Geboortefotograaf Renate van Lith over haar werk

Geboortefotograaf Renate van Lith over haar werk

Ik ben Renate van Lith en ik ben geboortefotograaf.

Veel mensen hebben hier nog niet eerder van gehoord en denken dan ook vaak dat ik foto’s maak van pasgeboren baby’s. Helemaal ongelijk hebben ze niet, al is het meestal niet wat ze denken.

Ik maak namelijk foto’s van de baby wanneer deze ter wereld komt. Ik fotografeer bevallingen. Ik maak een reportage van de dag dat een kindje wordt geboren, vanaf het moment dat de aanstaande moeder haar weeën heeft tot enkele uren na de geboorte van het kind. Dat kan thuis zijn, maar ook in de verloskamer van het ziekenhuis of op de operatiekamer. Want ja, soms komt een kindje ter wereld met een keizersnede.

Foto: Renate van Lith
Foto: Renate van Lith

Om een bevalling te kunnen fotograferen, sta ik soms al weken on-call. Dat wil zeggen: ik heb 24/7 mijn telefoon bij de hand om opgeroepen te kunnen worden wanneer een kindje zich aandient. Dat is vrij intensief. Want ik doe dit werk alleen, en niet zoals een verloskundige in teamverband of in verschillende diensten. Ik moet dus wel in de buurt blijven. Ik kan bijvoorbeeld niet spontaan een dagje naar de Efteling, wanneer een klant van mij is uitgerekend. En in de zomer kan ik niet altijd als ik zin heb een verfrissende duik nemen, want mijn telefoon kan natuurlijk niet altijd mee het zwembad of de zee in. Ik noem het dan ook wel eens mijn on-call-lifestyle.

Gelukkig heb ik wel goede back-ups waar ik goed mee samen werk. Hierdoor kan ik op bepaalde ‘heilige dagen’ zéker thuis zijn. Om bijvoorbeeld de verjaardag van mijn kinderen te vieren. Of om pakjesavond op 5 december niet te hoeven missen. Stel dat ik op die momenten opgeroepen zou worden, dan valt mijn back-up-collega voor mij in. Hoewel bereikbaarheid en een geboortereportage hierdoor voor mijn klanten gegarandeerd is, heb ik gelukkig tot op heden voor al mijn klanten nog zélf de geboorte kunnen fotograferen.

Foto: Renate van Lith
Foto: Renate van Lith

Vaak denken mensen bij het fotograferen van een geboorte aan platte, frontale of bloederige foto’s. En soms trekken ze zelfs een vies gezicht als ze horen wat ik doe. Maar de foto’s die ik aflever zijn verre van dat. Ik zorg bijvoorbeeld dat er geen intieme delen in beeld komen en fotografeer met name de sfeer, de liefde en ondersteuning door de partners, emotie en details. Wanneer mensen mijn foto’s zien, zijn ze vaak positief verrast. Ze hadden van te voren geen goed idee van wat ze er bij voor moesten stellen. Dat vind ik altijd leuk om te zien of te merken.

In 2018 is één van mijn foto’s door de pers uitgeroepen tot één van de meest ongelooflijke geboortefoto’s ter wereld. Ik deed mee met de internationale wedstrijd voor geboortefotografie, die van de International Association of Professional BirthPhotographers. Hoewel ik niet gewonnen had, voelde dat wel zo. Waarschijnlijk is mijn foto er uit gepikt doordat hij vanwege de kleuren in de foto opviel tussen de rest. Vaak zijn geboortefoto’s namelijk zwart-wit, maar die van mij was juist heel kleurrijk. Hij is de hele wereld over gegaan. Van Kazachstan tot Australië en van Italië tot China. Dat was geweldig!

Professional BirthPhotographers

Ik hoop nog vele bevallingen vast te mogen leggen, want het is als geboortefotograaf nooit saai. Elke geboorte verloopt anders en het is van te voren niet te voorspellen wat ik zal moeten fotograferen. Maar dat maakt het juist zo leuk. De ene keer rijd ik achter een ambulance aan naar het ziekenhuis, de andere keer maak ik een prachtige rustige badbevalling mee bij iemand thuis. Soms eindigt een bevalling in een keizersnede en soms zitten er hele families op de gang of beneden mee te leven en te wachten.

Maar ook de lichtomstandigheden zijn altijd anders. En dat zijn niet de makkelijkste lichtomstandigheden. Veel bevallingen vinden ’s avonds of ’s nachts plaats of in een kamer met beperkt licht, terwijl ik een bevalling altijd zónder flitslicht fotografeer. Flitslicht kan namelijk schadelijk zijn voor de nog tere baby-oogjes en het werkt natuurlijk ook vrij storend voor de zorgverleners. Ik gebruik daarom lichtgevoelige lenzen en apparatuur. Ook heb ik altijd een back-up-camera voor het geval ik tegen technische problemen aan zou lopen. Ik kan het tenslotte maar één keer goed doen.

Meer zien of weten van Renate van Lith Fotografie? Bekijk haar facebookpagina, instagram of website.

5 Replies to “Geboortefotograaf Renate van Lith over haar werk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.