REVIEW: Fujifilm XT 2 een hoogstandje in de spiegelloze camerawereld

REVIEW: Fujifilm XT 2 een hoogstandje in de spiegelloze camerawereld

Ik was altijd al op zoek naar iets kleiners voor erbij. Concertfotografie en de Fujifilm XT 2; gaat het samen? Genoeg reviews beschikbaar over de body en beschikbare lenzen, maar in combinatie met concertfotografie nog niet. Bij deze!

Eerste indruk

4 doosjes, met kwaliteitsspullen. 2 mooie lenzen en één body trof ik aan. Als concertfotograaf was ik altijd nog op zoek naar een kleine systeemcamera (al dan niet met fullframe sensor) die mij kan ondersteunen tijdens het fotograferen van concerten en evenementen. Het enige (eerste) minpunt van de Fujifilm XT 2 is dan ook dat het geen fullframe sensor heeft. Of dit erg is laat ik aan jou over. Maar hoe presteert het i.c.m. de Fujinon lenzen?

Fujfilm

Wat mij allereerst opviel was de grootte van de objectieven. Deze zijn echt héél klein. Zowel de body als de objectieven zijn wel handelbaar, maar wel erg compact, zeker in vergelijking met mijn huidige setup (Nikon D750). De objectieven zijn mooi afgewerkt en beschikken over een diafragmaring. Je hebt de keuze tussen de automatische detectie van het diafragma, maar je kan deze voorkeur ook op het objectief zelf aangeven. Handig en een leuke feature.

De body

De body is erg solide gemaakt van een magnesium behuizing. Gelukkig kan de Fujifilm tegen een stootje. Tijdens concerten wil er nog wel eens bier of champagne overheen gaan. Geen probleem met de XT-2! De Fujifilm XT 2 is ten opzichte van zijn voorganger aardig veranderd. Naast dat hij wat beter in de hand ligt, is ook de veelzijdigheid van het beeldscherm wel erg handig. Wil je boven het publiek uit fotograferen, of met jouw vorm van fotografie andere standpunten aannemen, is dat dus geen enkel probleem. Naast dat je het scherm naar boven of onder kan kantelen, kan je ook het schermpje opzij kantelen.

Fujifilm XT 2
Fujifilm XT 2

Handige features

De body heeft enkele handige features en unique selling points. Wat maakt deze body nou zo speciaal of handig? Waarom moet jij hem kopen? De veelzijdigheid van deze body in combinatie met 4K video is erg handig. De compactheid van zowel de body als bijpassende objectieven + 4K videokwaliteit maakt het een perfecte camera voor iemand die betere kwaliteit wilt filmen en niet veel gear met zich mee wilt dragen. Verder bevat de Fujifilm XT 2 alle mogelijkheden voor een videograaf, zoals een extern beeldscherm aansluiten, het kunnen aansluiten van een microfoon en vele instellingsmogelijkheden.

Fujifilm XT 2
Fujifilm XT 2

De verbeterde grip is het meest gehoorde argument waarom je een Fujifilm XT 2 aan zou moeten schaffen. De VPB-XT2 powerbooster geeft echt een toevoeging aan de body. Hierdoor krijgt de body een extra verdikking aan de zijkant en voorkant zodat de grip en handling van de X-T2 een stuk aangenamer wordt. Omdat ik bij mijn huidige DSLR setup nog nooit met een batterygrip heb gewerkt, voelde het werken met de powerbooster in combinatie met de XT 2 als een verademing! Verticaal fotograferen gaat echt een stuk makkelijker.

Naast dat de Fujifilm XT 2 beschikt over 4K video en een powerbooster grip heeft het ook 2 geheugenslots. Al is dit niet meer iets nieuws.

