Hoe fotografeer je kaarsen

Hoe fotografeer je kaarsen

Kaarsen, je vind ze in vele verschillende formaten, kleuren en geuren. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen en dat is de vlam! Maar hoe fotografeer je kaarsen en dan specifiek hun vlam nou eigenlijk?

Het is natuurlijk makkelijk om de gebruikelijke onderwerpen te nemen als je gaat fotograferen, onderwerpen zoals architectuur en landschappen. Een detail foto zoals dat van kaarsen wordt dan al snel over het hoofd gezien. En dat is toch jammer want juist in de kleine details (zoals de vlam van een kaars) schuilt een unieke dynamiek.

In dit bericht ga ik in op de vraag; hoe fotografeer je kaarsen? En ik kies nu bewust kaarsen omdat deze in grote getallen beschikbaar zijn. Je vindt ze letterlijk overal. Het mooie van een kaars is dat deze zo simpel in eenvoud is dat je eigenlijk gedwongen wordt om na te gaan denken over hoe je ze kunt vastleggen.

Maak het niet moeilijk

Kies een makkelijke compositie, een kaars is op zichzelf al een interessant onderwerp welke meestal geen extra’s nodig hebben om pakkend te zijn. Een mooi voorbeeld is deze foto waarbij de kaarsen(compositie) zo uitgesneden zijn dat eigenlijk alleen de vlam zichtbaar is. Je merkt ook op dat er geen drukke achtergrond is wat zou kunnen afleiden.

Hoe fotografeer je kaarsen
Fotografie door: Temari 09

Kies je er echter voor om wel andere onderwerpen te gaan toevoegen aan de compositie zorg er dan wel voor dat deze echt wat toevoegen zoals context. En denk dan ook na hoe je de extra onderdelen neerzet, het is bijvoorbeeld mooi om de lange schaduwen vast te leggen.

Waar is het licht?

Wanneer je binnen bent krijg je het mooiste effect wanneer je geen grote verlichting gebruikt. Wat sfeerverlichting kan prima zolang de intensiteit van de kaars maar wel de overhand heeft. Denk hier aan: een grote lichtbron kan de vlam onzichtbaar maken en de warmte van een kaars is dan niet meer vast te leggen.

Vergroot de sfeer

Welke foto’s van kaarsen spreken je het meeste aan? De kans is groot dat dit een foto is waarbij de warmte geaccentueerd wordt en wat resulteert en een soort van knuffeligheid van de foto.

Hoe fotografeer je kaars
Fotografie door: Roberto Robitz

Helaas gaat niet elke camera heel erg goed om met de kleur van een kaars en de kans is groot dat je camera gaat overcompenseren wat resulteert in een lelijke foto (qua kleur, niet qua compositie). Zet je witbalans op daglicht of bewolking, je zult nu een veel beter en warmer resultaat krijgen.

Belicht de vlam

Omdat de vlam vaak het onderdeel van de foto is wat je absoluut scherp wilt hebben is het belangrijk om te weten hoe je deze moet belichten zonder dat je belangrijke details verlies. Ga daarom experimenteren met de sluitertijd tot dat je de verschillende kleuren in een vlam kunt onderscheiden. Deze kleuren zijn dan van de donkere kern naar de rode en paarse gloed onderaan de vlam tot het witte licht bovenop de vlam.

Hoe dichtbij kom je?

Hoe fotografeer je een kaars
Fotografie door: Niklas Morberg

Wil je een krachtige foto nemen? Ga dan eens heel dicht op het onderwerp zitten, uiteraard gebruik je een marcolens met een groter brandpunt afstand, je wilt je camera natuurlijk niet beschadigen. Leg dan net als deze foto echt de kern vast. Je ziet in de voorbeeld ook wat ik bedoel met belicht de vlam, want als je goed kijkt zie je vele prachtige kleuren in deze foto terug komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.