In Erop uit

Nostalgische paden, wilde dieren en vrolijke mensen, je vindt het allemaal in dierentuin Artis. Deze dierentuin behoort tot de oudste dierentuinen ter wereld en is gevestigd in het hartje van Amsterdam. Je bent misschien bekend met de oude cultuur van deze tuin want zo hoor je Artis te noemen. Geen dierenpark maar dierentuin. Dit omdat er zeer veel aandacht uitgaat naar zowel planten, bloemen en dieren. Daarom is deze tuin een uitstekende plek is om je fotografie kunsten te oefenen. Want wanneer kom je nou zo dichtbij een olifant, de leeuwen, bijzondere planten of een leuk klein aapje?

In het artikel “10 tips om foto’s te nemen in de dierentuin” vind je de handigste tips welke je in elke dierentuin kan gebruiken.

Een tip die ik toch even wil uitlichten is het probleem van tralies. Bij de grote dieren heb je geen last van tralies, maar bij de wat kleinere hokken zal je er wel mee te maken hebben. Neem daarom een lange brandpuntsafstand lens mee om mee te gaan fotograferen. Het liefst iets van 150 tot 200 mm. Het geeft mooie close-ups en doordat het brandpunt verder weg is zullen de tralies bijna niet te zien zijn. Meenemen die lens eèn gebruik daarbij een zo open mogelijk diafragma!

Artis dierentuin

Artis heeft vele faciliteiten voor je om helemaal los te gaan. Een bijzonder leuk onderdeel wat deze dierentuin heeft is de mogelijkheid om daar een basiscursus fotografie te volgen (op het moment van schrijven niet meer toegankelijk voor inschrijving maar kijk hier voor meer informatie). De plattegrond is hier te downloaden.

Stop 1: Deze eerste stop is bij het kleine zoogdieren verblijf

De allerkleinste zoogdieren die er zijn kun je hier bezichtigen. Wil je wat extra’s dan kan je hier ook een afspraak maken om eens achter de schermen mee te kijken. Dit geeft net even de kans om nog bijzondere foto’s te maken, die andere niet hebben.

Stop 2: Het Aquarium voor de visjes

Artis dierentuin

Het aquarium dat al sinds 1877 ruim 1 miljoen m3 water bevat is op zichzelf al een mooi gebouw om te fotograferen maar de echte kunst zal zijn om de vissen te fotograferen die daar rondzwemmen.

Een handige tip om door glas te kunnen fotograferen is door je camera zo dicht mogelijk tegen het glas te plaatsen, bij voorkeur het liefst zelfs rechtstreeks tegen het glas om vervormingen te voorkomen. Het mooiste resultaat krijg je door gebruik te maken van een rubberen zonnekap die je vervolgens echt tegen het glas aan drukt. Maak indien mogelijk geen gebruik van je flitser. Is het ècht nodig, gebruik dan bij voorkeur een externe flitser. Flitslicht wordt namelijk weerkaatst tegen het licht. Zorg er daarom voor dat de flitser op een hoek van 45° staat of richt deze naar het plafond. Is er weinig licht, neem dan een langere sluitertijd, al dan niet in combinatie met een hogere ISO-waarde (en gebruik uiteraard een statief).

Stop 3: Vind de silverback in het gorillahuis

In het binnenverblijf van de gorilla’s heb je een perfecte gelegenheid om de grote silverback op de foto te zetten. Let hier ook op het fotograferen door het glas. Wacht bij voorkeur totdat het wat rustiger wordt dan heb je de gelegenheid om de silverback rustig te fotograferen.

Stop 4: De kriebels krijgen in het insectarium

De perfecte plek voor macrofotografie vind je hier! Alle kleine beestjes zitten te wachten om gefotografeerd te worden. Maar ook hier zitten ze achter het glas dus wederom opletten met je foto’s. Gebruik geen flitser en druk je cameralens tegen het glas aan en blok reflecterend licht.

Stop 5: De vlinders fladderen om je oren in het vlinderpaviljoen

Heerlijk, even geen glas bij de vlinders. Ook dit is perfect voor macrofotografie, van reuze vinders tot zeer kleurrijke vlinders, ze zitten allemaal hier. Hoewel er geen glas is is het wel aan te raden om je camera even te laten wennen ivm de luchtvochtigheid en temperatuur, vooral als je net vanuit de kou komt. Je lens kan namelijk beslaan door het verschil in temperatuur.

Artis dierentuin

Stop 6: Op bezoek bij de giraffen

De lange nekken vereisen enige afstand om ze er volledig op te krijgen ;-), nee hier is een zoomlens ideaal om te gebruiken! Dan heb je namelijk ook de mogelijkheid om goed in te zoemen op de schitterende wimpers van deze prachtige dieren.

Stop 7: Het olifantenverblijf

Wie kent de foto’s niet van kleine Mumba, het kleinste familielid van deze reuzen. Een perfecte plek om de groeven in de huid vast te leggen. Let hier ook ook de omgeving, want dit is de plek voor kleine kinderen. Dit geeft leuke portret/straatfoto’s.

Stop 8: Koudbloedige dieren bij het reptielenhuis

Net als bij het insecten verblijf een mooie plek voor macrofotografie!

Stop 9: Aapjes kijken

Tja, wat moet je nou nog zeggen van deze te gekke beesten. Ze zijn hilarisch om vast te leggen want als er ergens gekke foto’s te nemen zijn is het wel hier!

Artis dierentuin

Stop 10: Vogels tellen in het vogelhuis

De felle kleuren en karakteristiek hoofdjes van de vogels zullen je blijven verbazen. Ook hier kan je perfect gebruik maken van een zoomlens om de veren tot in detail vast te leggen!

Stop 11: Op ontdekking in het planetarium

Dit is niet echt een plek voor fotografie, maar wel zeer zeker een leuke plek om even bij te komen van alle indrukken die je deze dag hebt op gedaan! Verder een algemene tip is dat de dierentuin vooral ook een plantentuin is, dus probeer je niet enkel te focussen op de dieren. Laat je ook verleiden door alle exotische en bijzondere planten en bloemen die er door het park heen verspreid geplant zijn.

Artis leeuwen

Artis leeuwen

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search