Kenmerken Fujifilm XT 2 systeemcamera

Kenmerken Fujifilm X-T2 systeemcamera:

 • 24.3 megapixel beeldsensor
 • Ultra HD 4K-video met F-Log gamma
 • Hybdride schepstelsysteem met 325 punten
 • Kantelbaar 3″ LCD display
 • 2.36 megapixel OLED-zoeker
 • Weerbestendige body
 • Ingebouwde wifi
 • Serieopnames tot acht beelden per seconde

Meegeleverde accessoires

 • NP-W126S li-ion accu
 • BC-W126 lader
 • EF-X8 opzetflitser
 • Draagriem
 • Strap clip
 • Clip-bevestigingsgereedschap
 • Hotshoe-afdekkapje
 • Handleiding

Besturing van de camera

Besturing van de XT 2 ging voor mij als iemand die de XT2 nu voor het eerst in handen heeft toch erg gemakkelijk. Het instelmenu vind ik erg fijn en dit zit heel duidelijk in elkaar. Tuurlijk, achter elk knopje zit nog een extra instelmogelijkheid. Maar over het algemeen is het instellen van de diverse belangrijkste functies erg gemakkelijk. Voor mij was het wel wennen dat je de ISO ook op de body kan instellen d.m.v. een draaiwieltje.

Instellen van sluitertijd en ISO

Daarnaast het instellen van de sluitertijd (aan de andere kant van de body) ook met zo’n wieltje, was ook even wennen. Jammer aan dit systeem vind ik dat het erg moeilijk te zien is in het donker. Zoals het makkelijk instellen van sluitertijd en ISO bij een DSLR gaat met wieltjes en toetsen is dit bij de XT 2 anders. Het moeilijke aan deze bediening is dat in het donker erg moeilijk te zien is waar wat zit, of waar wat staat op het wieltje. Dit kan als je snel moet handelen tijdens concertfotografie nog wel eens vervelend zijn of je moet er volledig aan gewend zijn.

Als je op het LCD scherm of gewoon door de zoeker kijkt, kun je moeiteloos via het instelwiel sluitertijden of ISO waarden veranderen. Je hoeft immers niet op het instelwiel te kijken, omdat je in het scherm of in de zoeker de waarden ziet meeveranderen. Dit ben ik alleen niet gewend in combinatie met mijn huidige setup met de Nikon D750. Dit heeft een lichtgevend schermpje bovenop de body waar ik de informatie kan zien, of de knoppen zo ingericht dat ik deze wel in het donker weet te vinden. Uiteraard loop ik ook al veel langer rond met de Nikon camera. Dus is het ook een stukje gewenning.

Bovenkant van Fujifilm XT 2
Fujifilm XT 2 bovenkant

In de praktijk

De body is een beetje gefinetuned. De grip is iets dieper geworden en de knoppen en draaiwieltjes zijn iets gegroeid, zodat je ze beter kunt bedienen. De camera voelt daardoor in de praktijk nog iets prettiger aan en je krijgt meer feedback bij het indrukken van knoppen. De draaiwieltjes kunnen nu bovendien vergrendeld worden, wat een prettige toevoeging is. Het vergrendelen doe je door het knopje in te drukken dat bovenop het draaiwieltje zit. Hiermee voorkom je dat de sluitertijd of ISO waarde per ongeluk gewijzigd wordt. Ik had dat ook graag bij het wieltje voor de belichtingscompensatie gezien; dit zit immers helemaal aan de rand en kan nog steeds per ongeluk gedraaid worden. Het aantal stops daarvan is overigens -5 tot +5EV.

Fujifilm XT 2Beeldkwaliteit

De prestaties van de Fujifilm XT 2 zijn ronduit prima. Op hogere ISO waardes (6400, 8000) presteert de camera erg goed. De details en het ruisniveau zijn prima. Wel merk ik her en der wat kleurruis op. Dit is storend tijdens concertfotografie. Je kan immers gewone ruis redelijk wegwerken, maar kleurruis moeilijker. Tot ISO 3200 gaat het goed met de ruis en treedt er weinig (kleur)ruis op. Vanaf ISO 6400 wordt de (kleur)ruis storend en kan je het niet meer wegwerken. De camera schiet op alle ISO standen in RAW. Bovendien heeft de XT 2 de functie tot losless compressie. Hierdoor worden foto’s in .jpeg kwaliteit opgeslagen zonder enig verlies.

