Home | Handige fototip 10, Screening wel of niet doen?
Fotografie tips

Handige fototip 10, Screening wel of niet doen?

Als kijkt naar de doorlooptijd, van digitale fotografie overtreft deze de doorlooptijd van de film. Maar het kan ook het proces vertragen. Na dat je een foto hebt genomen zal e veelal de neiging hebben om het resultaat direct te willen bekijken. Uiteraard wil je het beste resultaat boeken met de beste kleur verhouding en de scherpste lijnen. Echter door dit na elke opname te doen zal ja veel momenten ook gaan missen omdat het relatief veel tijd kost. Ja het terug kijken van een foto op je LCD scherm is best snel gedaan, het zal je zo’n 5 tot 10 seconden kosten. Kostbare tijd in de fotografie want in deze paar seconden kan nou net het top moment zijn geweest, wat jij dan net mist. Het bekijken van je foto’s op het LCD scherm heet screening (Chimping).

Gebruik screening niet te vaak

Om je volledig te concentreren op je fotografie is het verstandig om je niet bezig te houden met screening. Laat het LCD schermpje lekker met rust. Ga terug naar de tijd dat er geen LCD scherm was. Voor de jongeren onder ons. Ja ja er is zelfs een tijd geweest dat er helemaal niets automatisch ging binnen de fotografie. Je keek door de zoeker stelde handmatig scherp, koos je ISO (voor elke ISO waarde was er een rolletje te krijgen) de diafragma en de sluitertijd en pas als dat geregeld was drukte je af. En om je resultaat terug te zien moest je minimaal een week wachten. Oke ik dwaal een beetje af 🙂 . Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is; ga lekker fotograferen en bekommer je later om het resultaat. Uiteraard moet je wel bewust omgaan met de instellingen en het is helemaal niet erg om gebruik te maken van automatische instellingen, zeker als je net begint, maar probeer jezelf wel uit te dagen. En daar juist niet te aan screening te doen kan je jezelf nog eens verassen.

Veel succes!

Over de auteur

Maico Barneveld

Maico Barneveld

Oprichter van DeFotoblogger.nl en gepassioneerd fotograaf voor maic.nl. Ik maak graag foto's van gebieden waar anderen niet snel komen. Prijswinnaar van verschillende internationale wedstrijden, en als reviewer en reportage fotograaf voor verschillende merken/instanties zoals het WNF wil ik je graag meenemen in mijn fotografische wereld.

Reactie geven

Klik hier om een reactie te geven

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Deventer met Lebuinustoren
  • En wat doen we in de herfst? Paddestoelen fotograferen..
  • 20170922 - Unesco Werelderfgoed Kinderdijk - DSC07535
  • Visitors of Scheveningen 2017
  • A special girl in Amsterdam
  • Autumn
  • Lower Antelope Canyon
  • Irish coast with a rainbow
  • Heath bokeh