De Herinneringsfotograaf; van het ontdekken van je fotografische passie tot concept.

De Herinneringsfotograaf; van het ontdekken van je fotografische passie tot concept.

De Herinneringsfotograaf; van het ontdekken van je fotografische passie tot concept. Floris Kok vertelt je meer over zijn bijzondere werk als herinneringsfotograaf.

Wat doet De Herinneringsfotograaf

Ik fotografeer in opdracht van nabestaanden dierbare voorwerpen van overledenen als herinnering. Want spulletjes zijn ook herinneringen maar deze hang je niet aan de muur. Meestal verdwijnen deze in dozen op zolder of in laatjes. Ik fotografeer enkele objecten, een serie van objecten of hele verzamelingen in één compositiefoto.

Opleiding

Tijdens mijn tweejarige opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool Amsterdam (2013 – 2015) wordt er van je verwacht dat je binnen het brede spectrum aan fotografische disciplines een tak vind waar jij je in thuis voelt. Een richting waarin je ook wilt afstuderen en waarin je een portfolio opbouwt. Ik heb toen ontdekt dat de technische aanpak van de productfotografie mij erg aanspreekt. Ook de rust die je kunt nemen in de studio bij het bepalen van het juiste licht en de compositie vind ik prettig werken. Voor mijn afstudeerproject heb ik zeven grote composities gemaakt van plastic drijfafval. Loodrecht van boven gefotografeerd in de studio. Het afstudeertraject vond ik de fijnste tijd van de opleiding omdat ik eindelijk mijn eigen dingetje kon doen.

Verhalen vertellen

Voor mij is fotografie verhalen vertellen met beeld. Ik ben geen mensen fotograaf maar dat hoeft in mijn optiek ook niet voor het verbeelden van verhalen en het geven van mijn zienswijze op deze wereld. De mens laat ook zijn sporen na aan de hand van de materie die hij produceert, verzameld en achterlaat. Aan de hand van deze sporen is dus ook zijn verhaal te verbeelden. Dit kunnen maatschappelijke thema’s zijn of kleiner ook het verhaal van een enkele persoon.

Een goed idee moet groeien

Toen ik een jaar geleden serieus begon na te over een verdienmodel voor mijn fotografie had ik nog geen idee dat ik uit zou komen op De Herinneringsfotograaf. Het meest voor de hand liggende was om mij als productfotograaf te profileren. Daar zijn er echter al heel veel van en met het gros van de onderwerpen had ik ook geen echte band terwijl ik juist met passie wil werken binnen mijn fotografie. Tijdens het eerste jaar van de opleiding had ik als vrij werk al een serie foto’s gemaakt van de spulletjes die ik in de loop der jaren van mijn inmiddels lang overleden grootvader had gekregen. Deze lagen inderdaad opgeborgen in dozen en laatjes. De foto’s kwamen echter wel uitgeprint en ingelijst aan mijn muur te hangen. Maar dit was studiewerk en voor mijn plezier gemaakt. Het kwam niet in mij op dat dit ook voor andere mensen waardevol zou kunnen zijn.

Het kwartje valt

Het was pas tijdens het maken van een compositiebeeld van een verzameling van een ouder echtpaar dat het kwartje viel. Op mijn vraag wat er met hun verzameling zou gebeuren na hun overlijden antwoorden zij dat deze waarschijnlijk zou verdwijnen want de kinderen hadden er geen plek voor. Het uiteindelijke beeld vonden zij wel mooi en het bewaren waard want het was zo kenmerkend voor hun ouders. Dit gecombineerd met mijn eigen “Opa serie” deed mij inzien dat dit voor veel andere mensen ook waardevol kan zijn. Het is een origineel concept dat qua techniek en onderwerp heel dicht bij mijzelf staat. Op deze manier is fotografie geen werk maar een passie.

Floris Kok – www.deherinneringsfotograaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.