Goede landschapsfotografie met behulp van je smartphone

Goede landschapsfotografie met behulp van je smartphone

Nog voor de smartphones en de vele apps die hiervoor te krijgen zijn was je voor goede landschapsfotografie aangewezen op onderzoek en een goede planning. Je moest een aantal keer op verschillende momenten van de dag langs de plek van je keuze gaan, alleen al om te zien hoe het eruit ziet op de verschillende momenten. Want je wilt natuurlijk wel de beste lichtval hebben in je landschapsfoto. Maar dat is gelukkig allemaal verleden tijd.

Synchroniseer jezelf met de zon 🙂 (niet letterlijk natuurlijk, haha)

De meest favoriete fotografie app is zonder twijfel The Photographers Ephemeris of TPE.

TPE geeft je niet alleen de juiste gegevens door over de zonsopgang en ondergang maar ook over de maan die opkomt of ondergaat. Ook geeft TPE je de juiste hoek en fase weer van de zon of de maan op elk gewenst tijdstip en elke locatie. En dat voor een kleine bijdrage in de APP store of gratis via het web. Zo kun je een planning maken waar je moet wezen op welk tijdstip van de dag zonder ook maar je luie stoel uit te hoeven komen.

Je smartphone gebruiken bij je planning

Ok je hebt deze app gedownload. Heel goed. Maar denk nu niet dat je er al bent want je moet natuurlijk nog wel een locatie hebben waar je de foto wilt nemen 🙂 . Kom je op een locatie wanneer het licht eigenlijk te slecht is voor een fatsoenlijke foto dan is het raadzaam om eerst wat test foto’s te nemen met je smartphone. Dit bespaart je tijd en moeite. Want zo weet je gelijk bij verschillende composities of iets wel of niet gaat werken zonder dat je daarvoor eerst je statief en je camera moet opzetten.

Fotografie Jeff Sinon
Fotografie Jeff Sinon

Welke App gebruik jij?

Ik vraag mij af welke er eigenlijk door jullie gebruikt word. Want hier is alleen The Photographers Ephemeris benoemd maar er zijn veel meer apps op de markt. Welke gebruik jij het liefst?

Alle fotografie is beschikbaar gesteld door Jeff Sinon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.