Fotoshoot van begin tot eind: Creepy fotoshoot

Fotoshoot van begin tot eind: Creepy fotoshoot

Ik had een hele gave meeting met een duidelijk thema; alles moest zo eng mogelijk. De modellen hadden ontzettend hun best gedaan op hun kostuums, en daardoor kreeg ik meteen ontzettend veel inspiratie. We hadden een bos en een spoor tot onze beschikking, en de gekste ideeën kwamen in me op. Altijd lastig om die dan ook nog uitgewerkt zien te krijgen, maar ik zag het als een uitdaging. Ik heb een hele hoop bewerkt, en ik ga jullie laten zien hoe het allemaal precies is gegaan!

Moodboard

Zo’n creepy shoot is toch wat anders qua poses dan een normale shoot. Ik wilde dat het écht eng over kwam, niet een beetje alsof, maar echt rare en enge houdingen die je niet alledaags aanneemt. Ik wist niet precies van te voren wie er allemaal zouden komen (slecht voorbereid, foei) dus ik had gewoon een uitgebreid moodboard gemaakt met allerlei verschillende poses en ideeën die ik wilde gaan uitwerken.

Schermafbeelding 2015-01-09 om 20.00.27Schermafbeelding 2015-01-09 om 20.00.37

De foto’s komen allemaal van Pinterest. Je herkent misschien al wat dingetjes die ik heb uitgevoerd! Ik wist niet zozeer hoeveel we met levitation zouden kunnen doen, dat bleek achteraf niet zo heel erg veel, dus daar heb ik weinig van kunnen uitwerken. Er was wel een spiegel mee, die heb ik ook gebruikt! Ik vond zoiets wel heel gaaf omdat het hele lijf van het model achter de spiegel verdwijnt, maar bij mijn concept heb ik dat ietsjes aangepast. De foto met de handen bij het hoofd van het model heb ik ook gebruikt, dat idee vond ik echt heel erg gaaf en creepy en wilde ik graag uitvoeren.

De kleuren van de foto’s vielen me ook op. Veelal koele/paarse/blauwige kleuren, weinig verzadiging en donker beeld. Hier heb ik ook rekening mee gehouden met het maken van de foto’s, en natuurlijk ook in de nabewerking.

De locatie

De fotoshoot vond plaats in het bos bij Lockhorst, vlakbij Leusden. Het was een mooi bos waarbij een spoor lag wat niet meer gebruikt wordt. Super handig voor fotoshoots dus! Zeker een aanrader. Op de meeste plaatsen in Nederland is het natuurlijk niet veilig om op een spoor foto’s te maken, maar hier kan het. Verder lagen er een aantal omgevallen bomen die ook gaaf waren om te gebruiken, en wat heuvels met flink hoogteverschil. Hele fijne locatie om te werken!

De fotoshoot

Bij het maken de foto’s probeerde ik telkens per model snel te bedenken welke pose/sfeer bij het model en het kostuum zouden passen. Dat was best lastig! Lesje voor de volgende keer, ondanks de tijdnood toch beter voorbereiden. Ik bedacht een soort personage bij iedereen, in de sfeer van Once Upon A Time. Daarna was het makkelijker om poses en ideeën voor de modellen te bedenken. Zo bedacht ik een soort Red Riding Hood/Snow White voor Marlinda. Daar vond ik iets met dieren wel bij passen, dus verzon ik een vogel voor erbij.

Marlinda

De rode kap kwam echt zo ontzettend gaaf naar voren, en in de bewerkingen heb ik die ook lekker felrood gelaten. Heel erg gaaf!

Voor Julia had ik 2 rollen in gedachte. In de ene rol was ze een soort heks die een vloek uitsprak over het bos, en in de tweede rol was ze een soort personage uit Assassins Creed. Met de lucht bij het spoor had ik namelijk zoveel moeite dat ik hem maar heb overgezet naar zwart-wit, en toen kwam mijn heksenidee niet meer zo goed uit. Dus maar ietsjes aangepast!
Julia

Toen hadden we de evil bride! Hier hoefde ik weinig voor te bedenken, ze was zo creepy dat ik weinig hoefde te doen om het er echt eng uit te laten zien. Ik had een soort verhaal in mijn hoofd dat ze een vermoorde bruid was die wraak kwam nemen op haar ex-man, ofzoiets.