Het wegschrijven van beelden duurt wel erg lang. Ik heb de snelste kaartjes van Sandisk gebruikt, 32GB/st die 95mb/s wegschrijven. En dan nog duurde het erg lang (10, 20 seconden soms) in de burst mode om de foto’s weg te schrijven. Dit kan wel een snelheidsprobleem opleveren voor de snelle fotograaf die in donkere omstandigheden wilt fotograferen. 95mb per seconde is misschien snel voor een UHS I kaart, maar de X-T2 maakt gebruik van 2 UHS II kaartsloten. Dit is waarschijnlijk wel de oorzaak dat het zo lang duurde. Door dit snelle systeem van de Fujifilm camera, heb je wel kaartjes nodig die tussen de 50-70 euro per stuk kosten.

100mb per seconde is dan het minste. Fujifilm adviseert voor optimaal gebruik van de X-T2 UHS II kaarten van minimaal 200mb per seconde, anders is de camera veel sneller dan de geheugenkaart en kan hij zijn data niet kwijt.

Fujifilm XT 2
Fujifilm XT 2

Voorbeeldfoto’s

Als ik een systeemcamera of kleine fullframe camera aanschaf voor erbij, dan moet deze drie dingen goed kunnen. Snel zijn, scherp zijn en een goede kwaliteit bij hoge ISO waardes. Mijn Nikon D750 voldoet aan al deze aspecten (en nog wel meer), maar de XT-2: een niet fullframe en een stuk kleiner, ook? Ja kan ik volmondig zeggen! Het schieten op ISO 6400 of ISO 10.000 gaat hem erg goed af. Het enige wat mij af en toe tijdens het testen tegenviel, was de snelheid van het wegschrijven van de foto’s. Als je dan wilt profiteren van de snelheid van de XT 2, past dit het beste bij situaties waar nog enigszins ‘genoeg’ licht is. Bij concerten die ik gefotografeerd heb met deze camera had hij er nog wel eens moeite mee, om de beelden snel genoeg weg te schrijven (en dan gebruik ik ook nog eens de snelste kaartjes van Sandisk).

Fujifilm XT-2 | 100% crop in midden (LR6) | 23mm | f/2.8 | 1/100s | ISO: 6400
Fujifilm XT-2 | 100% crop in midden (LR6) | 23mm | f/2.8 | 1/100s | ISO: 6400

Autofocus

De Fujfilm X-T2 heeft net zoals de X-Pro2 169 autofocuspunten. De gevoeligheid is flink toegenomen, van 0,5 naar -3EV, wat betekent dat de camera in het donker een stuk sneller en accurater kan scherpstellen. Dit heb ik ook gemerkt.

Om het de gebruiker makkelijker te maken, heeft Fuji een keuzesysteem in het menu gestopt waarbij je kunt aangeven wat je precies fotografeert, zodat de autofocus daarop afgesteld kan worden. Het maakt immers nogal wat uit of je bijvoorbeeld een voorbijrazende motor vastlegt of een die met hoge snelheid dichterbij komt. Je kunt ook een eigen ‘custom’-modus toevoegen.

Autofocus X-T2

Video

Video was tot nu toe nooit een speerpunt van Fuji, hoewel het regelmatig nieuwe functionaliteit heeft uitgerold via firmware-updates. Met de introductie van de X T2 lijkt de achterstand te zijn ingehaald. Niet alleen biedt Fujifilm nu ook de mogelijkheid om in 4k te filmen, er is ook een F-LOG-mogelijkheid, waarmee de beelden met een groter kleurbereik worden opgeslagen. De beelden moeten dan wel nog bewerkt worden, want ze zijn vrij vlak, maar juist voor video-editors biedt dit betere bewerkingsmogelijkheden. Het videoknopje boven op de body is overigens verdwenen; je selecteert de videomodus nu met de schakelaar rondom het iso wieltje, waarmee je ook van transportstand wisselt.

