In Erop uit, Reisfotografie

Venetië, één van de meest romantische steden van Europa en misschien zelfs wel van de wereld. De stad van Casanova de stad die voor altijd verbonden is met het water. Dit is ook de stad waar je de mooiste foto’s kan maken. Ga naar het San Marco plein, of neem een overzicht foto vanaf de Rialtobrug.
Er zijn in deze stad letterlijk duizenden plekjes waar je schitterende foto kan nemen. Maar waar moet je als (amateur) fotograaf nou echt naar toe gaan om de beste plekjes te fotograferen in Venetië…

Venetie-4

Dit zijn mijn top plekjes om te gaan fotograferen in Venetië.

1. De RialtoBrug en het Canal Grande

Canal Grande, de naam zegt het natuurlijk al hé, dit is hét kanaal wat dwars door de stad loopt en zo breed is dat hier de varende bussen door heen gaan. Ga hier langs de kant staan en wacht tot er een vaarbus langskomt, dat laat namelijk duidelijk de hectiek zien van alle bootjes op het water. Een uitstekende plek hiervoor is nabij de Rialtobrug.

Rialtobrug met Canal Grande

Rialtobrug met Canal Grande

Deze brug verbind de twee stadsdelen met elkaar en is de grootste en beroemdste brug van Venetië. De brug is zo groot dat er hele winkels op gebouwd zijn. Het uitzicht over Canal Grande is werkelijk adembenemend zeker in de schemering.

2. San Marco plein, Dogenpaleis en de Campanile

Dit het plein waar het allemaal om draait, je ziet dit plein in elke film die gemaakt wordt in Venetië. Echter wat je terug ziet in de film zal je niet snel zelf meemaken. Het grote plein is namelijk enorm druk, en dan bedoel ik niet enkel met de aanwezige duiven, nee dan bedoel ik toch echt met de toeristen. Wil je een foto zoals de profs deze maken, waarbij het plein leeg of nagenoeg leeg is dan moet je in de vroege ochtend of zeer laat op de dag je foto nemen. Probeer hier ook eens een zwart/wit foto dit zal zorgen voor wat meer sfeer in je foto. Neem je foto het liefst in RAW want dan kan je achteraf ook nog een filter zwart/wit instellen, hierdoor behoudt je in ieder geval het origineel in kleur. Wil je een uitzicht over de stad direct boven het San Marcoplein sluit dan achter in de rij aan van de Campanile toren. Een totaal overzicht van dit plein met de gebouwen vindt je in het uiterste hoekje (kan je niet missen). Heb je even genoeg gehad van foto’s nemen pak dan een kopje koffie bij een van de vele barretjes (let op! Het is er flink aan de prijs).

San Marco Plein met de Campanile

San Marco Plein met de Campanile

3. San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore is de kerk tegenover het Dogenpaleis en het San Marco plein aan de andere kant van het water. Dit eiland geeft een perfect uitzicht over de gehele stad incl. de waterwegen, het is een klein stukje met de boot vanaf het San Marco plein maar zeker de moeite waard. Waar je bij de toren Campanile vaak lang moet wachten en waarbij de toegangsprijs hoog is, is deze toren nagenoeg onbekend, en om naar boven te gaan kost je maar een paar euro (5,-). Neem je tijd en ga bij voorkeur aan het einde van de dag naar boven. Je krijgt dan unieke beelden met een ondergaande zon, de waterstraten en de authentieke gebouwen.

4. De achterstraatjes van Venetië

Wie mijn eerdere berichten heeft gelezen over fotograferen in Parijs, Berlijn, Boedapest… zal het ondertussen wel begrijpen. Zorg dat je niet door de toeristische straten blijft lopen. Hoewel je hier uiteraard geweest moet zijn is het er vaak te druk om een rustieke foto te kunnen nemen en de details van de Venetiaanse gebouwen zullen al snel niet meer gaan opvallen.
Kies een willekeurige straat links of rechts en ga op onderzoek uit. Je zal de details van de gebouwen goed kunnen vastleggen, je krijgt de verlaten kanalen op de foto en je ziet de echte bewoners rondlopen, wat weer zorgt voor een sfeervolle foto. De bruggetjes zijn misschien minder indrukwekkend maar met de juiste compositie en belichting komen ook deze schitterend terug op je foto.

Kanaal met Gondola's

Kanaal met Gondola’s

5. Verlaten pleintjes

Als je eenmaal door de achterstraatjes aan het lopen bent kom je al snel terecht bij de verlaten pleintjes met een enkel terrasje erop en de lokale eettentjes. Een van mijn favoriete plekje die ik ben tegen gekomen was plein “Campo Santi Giovanni e Paolo waar het standbeeld van Bartolomeo Colleoni staat. Dit plein ligt op nog geen 5 minuten van he San Marco Plein. De sfeer hier druipt letterlijk van de daken en het komt je tegemoet vanuit de openstaande deuren en ramen. Ga op een rustig plekje een kopje koffie drinken en houdt je fototoestel in de aanslag want hier kan je uitstekend de lokale mensen fotograferen.

6. Gondola haventjes

Zoek een “haventje” voor de gondola’s op en maak een overzicht-foto van de aanwezige gondola’s in combinatie met het water en op de achtergrond de authentieke gebouwen. Een perfect plekje hiervoor is vlak bij Harry’s Bar en Hotel Monaco, je krijgt dan namelijk ook de Basilica di Santa Maria della Salute op de foto.

venetie-3

Gondola’s met de Basilica di Santa Maria della Salute op de achtergrond

7. De winkelstraat

Dit is de hoofdstraat van Venetië iedereen die de stad komt bezoeken komt door deze straat. Dit geeft je een mooie gelegenheid om de straatventers die hun waar verkopen aan niets vermoedende toeristen te fotograferen, probeer ook eens een detailfoto te nemen van de handelswaar, zoals een reeks van maskers of de kleine lederen portemonnees. De Venetianen houden van kleuren en dat zie je terug. Zorg daarom dat je de belichting goed hebt evenals je compositie. Je zal zien dat de kleuren van je foto’s spetteren.

 

Alvast willen proeven waar je straks in kan fotograferen in Venetië?

Dan moet je echt even op de streetview van Google gaan kijken.

google-street-view-logo1

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search