Het Noorderlicht fotograferen: een beginners handleiding

Het Noorderlicht fotograferen: een beginners handleiding

Als fotograaf heb ik al veel van de wereld mogen aanschouwen. Ik heb mij gespecialiseerd in evenementen, landschap waaronder stedelijke en natuurlijke landschappen, en fotograferen met langere sluitertijden. Het fotograferen van wereldse wonderen is dan ook iets wat ik graag doe op locatie. Een van deze locaties is boven de poolcirkel om daar het Noorderlicht vast te leggen. In dit artikel geef ik je eenvoudig toe te passen tips om zelf het Noorderlicht vast te kunnen leggen.

Om te beginnen: wat is het Noorderlicht?

Wie kent de verhalen van dansende lichten aan de avondhemel niet? Ik ben er al sinds de jaren tachtig door gefascineerd. En ik kijk dan altijd voor bewondering naar videobeelden en foto’s van collega fotografen die dit natuurlijk fenomeen hebben mogen vastleggen. Maar wat is het, en waar komt het vandaan? Belangrijk om te weten is dat we het Noorderlicht ook wel Aurora Borealis noemen.

Dit natuurverschijnsel komt regelmatig voor rond de noordpool en de zuidpool. Schitterende kleuren in allerlei vormen aan een donkere hemel. En soms, heel soms kun je het ook in Nederland zien. Op het noordelijk halfrond heet dat het noorderlicht en op het zuidelijk halfrond, het zuiderlicht.

Foto genomen met de Canon 24-70mm f/2.8 lens

Het poollicht wordt veroorzaakt door de zon en het magnetisch veld van de aarde. Op de zon kunnen uitbarstingen voorkomen. De uitbarstingen zorgen ervoor dat er een wolk van zonnedeeltjes de ruimte wordt in geslingerd. Dit wordt een zonnewind genoemd. Als zo’n zonnewind richting de aarde gaat, botsen de zonnedeeltjes met het magnetisch veld van de onze planeet. Daar worden ze afgeremd door de atmosfeer.

Welke kleuren kan je zien?

De elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen met de stoffen in de atmosfeer van de aarde. Door de botsing wordt de energie overgedragen aan de atmosfeer en ontstaat licht, in allerlei kleuren. Welke kleur je te zien krijgt hangt af van de gassen waarmee de stoffen in aanraking komen. Wanneer de stoffen met zuurstof in aanraking komen krijg je vaak een groen en geel licht. Kleuren als Rood, violet en blauw komen goed naar voren wanneer ze in aanraking komen met stikstof.

Foto genomen met de Samyang 14mm f/2.8 lens

Welke vormen kan het Noorderlicht aannemen?

Licht vormen kunnen zowel statisch (stilstaand) als dynamisch (altijd in beweging) voorkomen. In de periode met minimale zon uitbarstingen, zullen de vormen van en de aanwezigheid van het Noordlicht niet heel erg prominent zijn. De vormen zijn dan vaak statisch. Wanneer er een flinke uitbarsting is geweest op de zon dan is de kans groot dat de vormen en kleuren van de Aurora Borealis lijken te gaan dansen. Het is hoe dan ook een oogverblindend schouwspel wat je zeker eens in je leven gezien moet hebben.

Foto genomen met de Canon 24-70mm f/2.8 lens

Waar en wanneer heb je de beste kans om ze te zien?

De beste plek om dit fenomeen te zien is boven de poolcirkel van 68 tot 74 graden (latitude). Het beste tijdstip om te gaan is in de wintermaanden wanneer er minder licht is overdag. Je hebt het beste zicht in omgevingen zonder veel externe lichtbronnen zoals huizen, een dorp of een stad.

Welke materialen moet je meenemen?

Allereerst moet je een statief gaan gebruiken om het noorderlicht goed vast te leggen. De overige cameraspullen die je mee moet nemen is vrij voor de hand liggend. Ik zou een body meenemen gecombineerd met een groothoeklens. Bijvoorbeeld een Nikon 14-24mm f/2.8 AF-S ED of een Canon 16-35mm f/2.8 II USM.

