Fotograferen met de Lensbaby

Fotograferen met de Lensbaby

Jeanet Groenewoud is onze nieuwste blogster, Jeanet schrijft over over lensbaby en vintage lenzen. In dit eerste blog verteld ze alles over het fotograferen met de lensbaby. Wij zijn benieuwd naar jullie reactie’s!

Fotograferen met de Lensbaby

Wat is een Lensbaby eigenlijk? De Lensbaby is afkomstig uit Amerika en bestaat uit een Lenshouder –de Composer Pro of Composer Pro ll en in deze houder kun je verschillende optic’s plaatsen oftewel lensjes.
Sinds de lens is geïntroduceerd zijn er inmiddels vele soorten optic’s bijgekomen en enkele daarvan zal ik bespreken.

Maar eerst is het belangrijke om te weten waarom een Lensbaby nu zo anders is dan een gewone lens. Als eerste heeft de lens een roterende kop waarmee je je scherpstelpunt kunt bepalen door deze te buigen.lensbaby-velvet Deze kun je ook vastzetten en dan richt het scherpstelpunt zich dus voor je uit. De Lensbaby heeft een rond scherpte gebied bij gebruik met de sweet 35 en sweet 50 optic en met de edge 50 en edge 80 optic kun je een rechte of schuine lijn van scherpte verkrijgen. Wanneer je het diafragma open zet f/2 dan heb je dus een heel klein rond gebied scherp en de resterende ruimte op je onderwerp heen word mooi zacht oftewel een mooi scherpte verloop.

Dit geeft een dromerig effect aan je opnames. Wanneer je echter met een dicht diafragma werkt bijvoorbeeld f/22 zul je veel meer in dat ronde gebied scherp hebben, en dus een groot rond scherpte gebied zien. De creatieve opnames die gemaakt worden met de Lensbaby maken het zo een geliefd product.

De verschillende optic’s hebben elk hun eigen sfeer. De Lensbaby Sweet 35 is een 35mm lens [optic] die dus in de Composer geplaatst kan worden, net als de andere optic’s. En wanneer je dan ook de macro converters erbij gebruikt van Lensbaby een 8mm of een 16 mm of te samen kun je dus zeer dicht op je onderwerp komen. Door het nog dichter op je onderwerp te richten creëer je nog meer zachtheid.

lensbaby-trio-mft-sony-e-fuji-x

De Sweet 50 is een 50mm lens en heeft een een rond scherpte gebied, dit scherpte gebied wordt sweet spot genoemd net als bij de sweet 35 en de sweet spot word omgeven door onscherpte [zachtheid] of bokeh.

De Edge 50 en de Edge 80 geven een rechtlijnige scherpte, deze lijn word breder naar mate je diafragma verkleint bijvoorbeeld f/11 en geeft dan dus meer scherpte, dus bij een klein f getal f/2.8 zul je een dunne lijn zien. Deze lijn verkrijg je door de lens te kantelen en zo je focus punt vast te stellen. Wanneer de lens recht en vast zit [door los te draaien via een ring kun je de kop kantelen] geeft de lens volledige scherpte. Dus de gehele opname is scherp, en wanneer je de lens kantelt kun je een lijn van scherpte in je opname leggen waar jij dat wilt. Een diagonale lijn een horizontale lijn of een schuine lijn.

Bij deze opname met de edge 80 heb ik de scherpte om de mensen geplaatst en zie je een horizontale lijn rechts scherp in beeld. De edge 50 en edge 80 zijn mooi om landschappen vast te leggen echter kun je met de edge 80 ook macro opnames maken.

Dan is er nog de Twist 60 een 60mm lens die speciaal is voor Full frame camera’s. De Twist 60 is een optic met een swirl bokeh [draaiend bokeh] en deze lens heeft flare en vignettering. Met deze lens heeft men de beroemde Petzval lens willen nabootsten, deze lens kwam in 1840 voor het eerst uit!

Voor de M.F.T [Micro four third] –Olympus –E, de Sony en de Fuji x is er onlangs de Lensbaby Trio 28 uitgekomen. Deze Lensbaby beschikt over de 3 selectieve scherpte optic’s. En dit in één compacte roterende body. Door simpelweg aan 1 knop te draaien, schakel je tussen Lensbaby’s meest populairste optische effecten De Twist, de Velvet of de Sweet.

Fotograferen met de Lensbaby

De Lensbaby lenzen zijn alle handmatige lenzen waarbij je dus handmatig scherp stelt. En voor alle lenzen van Lensbaby geldt, dat het lenzen zijn waarbij je je creativiteit kunt ontplooien, je verassende resultaten zult zien en je een diverse keus hebt in de verschillende lenzen.

6 Replies to “Fotograferen met de Lensbaby”

  1. Hallo Jeanet,
    Ik wil een Lensbaby Velvet 56 kopen. Vooral ook voor macro fotografie. De vergroting is daarvan 2:1 maar kan ik door het gebruik van Soligor extension tubes (12 – 20 en 36mm) de vergroting naar bv 1:2 brengen ? Er zijn ook speciale vergrotingsringen maar de Soligor heb ik al.

    Dank je , Jan Huijbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.