High key belichting

High key belichting

Vandaag een stukje over High key belichting en hoe je dit zelf kunt doen. High key fotografie is een foto met veel licht en met weinig contrast. Deze fototechniek is helder, heeft weinig tot geen schaduwen en leveren positieve, vrolijke en luchtige beelden op. De tegenpool van high key belichting is low key fotografie, deze vorm van fotografie is donker, geheimzinnig en contrastrijk.

Waar wordt High Key fotografie voor gebruikt?

High key fotografie wordt vaak gekozen in de productfotografie vanwege het minimalistische en het gebrek aan schaduwen, maar ook vaak bij portret. Een aanname over deze techniek die vaak naar voren komt is dat een high key foto een overbelichte foto zou zijn. Dit is niet juist! Het is een bewuste keuze om je foto zo te nemen t.o.v. een overbelichte foto welke gewoon overbelicht is.

Doordat het verschil tussen bewust kiezen en overbelichting dicht bij elkaar ligt wordt er bij een high key foto vaak gebruik gemaakt van gefilterd licht om schaduwen te voorkomen en de tonen licht te houden. Als je een histogram van een dergelijke foto bekijkt zie je dat deze rechts de meeste data heeft. Aan deze zijde zit namelijk het gebied met hooglichten.

Fotografie Ruurd Jelle van der Leij

Kan ik zelf ook een high key foto maken?

Het is gemakkelijk om een high key foto in een studio te maken waar je een witte achtergrond en gericht licht tot je beschikking hebt om de schaduwen op de achtergrond te bestrijden en het onderwerp correct te verlichten. Gelukkig is het echter niet onmogelijk om zelf high key foto’s in je huiskamer, slaapkamer of een andere ruimte te maken.

Zorg voor veel licht (het liefst natuurlijke lichtbronnen) en gebruik de flitsers correct. Richt 1 flitser op de achtergrond zodat je deze mooi wit kan gaan uitlichten met bijvoorbeeld een permanent licht en plaats een tweede flitser gericht naar het onderwerp. Bij voorkeur plaats je deze tweede flitser naast jezelf en op een hoek van 45 graden van het onderwerp. Zorg dat het model/onderwerp goed uitgelicht is en niet dat hij/haar/het volledig wegvalt in het licht. Of nog erger, dat het licht weerkaatst doordat het onderwerp overbelicht is. Creëer voldoende afstand tussen het onderwerp en de achtergrond. Hiermee voorkom je dat het onderwerp teveel weg gaat vallen in de achtergrond.

High Key Fotografie door: An La
High Key Fotografie door: An La

Wat heb je nodig voor een High key foto

Wat je hiervoor nodig hebt is het volgende: het liefst minimaal twee reportage of  studioflitsers, witte of lichtgekleurde achtergrond, veel natuurlijk licht waarin het onderwerp staat en een reflectiescherm om het licht te leiden. Lichte tinten zijn overigens gemakkelijk high key te krijgen, omdat die van zichzelf al veel licht reflecteren. Wel kan het zijn dat je een paar schaduwen krijgt maar deze mogen het gevoel van vluchtigheid in de foto niet aantasten.

Tip: Je hoeft voor een reflectiescherm niet onmiddellijk naar de fotowinkel te rennen als je er geen een hebt. Een stuk karton met daaromheen aluminiumfolie volstaat prima :-). En het belangrijkste is om veel te oefenen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.