Fotostad Parijs

Fotostad Parijs

Bijgewerkt September 2015

Parijs dé stad van de romantiek, van het lange struinen door de smalle straatjes, jezelf verliezen bij het zien van alle mooie bezienswaardigheden. Of het nou mooi weer is of het regent deze stad heeft altijd een charme over zich. Ik krijg bij het schrijven al weer zin om er naar toe te gaan. En dan niet alleen om te genieten van de kleine barretjes voor een kopje koffie en een Croissant maar ook vooral vanwege de ontelbare mooie plekjes om foto’s te nemen. Parijs is ongelofelijk groot en er is meer dan genoeg te zien en te doen, ik kan daarom niet alle fotoplekjes benoemen maar ik pak er 10 uit welke wat mij betreft echt op je lijstje moeten staan.

Fotoplek 1: Eifeltoren

Uiteraard wil je de Eiffeltoren op de foto zetten! Dit is immers het symbool van Parijs. Neem er je tijd voor om de mooiste plekjes te ontdekken want er zijn genoeg unieke composities mogelijk. Ga met de lift of als je dapper bent met de trap naar boven en maak schitterende uitzicht foto’s van de stad. In de avond kan je tussen 21.00 en 24.00 uur elk uur een verlichtte Eiffeltoren fotograferen maar wees er snel bij want de verlichting gaat na een paar minuten weer uit.
Link: Eiffeltoren

Fotoplek 2: Basilique du Sacré-Coeur en Montmartre

De heuvel van Montmartre is op zichzelf al een leuke plek om heen te gaan. Laat je overdonderen door de kunstenaars en de gezellige drukte die hier op straat heerst. Op de schildersmarkt kan je uitstekend foto’s nemen met een artistieke inslag. Wil je het jezelf niet al te moeilijk maken neem dan een foto in Sepia of Zwart-wit en je zal zien dat de sfeer van de markt perfect naar voren komt.

portretfotografie
Kunstenaar verkoopt zijn werk

De Baselique du Sacré-Coeur is door zijn witte kleur en hoge trappen een perfecte plek om van onder naar boven een foto te nemen. Laat je niet gek maken door alle mensen die op de traptreden zitten want die zie je daar nagenoeg de hele dag door. Neem ze juist mee in je foto. Een andere fotoplek is omhoog kijken vanaf de zijkant, dit is een plek waar de meeste mensen gewoon langs heen lopen maar je mist een bijzondere hoek om op de foto te zetten.
Link: sacre-coeur-montmartre

Parijs
Basilique du Sacré-Coeur

Fotoplek 3: Notre Dame

De Notre Dame, de meeste bekende kathedraal van Parijs kent een lange, interessante geschiedenis. Zo is de eerste steen in 1163 gelegd en is Napoleon hier in 1804 gekroond tot Keizer. De meeste mensen kennen de Notre Dame echter waarschijnlijk van het boek “De klokkenluider van de Notre Dame” geschreven door Victor Hugo. Beklim deze 130 meter hoge kathedraal voor een mooi foto uitzicht over de stad.
Link: Notre Dame

Fotoplek 5: Arc de Triomphe

Deze Triomfboog geplaatst op Place Charles de Gaulle en is één van de drukste verkeerspleinen in Parijs! En door de plaatsing heb je van bovenaf de Arc perfect uitzicht over de 12 verkeersbanen die hier samen komen. De triomfboog is 50 meter hoog, 45 meter breed en 22 meter diep en is gebouwd ter ere van een van Napoleons overwinningen bij Austerlitz. Hier brand de eeuwige vlam voor de soldaat zonder naam en er hangt een enorme vlag van Frankrijk dit alles geeft een mooi plaatje en ik wil je dan ook graag meegegeven dat je niet een point en shoot methode moet hanteren. Neem je tijd voor dit bouwwerk om het meeste uit je foto te halen.
Link: Arc de Triomphe

Arc de Triomphe
Arc de Triomphe

Fotoplek 6: Het Louvre.

