Foto’s nemen met je Smartphone

Foto’s nemen met je Smartphone

Fotograferen is voor iedereen, en tegenwoordig is het maken van een foto makkelijker dan ooit dankzij de smartphone. Vroeger had je om een foto te maken altijd een spiegelreflex of compact camera nodig en nog verder terug kon je überhaupt niet eens een foto nemen zonder een statief. De laatste jaren is dit echter enorm veranderd met de komst van de eerste mobiele telefoons waar een VGA camera in zat naar de smartphones van vandaag de dag waar met gemak meer megapixels inzitten dan in een standaard compact camera. Uiteraard heb je niet een lens die ook op een normale fotocamera zit maar de foto’s vandaag de dag zijn toch echt wel heel erg goed te noemen.

foto-apps-google-play-store

Echter komt het nog vaak voor dat foto’s gemaakt met een smartphone of een andere telefoon bewogen of onscherp zijn.  Dit is eenvoudig op te lossen met wat wil en aandacht. Een aantal basis regels die gelden voor compact en DSLR camera’s is ook van toepassing op het fotograferen met een iPhone of android toestel.

Ik beschrijf hieronder een aantal basistips om op te letten zodat jouw foto’s straks ook goed en scherp zijn.

Zorg dat je stevig staat

De meeste foto’s worden onscherp omdat je houding tijdens het fotograferen niet goed is. Ja het is een mobiel apparaat maar dat betekent niet dat deze jouw bewegingen kan filteren. Zorg er dan ook voor dat je stevig en stabiel staat. Ga eventueel door de knieën of leun tegen een muurtje aan. Doordat je stabiel bent zal je minder bewegen en blijft je camerabeeld ook stabiel. Dit geeft jouw de mogelijkheid om de focus zo te plaatsen zodat je een specifiek onderdeel uit het geheel scherp kan stellen.

Vermijd tegenlicht

Deze tip geld ook voor normale fotografie maar in dit geval extra voor fotografie met een smartphone camera. De lenzen zijn namelijk `nog’ erg gevoelig voor slechte belichting. Dit zal je vooral merken bij het nemen van portretten. Wil je het meeste uit een portret halen zorg er dan voor dat je geen felle verlichting achter je onderwerp hebt. Denk dan bij felle verlichting aan een lantarenpaal, zon, verlichte gevel van een gebouw, ben je binnen aan het foto’s nemen in de buurt van een raam doe dan even de gordijnen dicht dit helpt een hoop J. Kom je licht te kort verlicht dan bij maar dan naar je onderwerp toe ;-).

Voeg een lens toe

De meeste smartphones hebben een vaste brandpuntsafstand met een ingebouwde digitale zoom, wat betekent dat je niet in en uit kunt zoomen (optisch) zoals met de meeste camera’s. Hier is echter ook weer wat op bedacht! Er zijn namelijk lenzen te koop welke je op je telefoon kan bevestigen waardoor je deze optische zoom wel kunt bereiken. Dit vergroot de creativiteit, want er zijn lenzen van groothoek tot telelens die je allen aan jouw telefoon kan bevestigen.

Maak gebruik van camera APPS

De camera app die bij je telefoon geleverd wordt is doorgaans prima geschikt voor de meeste foto momenten of eisen van de meeste mensen. Maar indien je net wat meer wilt (zoals een Time Lapse, lichtsporen of HDR) dan schieten de meeste standaard geleverde functies toch echt te kort. Er zijn veel apps die aangeboden worden gratis of niet die je enorm kunnen helpen. De meest favoriete apps staan gegarandeerd bovenaan in de store. Zelf gebruik ik de APP “Aviary”  deze APP maakt een foto zoals je standaard camera dat ook zou doen maar dan met de toevoeging dat je direct na het nemen van een foto ook effecten kan toevoegen. Wil je meer suggesties kijk dan even op deze site speciaal voor iPhones.

Bij het schrijven van dit stuk moet ik overigens wel vermelden dat de nieuwe Samsung telefoons veel APP functionaliteiten heeft geprobeerd te combineren in hun standaard applicatie en met succes. Echter een dedicated APP is natuurlijk nog wel beter toebedeeld voor jouw specifieke doel.

Aanpassen scherpstelling/ belichting

Je telefoon stelt waarschijnlijk redelijk goed automatisch scherp wanneer je op de ontspanknop drukt, maar je kunt ervoor zorgen dat je op het juiste deel van de foto scherp stelt door op het scherm te drukken waar jij het scherp wilt hebben. Veel telefoons zullen dan de belichting automatisch aanpassen op dit focuspunt. Wil je zien hoe dit werkt probeer dan dit eens met je telefoon: richt de telefoon op een plek met veel tegenlicht, druk dan op een schaduwplek in de voorgrond, je zal merken dat je telefoon dan gaat proberen om dit gedeelte meer te belichten hierdoor wordt de gehele foto lichter. Dit werkt natuurlijk ook visa versa.

Flister uitschakelen

Een flitser geeft vaak een overbelicht onderwerp of werkt überhaupt niet op de plek waar je net wat meer licht nodig heeft. Bij een standaard camera is een standaard flitser al niet fijn. Een flitser van een telefoon is daarbij nog veel erger! De led verlichting is veel te fel en je zal merken dan mensen zich storen aan dergelijke bijverlichting. De ogen van de persoon die je wilt fotograferen zullen toeknijpen en zo zijn er nog wel meer nadelen. Om betere foto’s bij weinig licht te maken zonder de flitser te gebruiken, verhoog je de ISO waarde  in de cameraopties van je telefoon (indien mogelijk) of gebruik de High Dynamic Range (HDR) modus van de camera.

HDR modus

De HDR-modus combineert doorgaans verschillende foto’s die met verschillende belichtingsinstellingen genomen zijn voor een beter eindresultaat dat een veel dieper tintbereik heeft. Op veel smartphones simuleert de HDR-modus dit effect zonder meerdere foto’s te nemen (afhankelijk van de gebruikte APP), en kun je een beter resultaat krijgen in situaties met weinig licht dan met de flitser. Als je gebruikmaakt van Instagram kun je ook donkere foto’s lichter maken door op het zon-icoontje in de linkeronderhoek te drukken terwijl je je foto’s bekijkt. Bij specifieke HDR APPS kan je ook de intensiteit van de kleuren bepalen, probeer dat eens uit het is een leuk effect J

2 Replies to “Foto’s nemen met je Smartphone”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.