Home | Handige fototip 9, een flitser gebruiken
flitser portret door Max op 500px
Fotografie door: Max op 500px. Bron: http://500px.com/KMax
Fotografie tips

Handige fototip 9, een flitser gebruiken

Als je net begint als fotograaf of je bent een foto enthousiasteling die graag een gezinsportret neemt zul je waarschijnlijk wel eens de fout gemaakt hebben om de flitser simpelweg naar het plafond te richten om vervolgens de beste resultaten te verwachten. Het probleem met deze methode is dat je makkelijk onaantrekkelijke schaduwen kan creëren op de gezichten van je modellen juist door dit te doen. En ja er is zeker wel een verschil tussen aantrekkelijke schaduwen en onaantrekkelijke schaduwen, bij een onaantrekkelijke schaduw zal het gezicht van je model niet optimaal tot zijn of haar recht komen. Een aantrekkelijke schaduw zijn zachte subtiele schaduwen die het aanzicht niet verstoren en de gelaatsuitdrukkingen enkel complimenteren. Veel flitsers geven een kleine reflectie terug van het plafond en dit is vaak net niet genoeg om de onaantrekkelijke schaduwen te verminderen.

flitser richt tip

Als je in een dergelijke situatie zit en je hebt geen grote reflector beschikbaar probeer dan eens dit: richt de flitsers naar het plafond en ietsjes naar achteren toe (de flitser flits dan achter je). Vervolgens stel je de flitser-output hoger in op 2/3-1 stop feller. Op basis van hoe licht en een flitser werkt zal het plafond de hoofdlichtbron worden wanneer de flitser afgaat. Als je de flitser recht omhoog richt boven iemand zijn of haar gezicht zal je schaduwen naar beneden toe creëren. Door dat de flitser iets naar achteren toe gericht is zal het een meer natuurlijk licht geven. Het kan ook helpen door wat rond je model te bewegen om de juiste positie te vinden met de reflectie en de schaduwen die deze afgeeft.

Succes met het uitproberen!

flitser portret door Max op 500px
Fotografie door: Max op 500px.
Bron: http://500px.com/KMax
Steun DeFotoblogger door ons te volgen op:  Google+, facebook, Twitter of Pinterest.

Zelf nog een nuttige tip of toevoeging? Laat dan een reactie achter met jouw idee of toevoeging!

Over de auteur

Maico Barneveld

Maico Barneveld

Oprichter van DeFotoblogger.nl en gepassioneerd fotograaf voor maic.nl. Ik maak graag foto's van gebieden waar anderen niet snel komen. Prijswinnaar van verschillende internationale wedstrijden, en als reviewer en reportage fotograaf voor verschillende merken/instanties zoals het WNF wil ik je graag meenemen in mijn fotografische wereld.

Reactie geven

Klik hier om een reactie te geven

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Taking pictures can be dangerous
  • Russion Spy and I
  • De Walvisch te Schiedam
  • De Drie Koornbloemen, Schiedam
  • Stellingmolens te Schiedam
  • Een prachtige Herfstochtend
  • Tear of dew
  • Orange beetle
  • In B&W