Menu > Venster > Lagen)

Nieuwe transparante laag

en vul deze met bijvoorbeeld Wit. Dat wordt de achtergrond kleur/kleur van de rand.
In het Menu > Bewerken > Vullen > Wit kiezen > OK

Vullen met kleur

Selecteer het verplaats gereedschap in de Werkbalk en trek de bovenste witte laag met ingedrukte linkermuisknop helemaal naar onderen in het Lagenvenster (jouw lagen hebben een andere benaming, dat is OK).

Versleep laag naar onderen

Eindresultaat:
randje-er-on-heen

(de zwarte lijn is om het totaalbeeld met een witte rand zichtbaar te maken op een witte ondergrond en is er in het eindresultaat niet).

*** ) Opslaan voor A4 print:

De afmetingen voor A4 zijn 210 bij 297 mm.
Om op een A4 te kunnen afdrukken moet de breedte dus minimaal 297 mm zijn.

Ga in het Menu naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte en wijzig de Breedte in 297 mm. Zorg dat de verhoudingen behouden blijven door het koppelteken in te schakelen, als dat niet standaard het geval is. > OK.
Opslaan voor A4

Je kunt nu de afbeelding opslaan via het Menu > Bestand > Opslaan Als > kiezen voor JPEG in de hoogste kwaliteit (12) > OK

****) Opslaan voor Web:

In het Menu > Bestand > Exporteren > Opslaan voor web (verouderd) > pas aan in dialoogvenster JPEG , Normaal  en kies een Afbeeldingsgrootte > OK

Opslaan voor web

 

Manier II: 3 foto’s als collage door middel van een template:

Het voordeel van het maken of gebruiken van een template is dat de toe te voegen foto’s als Slim Object in het frame worden gezet en (mits opgeslagen als PSD of TIFF later, ook na te zijn opgeslagen) verschoven en qua grootte aangepast kunnen worden, zonder dat er pixelvorming optreedt.

Op het internet zijn zowel gratis als betaalde templates te downloaden. Dit is een mooie link voor gratis templates voor Photoshop

Een template zelf maken:

De hieronder beschreven lay-out dient als voorbeeld. Als je weet hoe het werkt, kun je wellicht zelf een template maken die helemaal naar je zin is.
Ga naar Menu > Bestand > Nieuw en maak een canvas met de volgende instellingen.

Template voor 3 foto's

We gaan een template maken voor 1 foto in portretformaat rechts en 2 foto’s in landschapformaat links.

Maak een lay-out van hulplijnen.
Ga in het Menu naar Weergave > Nieuwe lay-out van hulplijnen maken. In het vervolgvenster vul je de volgende instellingen onder Kolommen, Rijen en Marge in:

Lay-out Hulplijnen

(als de hulplijnen niet zichtbaar worden ga je in het Menu naar Weergave > en vink je  Extra’s aan)

resultaat:
Achtergrond template

1e foto

*) Maak in het Lagenvenster een nieuwe transparante laag (zie 1)

Selecteer in de Werkbalk het rechthoekig selectiekader rechthoekig selectiekader en trek met ingedrukte linkermuisknop een selectie aan de rechterkant van het canvas, precies op de hulplijnen, zodat er een ruimte wordt afgebakend voor een foto in portretformaat (zie 2).

Ga daarna naar het Menu > Bewerken > Vullen > en kies in het vervolgvenster voor kleur (zie 3) en in de kleurenkiezer een lichte kleur (zie 4) > OK

De eerste laag is nu voor de helft gevuld met een kleur.
Ga in het Menu naar Selecteren > Deselecteren (want waarschijnlijk was de selectie nog geselecteerd).

Vergrendel de laag door op het slotje te klikken in het Lagenvenster (inhoud van de template kan dan niet per ongeluk worden verschoven).

Vergrendelen van laag

Volg vanaf het sterretje *) hierboven beschreven hetzelfde proces maar dan 2 keer voor de 2 linker foto’s in landschapformaat.

resultaat:
Template uiteindelijk

Sla de template vervolgens op als *psd voor later gebruik.

Opslaan als psd

Template gebruiken:

Open het *psd bestand in Photoshop.
**) Selecteer de laag waarin je de eerste foto wilt zetten. Dat doe je door op de laag te klikken in het Lagenvenster en deze heet in het voorbeeld Laag 1 (zie 1).
Ga in het Menu naar Bestand > Ingesloten plaatsen > zoek op de computer de foto die je aan de rechterkant in de template wilt zetten, selecteer deze en druk op de knop Plaatsen.

Plaatsen

Plaatsen foto 1

Foto 1 staat nu in een nieuwe laag boven Laag 1. Je kunt zien dat de foto een Slim Object is aan het icoontje in de rechter benedenhoek op de miniatuurafbeelding (zie 2).
Met de handgrepen (zie 3) kun je de foto schalen. Als je boven een hoek gaat hangen met de muis zie je een dubbele pijl Dubbele pijl  Als je nu +Shift doet kun je de foto schalen zoals je wilt, zonder dat de verhoudingen wijzigen.

Als de plaatsing van de foto naar je zin is, kun je klikken op het vinkje bovenin de Optiebalk:

Transformatie vastleggen

of je kunt klikken op het verplaats gereedschap in de Werkbalk en in het vervolgvenster klikken op de knop Plaatsen:

Bestand plaatsen

Vervolgens maak je van de laag Foto 1 een uitknipmasker. Dat doe je door met de rechtermuisknop op de laag Foto 1 in het Lagenvenster te klikken (rechts op het grijze deel) en in het uitrolmenu te kiezen voor Uitknipmasker maken. Er verschijnt dan een gebogen pijltje aan de linkerkant van de miniatuur (zie 4).

Als je de laag selecteert (door er op te klikken in het Lagenvenster) kun je met het verplaats gereedschap de foto binnen het frame nog verplaatsen en als je in het Menu kiest voor Bewerken > Vrije transformatie kun je met de handgrepen de foto schalen.

Herhaal voor foto 2 en 3 de stappen vanaf **)

Je kunt er tot slot nog voor kiezen om de collage te voorzien van een tekst. Klik op het Tekst gereedschap in de Werkbalk  Tekst gereedschap

Klik met de linkermuisknop op de foto op de plek waar je de tekst wilt maken en type deze vervolgens. Als je dubbelklikt op de Tekstlaag in het Lagenvenster kun je in de Optiebalk de kleur, het lettertype en de grootte nog aanpassen.

resultaat:
Voorbeeld collage

(de zwarte lijn is om het totaalbeeld met een witte rand zichtbaar te maken op een witte ondergrond).

Je kunt het resultaat opslaan als A4: zie vanaf ***)
of voor het web: zie vanaf ****)

Download Template Collage voor 3 foto’s

Als iets niet duidelijk is omschreven of als je vragen hebt dan horen we dit graag en plaats dit dan hier in het reactievenster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.