Google Nik Collection als Lightroom plugins installeren

Google Nik Collection als Lightroom plugins installeren

Nik Collection is sinds een aantal maanden gratis te downloaden! Voor wie het fotobewerking software Google Nik Collection gratis heeft gedownload wil ik hier een paar praktische tips geven. Zo is de software zelfstandig te gebruiken, wat veel voordelen heeft. Maar het is ook mogelijk om de software te gebruiken als plugin voor het immens populaire Adobe pakket. En dan met name als plugin voor Adobe Lightroom, Adobe Photoshop CS en CC als ook Photoshop Elements.

Wanneer je de plugin installeert volgens de gebruiksaanwijzing kan je een foto op eenvoudige wijze vanuit onder andere Lightroom openen in 1 van de 7 Google Nik Collection programma’s. Het is niet simpeler te maken dan de vanuit Lightroom een foto selecteren en dan met de rechter muisknop kiezen voor “bewerken in…” Je krijgt dan diverse opties te zien zoals Photoshop CC maar ook de programma’s van de Google Nik Collection.

En hoewel je alles correct hebt gedaan kan het jammer genoeg nog wel eens voorkomen dat de 7 Nik Collection programma’s niet gelijk tevoorschijn komen wanneer je kiest voor “Bewerken in…“.

Hoe je dit oplost lees je in dit bericht verder.

Koppel de Nik Collection als Lightroom voorkeur

Om je Google Nik Collection te bereiken open je eerst het Lightroom programma. Vanuit daar ga je naar het hoofdmenu welke te bereiken is via Ctrl + , via een Windows besturingssysteem. Voor een Mac type je CMD + , in. Let op: In beide gevallen hoe je de + niet echt in te toetsen het is alleen de combinatie van CMD en een komma. Vervolgens ga je naar het tabblad “Extern bewerken”. 

Wanneer dit tabblad geopend is kijk je het onderdeel ‘Extra externe editor’.

Google Nik Collection als Lightroom plugins installeren

Bij de selectie voorinstelling kun je klikken op ‘Kiezen’ zodat je in de Windows Verkenner terecht komt. Of voor een Mac is dat de Finder waar je terecht gaat komen. Hier vandaan is het mogelijk om 1 van de 1 van de 7 plugins te selecteren zoals de Silver Efex Pro 2.

Google Nik Collection als Lightroom plugins installeren

Mocht je niet weten waar je deze kunt vinden, de standaard installatie locaties zijn:

BesturingssysteemPad waar je het programma terug vind
Windows computerC:\Program Files\Google\Nik Collection\Silver Efex Pro 2\Silver Efex Pro 2.exe
Mac Macintosh HD | Applications | Nik Collection | Silver Efex Pro 2.app

Als je alles goed gedaan hebt zou het dropdown onder de kiezen button er uit moeten zien als de printscreen hierboven. Je koppelt nu 1 van de beschikbare items in de Google Nik Collectie aan Lightroom.

De vervolg stap is dat je deze extra externe editor gaat opslaan als een voorinstelling. Om dit te doen klik je de koppeling (in dit geval: Silver Efex Pro 2) en daarna te kiezen voor ‘Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling’.

Google Nik Collection als Lightroom plugins installeren

Als je dit gedaan hebt zal in dit geval Silver Efex Pro 2 standaard onder “Bewerken in…” naar voren komen. Je hebt nu 1 van de tools uit de Google Nik Collection als Lightroom plugins geïnstalleerd. Herhaal deze handeling voor alle overige items van de Nik Collection Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.