Geposeerde foto’s

Geposeerde foto’s

Een foto van iemand nemen is best lastig want het kan vaak overkomen als een geposeerde foto terwijl je misschien juist een informele natuurlijke foto wilt maken. Geposeerde foto’s doen mij vaak denken aan die verschrikkelijke verplichte schoolfoto’s. Ik moest altijd stijf en niet natuurlijk (rug recht en lachen) voor een vuil grijze achtergrond gaan zitten. En tot overmaat van ramp worden je gemaakte foto’s in van die goedkope kartonnen lijstje geschoven die jouw portretfoto absoluut geen recht doen. Nou zit ik zelf al een tijdje niet meer op school maar ik kan mijzelf nog wel voorstellen dat deze werkwijze niet heel erg veranderd is.  Zo wel, dan hoor ik het graag en kan ik mijn kijk hierop misschien bijstellen.

Een manier waarop formele foto’s anders gemaakt kunnen worden is bijvoorbeeld door op een feestje de mensen een mooie lijst te laten vasthouden en dan een foto te nemen. De persoon in kwestie is dan al gekaderd en het geeft een leuk effect! Je kan ook vragen om de geportretteerde een stapje op zij te laten doen zodat je hem of haar op een bepaalde verbeterde achtergrond kan fotograferen. Het is dan niet formeel maar je onderwerp gaat in beide gevallen wel poseren.

Ook kan een vakantiefoto zoveel beter worden als je de te portretteren persoon vraagt om even in de schaduw te gaan staan of zijn gezicht naar het licht te draaien. Je zult verbaasd staan hoe vaak mensen aanwijzingen op prijsstelen. Het neemt de last weg van echt poseren en stelt het model direct op zijn gemak.

Ook een fotosessie in je achter-(voor)tuin hoeft niet formeel te zijn, maar kan ook prima geregisseerd worden. Dit soort geregisseerde portretfotografie geeft je de kans om de compositie zorgvuldig te kiezen omdat je de zeggenschap hebt over licht, positionering van het onderwerp, lijnen, kleuren en vormen. Geef je model voldoende feedback, laat zien wat je al hebt gedaan en leg uit wat je wilt bereiken. Als de sfeer ontspannen is, willen de modellen het resultaat misschien ook wel zien op het LCD scherm van je camera. De keuze hierin is altijd aan jouw zelf. Wat je vaak hoort is dat mensen bescheiden zijn en het resultaat daarom minder mooi vinden. Het kan daarom verstandiger zijn om te wachten tot je de tijd hebt gehad om de portretten te retoucheren en te verbeteren in de nabewerking voordat je ze laat zien.

One Reply to “Geposeerde foto’s”

  1. Dank Maico voor alle info en tips die bijna wekelijks voorbij komen.
    Ik ben een beginnende hobby fotograaf en krijg graag tips bij de foto’s hoe de instellingen van de camera zijn. Al doende leert men, maar een beetje richting zou wel fijn zijn. Is het mogelijk om per foto die je laat zien dit eronder te zetten?
    Bij voorbaat dank.
    Mvrgr Ien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.