Je foto’s aan de wereld laten zien, waar wel en niet?

Je foto’s aan de wereld laten zien, waar wel en niet?

Je bent fotograaf en je wilt vol enthousiasme al je mooie foto’s laten zien aan de buitenwereld. Want je wilt immers dat iedereen jouw foto’s te zien krijgt. Maar waar begin je en wat doe je vooral ook niet? Ik leg het uit in dit blog.

Als je het besluit eenmaal genomen hebt om je foto’s wereldkundig te maken zijn er verschillende mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Zo heb je de social media platformen. Denk aan Instagram, Facebook om de meest gebruikelijke kanalen maar eens te noemen. Deze kanalen zijn simpel en snel op te zetten. Het geeft je een beperkt bereik en je verzamelt vind-ik-leuks op je pagina. Het nadeel van deze kanalen is dat ze vrij arbeidsintensief zijn. Je moet namelijk wel in contact willen komen met de volgers. En dat betekent dat je regelmatig iets moet posten, anders wordt je vergeten. Je moet bijvoorbeeld ook voorzien van antwoord op eventuele vragen van volgers.

Anders dan Facebook en Instagram

Hoewel deze kanalen best leuk zijn om bij te houden, zijn ze dus ook arbeidsintensief. Er zijn ook andere mogelijkheden waar je jouw foto’s kunt etaleren. Een aantal grote platformen om dit te doen zijn:

schermafbeelding-2017-03-02-om-08-05-55

  • 500px.comdit is een community waarop je een eigen pagina kunt maken en beheren. Zet hier je allerbeste foto’s op en vergeet ze niet te taggen. Bij een landschapsfoto geef je aan dat het een landschapsfoto is. Door dit te doen komt je foto in een stream terecht met allemaal landschapsfoto’s. Nu kan iedereen die interesse heeft in deze fotografiestijl jouw foto zien langskomen. Deze community is gratis.

schermafbeelding-2017-03-02-om-08-06-24

  • Flickr.com dit is net als 500px een community waarop je een eigen pagina kunt maken en beheren. Ook hier zet je alleen je allerbeste foto’s op! Ook hier is taggen belangrijk om dezelfde reden als bij 500px. Een extra voordeel van deze community is dat je eigen groepen kunt maken. Zo heeft DeFotoblogger een eigen groep op Flickr waaruit wij foto’s delen. Deze community is gratis.

schermafbeelding-2017-03-02-om-08-05-34

  • Viewbug.com: eigenlijk net als de boven genoemde communities, maar minder bekend in Nederland. De respons op je foto’s is in deze community enorm. Erg leuk om aan deel te nemen.
  • Er zijn nog veel meer van deze websites om aan deel te nemen. Maar je hebt natuurlijk ook nog DeFotoblogger zelf. Wij geven de ruimte aan getalenteerde fotografen om hun verhaal achter hun passie te vertellen door middel van berichten gevuld met hun foto’s. Als je hier interesse in hebt kijk dan even op deze pagina: Word blogger bij DeFotoblogger

Een eigen website

Naast social media is het vooral belangrijk om een vaste plek te hebben waar je als fotograaf gevonden kan worden. Dat bereik je alleen met een eigen website. Om een website te maken moet je kiezen uit verschillende CMS systemen (zoals WordPress of Squarespace), hosting partijen. Net geheel onbelangrijk, je moet een goede, pakkende websitenaam hebben.

Als je een domein registreert, een hosting partij en een cms systeem zoals bv wordpress gekozen hebt begint het avontuur pas. Nu moet je een strategisch plan van aanpak hebben wat je wilt gaan doen met je eigen website. Welke pagina’s moeten erop komen? Ga je bloggen? Wil je workshops gaan geven? Ben je in te huren? Of wil je net als DeFotoblogger een combinatie van vele verschillende mogelijkheden aanbieden? Neem dit deel van een eigen website serieus!

Weet je niet helemaal goed hoe je hieraan moet beginnen?

Het is helemaal niet erg als je niet zo goed weet hoe je moet beginnen. Er zijn verschillende partijen die je kunnen helpen om een mooi geraamte neer te zetten waarmee je zelf verder kunt. In dit geraamte is dan gelijk het strategische deel voor je uitgeschreven. Wat doe je met welke pagina’s, hoe vergroot je je bereik en hoe onderhoud je de website. Ik doe dit vanuit DeFotoblogger al jaren voor verschillende websites en kan jou ook hier mee helpen.

schermafbeelding-2017-03-02-om-08-09-56

Wil je weten hoe? Stuur dan een mail naar info@defotoblogger.nl.

Wat moet je vooral niet doen?

Iedereen moet je foto’s te zien krijgen toch? Ik denk van wel! Maar om nu als een gek je overal in te schrijven om volgers te krijgen, dat is niet zo verstandig. Je zult gaan ervaren dat je dit niet kan en wilt gaan volhouden. Je dag bestaat dan namelijk alleen maar aan het onderhouden van deze pagina’s en dat is zonde. Je bent natuurlijk een fotograaf die wilt fotograferen en je wilt zo min mogelijk tijd kwijt zijn met onlinewerkzaamheden. Dit is ook een reden waarom wij ingehuurd worden. Wij nemen werk uit handen.

Kies daarom bewust voor de kanalen die passen bij jou en waarop je jezelf wilt gaan focussen. Ga daar dan ook voor! Zo zorg je dat het leuk blijft voor jezelf.

Ik hoop je hiermee iets meer te hebben geholpen in je weg naar een mooie nieuwe website met de daarbij behorende kanalen die het beste bij jou passen.

Toch liever hulp inschakelen?

Wil je hiervoor de hulp van DeFotoblogger inschakelen? Geen probleem. Door jaren lange ervaring in het optimaliseren van bestaande websites en het opzetten in WordPress van verschillende succesvolle websites zoals ook DeFotoblogger.nl kunnen we je snel op weg helpen. Wij helpen je met het opzetten van social media kanalen die bij jou passen. We helpen met het maken van een eigen website of het verbeteren van je website.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar info@defotoblogger.nl en we gaan samen met jou kijken naar je wensen en doelen. Zo kan jij blijven doen wat je leuk vind fotograferen!

One Reply to “Je foto’s aan de wereld laten zien, waar wel en niet?”

  1. Hi, hetgeen ik hier wel mis in het artikel is een kanttekening inzake de rechten op gebruik van de foto’s. Op Facebook en instagram geef je automatisch een licentie aan deze bedrijven om jouw foto te gebruiken, het auteursrecht blijft bij jou zelf maar Facebook en instagram mogen de foto elders gebruiken en kunnen de foto zelfs doorgeven aan een andere partij, zonder enige vergoeding. Deze rechten vervallen pas als jij de foto weer van hun site afhaalt en als andere mensen de foto niet hebben gedeeld! want dan blijft de foto namelijk op het netwerk van deze partijen.
    bij flickr stel je dit zelf in en ik neem aan bij de andere serieuze sites als 500px ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.