In Fotografie voor beginners

Jammer genoeg is er een bijeffect wat om de hoek komt kijken bij lange sluitertijd fotografie en dat is de verhoogde ruis in je foto’s veroorzaakt door de belichtingstijd instelling. Hoe kan je dit nou voorkomen, en is het daarbij handig om de veelal meegeleverde Noise Reduction (NR) wat in veel nieuwe DSLR’s is opgenomen te gebruiken?

Het is een basis regel dat er meer ruis komt bij een langere sluitertijd, je kan hier heel erg veel over terugvinden op het internet en op DeFotoblogger.nl maar in de basis zal er ruis meer optreden bij slecht licht gecombineerd met een langere belichting.

Er is echter een verschil in hoe ruis in een moderne DSLR wordt behandeld ten opzichte van een ouder model DSLR: de nieuwe modellen kunnen simpelweg beter omgaan met de ruis. Er zijn vele websites dit onderwerp belichten maar de website van Ken Rockwell’s (Engelstalig) is zeker de moeite waard om te lezen.

Omgaan met ruis bij lange belichting

Hoe kan je hier in de praktijk mee omgaan? Een goede camera hebben voorkomt geen ruis, en zeker niet als je in slechte lichtomstandigheden of met meer dan 10 stops fotografeert. Het eerste wat je moet doen is proberen ruis te voorkomen door te fotograferen in de laagste ISO waarde (100) en als er dan nog ruis ontstaat dan kan je deze eenvoudig wegwerken met ruis verminderingssoftware. Een programma wat dit goed doet is NIK Software’s DFine noise reduction tool met dit programma komen je foto’s erg mooi en schoon over.

Gebruik bij voorkeur nooit de ruisreductie functie van de camera omdat het effectiever is om de ruis achteraf weg te werken in Photoshop en of DFine van NIK software waardoor je zelf de controle hebt over alle parameters i.p.v. dat de camera dat heeft.

Daarbij komt dat de ingebouwde ruis onderdrukker de belichtingstijd verdubbeld en als je belichtingstijden van meer dan 3 minuten hebt zullen deze verdubbeld worden waardoor je belichtingstijden tot de 20 minuten kan krijgen.

Hoe het principe precies werkt binnen in je camera is een verhaal wat veel te uitgebreid is om hier te behandelen maar in de basis zal je camera direct na je foto nog een foto nemen maar dan met de sluiter gesloten. Wat resulteert in een donkere opname met ruis of hete pixels van de sensor, deze worden van de originele opname afgehaald en hierdoor verminderd dus ruis en hete pixels aanzienlijk. Dit wordt ook wel “dark frame subtraction” genoemd en Ken Rockwell kan je hier veel meer overtellen op zijn website.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit korte artikel. Voor de een totale uitleg over lange sluitertijden kan je het beste dit artikel lezen: Totaalgids voor lange sluitertijden of Basis introductie in lange sluitertijden

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search