Getest: Samyang 100mm F2.8 macro

Getest: Samyang 100mm F2.8 macro

Als fan van macrofotografie is het altijd leuk om lenzen te mogen testen, zo ook deze Samyang 100mm f2.8 macro lens welke Fotokonijnenberg aangeboden heeft om te testen. Op het moment dat mij gevraagd werd om deze lens te gaan testen was er eigenlijk geen fatsoenlijke review beschikbaar en al helemaal niet in het Nederlands. Dus het is een leuke uitdaging om hier een goede review neer te zetten waar je nou eens echt wat aan hebt.

Voor het eerst in aanraking met de 100mm

De doos gaat open en daar ligt die hoor een 100mm krachtpatser met een canonvatting mijn maatje voor de aankomende periode. De 720gram zware lens valt gelijk goed in de smaak vanwege de strakke vormgeving en de smalle lenskap. Een mooie lens als je een lens al mooi kan noemen. Maar goed mooi of lelijk dat laat ik maar even in het midden. Wel kan ik zeggen dat deze Samyang 100mm f2.8 macro lens qua kwaliteit niet onder doet voor de eerder geteste en immens populaire 14mm van Samyang. Lekker stevig met een directe besturing.

Gemaakt voor Macrofotografie

20161030-img_3651

De Samyang maakt een echte 1:1 opname en dat zonder hulpstukken of voorzetlenzen. Scherpstelling kan al vanaf 30cm en dan is het beeld ook haarscherp. Ik ben in de gelukkige positie dat ik regelmatig prachtige lenzen mag testen en daarover mag schrijven en elke keer word ik weer verrast. Samyang doet nu wederom hetzelfde bij mij. Zonder overdrijven is het maken van een foto met deze lens gemakkelijker geworden dan voorheen. Ja het is handmatig scherpstellen maar de controle is subliem. De kleuren zijn gewoon perfect te noemen. Ook het ontbreken van vignettering is een dikke plus in mijn boekje.

Bouwkwaliteit

Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige kwaliteit plastic met een lichte textuur en metaal voor het overgrote deel van de lens. Er is een metalen ring direct voor de diafragma ring geplaatst (rood) wat duidelijk maakt dat ik te maken heb met een premium lens van Samyang. Het gewicht van 720gram maakt dat deze lens niet echt heel erg licht is maar ook niet echt zwaar. Ik heb de lens getest met een Canon 6D en ik vond deze combinatie samen een goede balans hebben.

De scherpstelring is prettig in het gebruik, deze reageert direct met een gelijkmatige verplaatsing. Dit heb ik als erg prettig ervaren bij het scherpstellen. De minimale afstand van scherpstelling is 30cm wat er bij deze lens op neerkomt dat je een levensechte vergroting krijgt (1:1). Ook heeft Samyang nagedacht over het diameter van de body.

Er is gekozen voor 67mm wat voor velen van ons betekend dat we onze filters mooi kunnen blijven gebruiken. Een mooie bijkomstigheid is dat de filterdraad niet meedraait bij het scherpstellen wat de lens ideaal is voor verloopfilters. Yeah daar hou ik van!

Belichting gecentreerd

Deze Samyang 100mm maakt gebruik van gecentreerde belichting. Hier zul je wel rekening mee moeten houden. Ik kon rustig 1stop onderbelichten voor een goede belichting. Mijn camera geeft daarbij ook geen focusbevestiging af. Wat het lastig maakt om vanuit de zoeker echt scherp te stellen. De beste manier is dan ook om scherp te stellen vanuit de live-view modus omdat je daar tot op detail kan inzoomen.

Andere camera’s zoals de nieuwe duurdere Nikon body’s hebben wel een elektronische focusbevestiging wat het scherpstellen aanzienlijk vereenvoudigd. De focus afstanden worden voor het gemak ook nog weer gegeven op de lens zelf.

20161030-img_3660

Ervaring

Met een diafragma van f/2.8 is de scherpstelling in het midden erg goed te noemen. En voor het oog loopt dit mooi door tot in de hoeken van het frame. In deze hoeken is de scherpstelling goed te noemen ipv erg goed. Wanneer je een grotere diafragma neemt stel F/5.6 of F/8 dan is de scherpstelling in het midden simpelweg perfect te noemen. En naar de randen toe is deze scherpstelling nog steeds uitstekend.

20161030-img_3666

De Samyang 100mm f2.8 is geschikt voor:

Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sony E-mount, Four Thirds, Micro Four Thirds, Fujijfilm X-series en de Samsung NX serie.

Waar voor je geld?

Samyang staat erom bekend dat ze lenzen van een goede kwaliteit leveren welke voorzien zijn van puur en alleen de basis. Zo vind je hier geen ondersteuning in van Lightroom althans niet automatisch. Met een prijsklasse van rond de €499,- is het geen hele goedkope lens maar ook zeer zeker geen dure lens. Ik vind de prijs iets wat aan de hoge kant omdat er geen autofocus op zit.

Samyang 100mm

Zo zijn er verschillende andere niet merk gebonden leveranciers welke vergelijkbare lenzen aanbieden. Ik denk dan aan een Sigma 105mm f/2.8 (€459,-), maar ook de Tamron 90mm f/2.8 (€399) welke welk beschikken over een autofocus. Een paar jaar geleden heb ik veel gefotografeerd met de Sigma naar volle tevredenheid. En daarom kan ik daarin een mooi vergelijk maken qua resultaten.

Wat is mijn oordeel

De Samyang 100mm f2.8 is een erg goede lens. Je krijgt er scherpe foto’s mee met zeer weinig vertekening. Het focussen gaat handmatig maar wel erg soepel, en kan daarmee ook wel mijn goedkeuren vinden.

Als ik de uitstekende prestaties in dit oordeel meeneem is het op zich best jammer te noemen dat de prijs aan de bovenkant van de markt zit met €499,-. Want er zijn alternatieven beschikbaar welke minder geld kosten en waarbij wel autofocus en in sommige gevallen ook nog een beeldstabilisatie beschikbaar is. Dit bemoeilijkt de keuze voor deze lens wel enigszins.

De voordelen/ nadelen op een rijtje

Samyang 100mm f2.8 voordelenSamyang 100mm f2.8 nadelen
Superscherp beeld bij maximale diafragmaGeen autofocus beschikbaar
Weinig tot geen vertekeningPrijs ligt hoger t.o.v. concurrentie
Stevig gebouwd
Soepele manuele focus

Kenmerken van de Samyang 100mm F2.8 Macro

Lensconstructie15 glazen lenselementen in 12 groepen
Kortste scherpstelafstand30 cm
Maximale diafragmaF/2.8
Minimale diafragmaF/32
Gewicht720 gram
Filtermaat67mm(6,7cm)
Diameter725mm(7,25cm)
Lengte1230mm (12,3cm)
Diagonale kijkhoek15,4
Vergrotingsmaatstaf1:1
Vaste focale lengte10cm
Aantal diafragma bladen9
Interne focusJa

2 Replies to “Getest: Samyang 100mm F2.8 macro”

 1. Hallo Maico,

  Leuk stukje en prettig om te lezen!

  Ik heb zelf een Fuji x en zit er over te denken om deze lens aan te schaffen. Ik heb nu een 60mm macro fuji x lens die helaas niet 1:1 is.

  Weet jij toevallig waar je deze lens voordelig kunt kopen? Bevalt de lens nog steeds na vijf maanden?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Met vriendelijke groet,
  Gijs Musters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.