In Fotografie tips

De handige foto tip van vandaag is “neem de tijd”. Een foto moment kan komen en gaan en als je niet voorbereid bent zul je het moment gaan missen. Ben je wel voorbereid en je hebt de perfecte foto genomen, dan is het de vraag “Direct delen of ga je de foto eerst bewerken”?.

Naarmate we meer en meer gebruikmaken van smartphones incl mooie foto apps wordt het steeds makkelijker om een foto snel te delen. Soms is het ook een vereiste om snel een foto te delen zeker als je in de journalistiek werkzaam bent.

Foto Wilco Westerduin

Foto Wilco Westerduin

Hoeft dit niet en wil je juist je beste werk laten zien, dan kan het een behoorlijke klus zijn om door alle foto’s heen te gaan. Pas er dan voor op dat je niet te snel een foto afdankt want dan mis je net die ene mooie opname.

Bekijk je foto’s in de preview versie en wacht totdat een foto volledig ingeladen is. Vele van ons die hun foto’s online delen zullen geneigd zijn om een snelle scan te doen in hun mappen en er dan foto uit te nemen om te delen (ook ik ben hier wel eens debet aan). Maar is de foto die je kiest wel de mooiste foto van dat ene moment?

Het snel delen van een foto is leuk maar laat aan de buitenwereld ook zien dat je niet altijd even goede keuzes maakt. Om je fotografie toch op peil te houden moet je er voor zorgen dat je wel de juiste verhouding aanhoudt tussen snel een foto delen en je tijd nemen om een mooie foto te delen.

Een paar handige tips om je werkproces te vertragen om zo betere foto’s te nemen en te delen.

Foto tip 1 Zorg dat je apparatuur correct is opgesteld

Neem echt je tijd om je camera op te stellen, gebruik een driepoot als de situatie daarom vraagt. Stel je settings zo in dat je de juiste combinatie hebt van ISO, Diafragma en brandpuntsafstand. Door simpelweg hier al mee bezig te zijn ben je op weg om rust in je fotografie te brengen. Moet je een snelle foto nemen?

Bepaal dan de meest ideale setting voor jezelf zodat je altijd klaar bent. Dat kan op de Auto stand, maar het kan ook heel goed de Diafragma voorkeuze of sluitertijd voorkeuze zijn. Wat het is maakt niet uit zolang jij er maar mee over weg kan.

Belangrijk onderdeel om niet te vergeten: zorg dat je geheugenkaart opgeschoond is. Neem na elke sessie de tijd om je kaart over te zetten naar je databank en daarna de kaart te formatteren.

Foto tip 2 Bepaal je compositie

Compositie is alles en compositie is in deze ook een goede reden om even rust te nemen bij elke foto die je neemt. Denk na over waar elk onderdeel van je foto zich in verhouding tot elkaar bevind. Hierdoor zal je aanzienlijk langzamer een foto nemen maar de foto die je neemt zal veel meer tot de verbeelding spreken.

Foto tip 3 Bewerk je foto

Of je er nu van houdt of niet maar een bewerkte foto kan net even dat accent aanzetten waardoor jij getriggerd bent om nou juist die foto te nemen. Nabewerken hoeft niet heel uitgebreid te zijn, met minimale aanpassingen kan grootste resultaten bereiken. Probeer deze foto tip eens uit voordat je overgaat tot het delen van je foto.

Foto’s door gastblogger Wilco Westerduin

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search