In Fotografie tips

Wanneer je een foto neemt zal je naast een natuurlijke omlijsting ook elementen als belichting, lijnen, kleur en compositie in overweging nemen. Is je onderwerp volledig of voor een gedeelte in het kader genomen? Als een onderwerp een gedeelte van het totaal is, en dat is zeker zo bij een portret, denk dan ook eens aan de al aanwezige omlijstingen om je compositie meer te benadrukken.

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat de “halve” omlijsting je oog als het ware naar de rechterzijde van de afbeelding toe trekt. De foto genomen in Aboriginal Arnhemland kijkt uit over het dorp, het duurde minimaal 1,5 uur om boven te komen maar het uitzicht was dan ook zeldzaam speciaal. De natuurlijke omlijsting hier bestaat uit de rotsen onder, boven en rechts.

Doordat de rotsen een grillige omlijsting zijn geeft deze foto je het gevoel van primitieve tijden. Door de compositie zo te plaatsen dat het water achter de rechter midden rots wegvalt geeft deze foto naast de primitiviteit ook een gevoel van hoop en openheid. De Heilige berg in het midden is nog steeds het middelpunt maar kan ook gezien worden als de linkerzijde van de omlijsting met in het midden de waterpartij. Dit is een goed voorbeeld voor het gebruik van een natuurlijke omlijsting.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Ringflits ogen met een ringflitser gemaakt