Tja wat kan ik nog toevoegen aan dit gigantische museum uit 1793 welke behoort tot de beste musea ter wereld. Er zijn ongeveer 35.000 kunstwerken met topstukken zoals Mona Lisa en de Venus van Milo. Je vindt hier voornamelijk werken uit de oudheid van zo’n tienduizend jaar geleden tot ongeveer de eerste helft van de 19de eeuw. Dit is niet een plek waar je snel uitgekeken raakt. Ik heb uren door het Louvre gelopen allereerst om de stukken te zien maar ook om foto’s te nemen. Want dat mag gewoon in dit museum!

Vergeet overigens niet het gebouw zelf op de foto te zetten want dit is namelijk opzich zelf al een kunstwerk. Probeer jezelf ook hier uit te dagen en niet voor het gebruikelijke te gaan. Kies een bijzondere compositie en je zal zien dat je met zeer bijzondere foto’s thuis komt!
Link: Louvre

Fotoplek 7: De metrolijn

Het klinkt misschien een beetje raar maar de metrolijn van Parijs is een uitstekende plek om foto’s te nemen. Door de gebogen lijnen gecombineerd met de rechte lijnen van het perron en de rails krijg je leuke composities. Ook als je meer van mensen fotograferen houdt kom je hier aan je trekken. Ga in een hoek staan en neem de forenzen op de foto, of probeer een langere sluitertijd of een Timelapse. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt, wat je kan bedenken is in een metrolijn wel mogelijk.

Fotoplek 8: Seine

Maak een boottocht over de Seine en je komt langs vele historische panden, zoals La Statue de la Liberté, Le Grand Palais, La Place de La Concorde, L’Assemblée Nationale en La Conciergerie welke je kunt bewonderen vanaf de boot. Ben je wat later en wil je eten en genieten van een avond aanzicht over deze gebouwen? Dan zijn er ook boottochten waarbij je tijdens een mini cruise kunt dineren met live muziek. Vanaf het water zijn de vele bruggen van Parijs nog mooier te aanschouwen. Gebruik bij het fotograferen wel een statief!
Link: boottochten

Uitzicht van de seine
Uitzicht van de Seine

Fotoplek 9: Cimetière Père Lachaise

Père Lachaise is de beroemdste en grootste begraafplaats van Parijs. Het lijkt misschien wat luguber maar deze begraafplaats is echt een bezienswaardigheid die het verdient om vastgelegd te worden. Je kan hier met gemak verdwalen door de vele wandelpaden maar achter elke steen ligt wel weer een foto moment wat er op wacht om vastgelegd te worden. Je kan bijvoorbeeld artistieke beelden maken van de graven welke groots en mooi zijn maar de paden zelf zijn ook uitgelezen fotomomenten. Zoek de vele beroemde schilders, schrijvers en musici op die hier begraven liggen(zoals Molière, Eugene Delacroix, Pissarro, Karel Appel, Jim Morisson en Chopin). Deze begraafplaats heeft misschien eigenlijk door de grootsheid wel wat weg van een park.

Loop het pad op naar het einde toe
Loop het pad op naar het einde toe

Fotoplek 10: De steegjes van Parijs

Ga weg van de gebaande paden en zoek de steegjes op! Je zal zien dat je bijzonder plekjes aan gaat doen en je komt in het echte Parijs terecht zonder alle toeristen. Ga naar een parkje om te picknicken en tot rust te komen. Deze rustige plekjes zijn uitermate geschikt om portretfotografie in de buitenlucht uit te oefenen. Heerlijk rustig met een fontein op de achtergrond. De smalle steegjes zelf verklappen hun charme eigenlijk alleen als je een foto neemt, doe dit dan dus ook!

Zoals gezegd Parijs is heel groot en om alle fotoplekjes te benoemen is eigenlijk niet mogelijk, daarom heb ik mij beperkt tot de plekjes die ik je kan aanraden. Maar als je vind dat ik een plekje mis, vul dit dan aan via het reactieformulier zodat andere er ook wat aan hebben!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.