Maar er zijn ook andere alternatieven;

Een vaste brandpunt lens zoals een Samyang 14mm f/2.8 een van mijn favoriete maar ook de 24mm-70mm f/2.8 van Canon is ook een fijne toevoeging aan je materiaal lijst.
Wanneer je een compactere compositie wilt maken dan is een zoomlens als een 70-200 wel zo fijn om mee te nemen. Al zou ik al niet snel een situatie weten waarin je deze lens niet wilt meenemen.

Foto genomen met de Canon 24-70mm f/2.8 lens
Foto genomen met de Samyang 14mm f/2.8 lens

Denk eraan dat je wel alle filters van je lens haalt dus ook de UV filter! Doe je dit niet dan is de kans op chronische aberratie aanwezig en dat wil je echt niet hebben.

Wanneer je maar 1 lens kunt meenemen wat neem je dan mee?

Wanneer je beperkt in de ruimte bent is goed doordacht inpakken essentieel. Een 2de lens is dan snel niet mogelijk i.v.m. gewicht of ruimte. Welke lens zou ik meenemen als ik maar 1 lens mocht meenemen om het noorderlicht te fotograferen. Ik zou dan gaan voor mijn 24-70mm. Het is niet de ideale landschapslens maar de kwaliteiten en de veelzijdigheid zijn ongekend. Wil je een groothoek mee dan is 14mm echt wel een ijkpunt.

Welke setting moet je gebruiken?

Er is niet een ideaal setting mogelijk, want net als in alle andere fotomomenten hangt de instelling samen met de omstandigheden. Dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal aspecten waar je in ieder geval rekening mee kunt houden.

Fotografeer vanuit de manuele stand (sluitertijd, ISO, diafragma en scherpstelling) en gebruik de liveview. Je gebruikt de liveview vooral om er zeker van te zijn dat je een scherpe focus hebt op de infinity instelling (of iets minder afhankelijk van de lens).
ISO
Verder zorg je ervoor dat de ISO instelling is tussen 800 en 3200. Ga je lager dan wordt de sluitertijd te lang en krijg je minder mooie foto’s.
Diafragma
Je stelt je diafragma in op een zo laag mogelijke instelling ergens tussen f/2.8 en f/5.6.
Sluitertijd
Om voldoende licht te pakken is een sluitertijd van 15 sec tot 30 seconden raadzaam. Langer kan afhankelijk van de intensiteit van het Noorderlicht. Belangrijk is om te weten dat sluitertijden boven de 15secnden zorgen voor sterrensporen in je foto.
Extra instelling
Wanneer je werkt met een spiegelreflex zorg er dan voor dat de spiegel is opgeklapt. Zet de ruisonderdrukking bij lange sluitertijden uit en maak je compositie en neem je foto.

Wanneer je met een overbelichte of onder belichte foto te pakken hebt stel je de sluitertijd wat bij of je diafragma/ ISO om een beeld te hebben wat je goed vindt.

Foto genomen met de Samyang 14mm f/2.8 lens

Bescherming van je apparatuur

Het is natuurlijk altijd belangrijk om je spulletjes goed te onderhouden. En in de extreme kou wat gepaard gaat in deze delen van de wereld is dat niet minder. In de kou is condens een belangrijke reden waarom een camera kapot kan gaan. Om nog maar te spreken over het bevriezen van je lens. Echt gebeurt bij mij.

Krijg je hiermee te maken plaats je camera en lens dan in de rugtas waarmee je ze vervoerd bij een warme kachel. Leg je camera er niet op of tegenaan maar plaats je spullen in de buurt van de kachel.

Maar ook je batterijen lopen sneller leeg dan wat je zou verwachten. Het is dan ook belangrijk om al je apparatuur goed in te pakken. Voorkom problemen met de overgang van kou naar warme en warm naar kou. Probeer deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Welke problemen kan je tegenkomen?

Naast wolken kan ongewenste omgevingsverlichting (stad of huis) je foto goed vernagelen. Probeer lichtbronnen die door de mens gemaakt zijn te voorkomen. Zoek een mooie donkere plek op, waarbij je ook let op wat er op de voorgrond staat. Denk aan een boompje hier en daar. Ook wegen en dan de autoverlichting is iets om goed rekening mee te houden dit kan je foto er niet beter op maken. Maar het kan de foto ook versterken.

Er zijn vast fotografen die nog meer punten kunnen aanvullen, doe dit dan vooral in het opmerkingen veld.

One Reply to “Het Noorderlicht fotograferen: een beginners handleiding”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.