Evil bride

En vervolgens had ik een vrouwelijke robin-hood in mijn hoofd! Iets minder creepy, dat wel. Ik besloot voor een wat ander sfeertje te gaan, wel wat magie, maar niet zozeer bloederig of echt duister.

robin hood

Ten slotte had ik nog een laatste model over, en mijn idee was om een soort ‘snow queen’ te maken. Dat viel flink tegen in Photoshop, haha. Ik had mezelf overschat en dacht dat ik wel even een herfstlandschap naar winter kon veranderen. Maarre.. Ja. Zo simpel ging dat niet. Dus dan maar gewoon een soort ‘bosprinses’. Bij de levitatie foto’s mocht ze nog even voor dood spelen.

bos prinses

De instellingen

Helaas heb ik in de instellingen wat stomme fouten gemaakt met als gevolg onscherpe foto’s. Ik heb mijn sluitertijd niet genoeg in de gaten gehouden. Ik vertel altijd iedereen het regeltje dat je sluitertijd minstens 1/aantal millimeters waarop je fotografeert moet zijn, maar deze dag was ik zo dom me er zelf niet aan te houden. En je zag werkelijk meteen wat dat als gevolg heeft. Super dom en super balen, want daardoor kon ik een paar foto’s niet gebruiken. Ook ben ik niet elke keer even slim geweest met foto’s schieten door heel veel lucht tussen de takken door in beeld te nemen, wat vrijwel onmogelijk is om donker te maken. Het veranderen van dag naar nacht werd daardoor echt heel erg veel moeilijker. Niet zo handig van mezelf dus!

Ik heb alle foto’s geschoten met mijn combi Canon 6D + 70-200mm f/2.8. Het was best donker in het bos, maar dankzij mijn lichtsterke combi kon ik gewoon fotograferen op ISO300. In de loop van de dag ging mijn ISO ietsjes omhoog naar 500 maar hoger heb ik niet eens hoeven gaan. Niet dat het anders had uitgemaakt, want je ziet nu toch amper ruis, ha! Hoera voor de 6D.
De gehele shoot heb ik op f/2.8 geschoten.

De nabewerking

Shoot voor & na

Hier is een overzicht te zien van wat ik gedaan heb. Heel veel dit keer! Ik begon met elke foto in Lightroom, waar ik de belichting corrigeerde, de foto al wat vignettering af en de kleuren wat koeler en minder verzadigd maakte. Vervolgens ging ik door naar Photoshop waar ik de foto in een paar stappen donker maak. Ik verlaag eerst de verzadiging, dan breng ik de belichting omlaag, vervolgens voeg ik met de kleurbalans of curve wat blauwtinten toe om de foto koeler te maken, en hierna maak ik de foto met de curven aan de randen steeds iets donkerder.

Bij sommige foto’s heb ik ook een vogel toegevoegd. Dit gaat super makkelijk door eerst je gehele foto precies zo te bewerken als je wil, dan een vogel uit te knippen en deze onder al je bewerkingslagen te plakken. Dan krijgt hij alle bewerkingen mee en past hij als vanzelf al veel natuurlijker in de foto.

verschil

Zoals ik al vertelde maakte ik bij veel foto’s de stomme fout veel lucht in beeld te nemen. Die kleine stukjes zijn vrijwel onmogelijk goed donker te krijgen, wat dus ook lang niet overal echt mooi lukte. Bij sommige foto’s, zoals deze, heb ik het maar gewoon helemaal zwart gemaakt, want het was echt geen doen. Bij deze foto heb ik 2 foto’s gebruikt, eentje van de achtergrond om de spiegel in te vullen. Vervolgens heb ik wat rook toegevoegd met psd files van internet die ik op ‘bleken’ zette.

Schermafbeelding 2014-12-27 om 11.57.31

Bij de evil bride ben ik echt los gegaan wat bloed betreft en ik vond het zo geweldig, echt waar. Hoe enger, hoe beter. Toen ik eenmaal de smaak te pakken had kon ik niet meer ophouden. Blood everywhere!
Ik heb met de dodge tool delen in het gezicht donkerder gemaakt. Voornamelijk rond de ogen, de neusbrug en de wenkbrouwen, zodat deze wat dieper in het gezicht zouden komen te liggen.

hond

Mijn vader vond dit beeld te ver gaan, haha. Ik vond het prachtig. Ik heb een hele hap aan bloed en wonen toegevoegd, ook wat krassen in haar gezicht en op haar jurk, en haar ogen weer donkerder gemaakt met de burn tool. De hond heb ik met wat rood van de kleurbalans wat rode poten en hals gegeven, waardoor het net bloed lijkt. Alleen jammer dat hij er zo lief bij kijkt, haha.

IMG_4924

Bij deze het verslagje van de creepy meeting, ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om te zien!

One Reply to “Fotoshoot van begin tot eind: Creepy fotoshoot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.