De camera is voorzien van een aansluiting voor een externe microfoon (ook zeker nodig bij de XT 2). Een koptelefoon aansluiting ontbreekt, maar deze functionaliteit kan worden toegevoegd met de nieuwe grip. Die heeft ook een positieve invloed op de maximale opnameduur. Zonder grip is dat in 4k beperkt tot tien minuten, maar met grip wordt het dertig minuten. De X-T2 kan filmen met 24, 25 en 30fps in uhd en met 24, 25, 30 en 60fps in HD.

Fujifilm XT 2
Fujifilm XT 2

Het geluid wat je hoort na het opnemen van je video kan ik het beste beschrijven als een dof, maar wel goed gebalanceerd geluid. In de concertzaal waarin ik wat kleine testfilmpjes heb gemaakt, wordt het geluid niet krakend en puffend in de video verwerkt, maar normaal verwerkt. Jammer is alleen dat het geluid net klinkt alsof het zich achter een gesloten deur afspeelt. Bij het croppen van videobeelden in Adobe Premiere Pro CS6 blijft de kwaliteit van de beelden ook nog best goed. Hier stond ik van te kijken. Uiteraard worden wel de eventuele trillingen beter zichtbaar op de videobeelden. Hieronder een voorbeeld van de videokwaliteit van de Fujifilm XT 2.

Scherm van de XT 2

Jammer is dat de XT 2 voor het prijskaartje geen touchscreen heeft. Als je het focuspunt wil verleggen, moet je nu de joystick gebruiken, wat hoorbaar kan zijn en waardoor de camera kan bewegen. Met een aanraakgevoelig scherm hoef je alleen zachtjes het scherm op de juiste plek aan te raken en dat is veel handiger voor videografen. Daarnaast is de joystick erg klein. Dit kan voor mensen met grote handen nog wel eens als vervelend ervaren worden. Een volledig kantelbaar scherm was voor dat doel overigens helemaal ideaal geweest. Jammer dat de camera geen gestabiliseerde sensor heeft.

Waar voor je geld?

De Fujifilm XT 2 is een echte krachtpatser die high-end kwaliteit levert. Maar als je kijkt naar de kwaliteit van de objectieven is er nog winst te behalen. Bij het vasthouden van diverse objectieven (23mm en 18-55 waren tijdens het schrijven van deze review in mijn bezit) dan voelt dit wel erg klein en licht aan. Dit is weer fijn als je veel reist en niet met zware spullen wilt rondlopen. Maar ik heb altijd liever dat je voelt dat je kwaliteit in handen hebt. Ze zijn erg compact. Soms vroeg ik mij dan af, waar hebben ze het kwaliteitsglas in godsnaam in gestopt?

Verschil tussen de XT-1 en XT-2 door Fujifilm

Het verschil tussen de Fujifilm XT 1 en Fujifilm XT 2 uitgelegd in een korte video.

Mijn oordeel en plus- en minpunten

PluspuntenMinpunten
4K video op XT 2 bodyLangzame verwerking van afbeeldingen in burst mode
Diafragmaring op Fujinon objectievenGeen fullframe sensor op XT 2
Solide body + handig kantelbaar schermBesturing van body in het donker
Handige powerboosterKleurruis hogere ISO waarden
Mogelijkheid tot 4K video met F-LOGSlecht standaard microfoongeluid
Vergrendelen functieknoppenGeen touchscreen
Snelle scherpstelling
Handig keuzemenu systeem

Of dit de perfecte camera is laat ik over aan jou. Fujifilm concurreert met de XT 2 aardig met de fullframes van Sony. Voor de reizende fotograaf die een prima body wilt hebben, niet wilt slepen met teveel gewicht, maar wel de mogelijkheden wilt hebben die een DSLR ook heeft, dan is de Fujifilm XT 2 iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.