Handige fototip 18: Vignetering om het onderwerp te benadrukken

Handige fototip 18: Vignetering om het onderwerp te benadrukken

Je leest het goed. Ga niet klagen over een eventueel aanwezige vignetering maar gebruik juist deze vignetering om je onderwerp te benadrukken! Uiteraard zijn er ook andere “juiste” technieken om je foto scherper te maken en die de kleuren beter tot hun recht laten komen en kan je hiermee het onderwerp benadrukken. Echter een andere manier om een onderwerp te benadrukken is het toevoegen van een vignetering aan de afbeelding, hiermee kun je het oog leiden naar het onderwerp doordat de randen donkerder worden en lijkt het misschien nog wel het meeste op een passe partout.

Vignetering in de praktijk

De kans is groot dat het onderwerp van de foto hoogst waarschijnlijk in het midden of ergens rondom de regel van derde is gepositioneerd. Want zo maken de meeste mensen de meeste foto’s. Hier is overigens niet mis mee, laat ik dat duidelijk vermelden 🙂 / maken. Sterker nog het is juist met het toevoegen van de vignetering een voordeel! Pas je een goede vignetering toe dan zal de ontvanger alleen nog maar oog hebben voor het onderwerp.

Het hoeft uiteraard geen zware vignetering te zijn een subtiele vervaging van de hoeken is vaak al voldoende om het gewenste resultaat te verkrijgen. Het klinkt misschien niet heel erg onlogisch maar heel veel foto’s die over het internet zwerven zijn naar mijn idee veel te zwaar aangezet en dat is zonde. Ook de verschillende APP op de smartphone zetten een mooie foto eenvoudig om naar een foto die zwaar over bewerkt is. Zonde want ik zie een foto het liefst zoals die echt is. Wees daarom zuinig met deze bewerking want voor dat je het weet is je foto verpest.

Als fotoblogger gebruik ik zelf ook vaak genoeg een vignetering en ik heb nog nooit iemand gehoord dat het overdadig is. In bijgevoegde voorbeelden kun je zelf zien wat het effect is en dan is het aan jou om een oordeel te vellen.

Graag hoor ik of je het er mee eens bent of niet.

5 Replies to “Handige fototip 18: Vignetering om het onderwerp te benadrukken”

  1. De vignetering toevoegen, doe je dit dan via Photoshop of Lightroom?
    Het ziet er goed uit, ik houd er wel van. Echter wel in subtiele vorm.

  2. De bewerking van bovenstaande foto is in deze gedaan in Lightroom maar de optie zit ook in Photoshop en andere bewerkingsprogramma’s. En als je graag foto’s maakt met je telefoon zijn er ook heel veel apps die deze functie aanbieden, en deze zijn vaak zelfs gewoon gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.