Home | Flikkering bij een Time-Lapse voorkomen
Time-Lapse-flikkering
Fotografie tips

Flikkering bij een Time-Lapse voorkomen

Een Time-Lapse kan nog wel eens gevoelig zijn voor flikkering, maar hoe voorkom je dit nou?

Flikkering voorkomen

De eenvoudigste manier om flikkeren te voorkomen bij je Time-Lapse is om je instellingen op handmatig te zetten (M). Lichtmeters zijn goed in het beoordelen van de juiste belichting bij normale fotografie. Voor een Time-Lapse kan dit juist voor storende beelden zorgen omdat de belichtingsinstellingen aangepast worden over de periode dat je de foto’s neemt.

Je kan er daarom beter voor zorgen dat je de sluitertijd, het diafragma en de ISO waarde blokkeert, doe je dit niet dan zal er een hinderlijke flikkering ontstaan. Het vastzetten van deze instellingen kan alleen in de manuele stand houdt daar dus rekening mee. Tenminste als je geen flikkering in je Time-Lapse wilt hebben.

Time-Lapse-flikkering
Gemaakt door: Nicolaus Wegner

Helaas is het niet altijd mogelijk om je instellingen vast te zetten en de lichtmeter van je camera uit te zetten. Is dit bij jou het geval? Zet dan de spotmeting dan vast op een solide object.

De spotmeting is te zien als je door de zoeker kijkt, je zal dan een rechthoekig blokje zien die wel of niet opgelicht, deze kan je verplaatsen om je spotmeting te bepalen. Probeer een matte oppervlakte te pakken in de midden toon omgeving (bijvoorbeeld een gebouw zonder lichten en ramen).

Het probleem wat je krijgt wanneer je de lucht gebruikt is dat deze kleurtint en lichtsterkte continue veranderd. Het zelfde geld voor het gebruik van wolken. Gaan wolken door je opname reeks dan zal je snel een flikkering hebben, dit kan erg vervelend zijn maar als je de spotmeting zoals hier beschreven gebruikt zal de flikkering meevallen, en kunnen de wolken juist een waardevolle toevoeging zijn aan je opname.

Denk er ook aan om je zoeker af te plakken dat kan bijvoorbeeld met het stukje rubber wat op je schouderband zit (bij aankoop van een camera zit deze aan de strap vast). Zo krijg je een betere lichtmeeting door de lens. Kan je de spotmeter niet verplaatsen probeer dan een gemiddelde te nemen.

Het diafragma heeft een grote toegevoegde waarde in het verminderen van flikkering. Des te kleiner het diafragma is ingesteld des te groter wordt de kans om flikkering in het eindresultaat. De reden hiervoor weet ik niet zeker maar ik ga er vanuit dat het komt door de kleine opening van het diafragma van f/22 waarbij het merendeel van de lichtinval wegvalt en dat is minder bij een groter diafragma van f/3.5. Dit is dan ook een goede reden om het diafragma volledig open te zetten.

Gebruik je een HDR software pakket voor de bewerking dan kan dit ook een reden zijn voor de storing. De software is erop gericht om 2 of meer foto’s samen te voegen in 1 foto. Omdat elke Time-Lapse iets verschilt van de andere opname zal de software hierdoor ook elke foto anders verwerken. Deze kleine veranderingen zorgen altijd voor een flikkering in het eind resultaat.

Hoe kan je omgaan met een Ghost in je Time-Lapse

Een “Ghost” verschijning is een term die gebruikt wordt wanneer je alles hebt geprobeerd om flikkering tegen te gaan maar je behoud toch een bepaalde mate van flikkering in je eindresultaat.

Als je opzoek bent naar een gratis oplossing welke prima werkt probeer dan eens MSU DEflicker in combinatie met VirtualDub. Een software welke je kan kopen is bijvoorbeeld Granite deze wordt veel gebruikt door professionals.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en zo een mooie flikkering-loze Time-Lapse kan maken.
Heb je zelf nog een aanvulling op bovenstaande? Laat deze dan achter in het reactieveld, zo help je andere ook verder. Maar anders geniet dan nog even van deze mooie Time-Lapse.

 

workshop-amsterdam

Over de auteur

Maico Barneveld

Maico Barneveld

Oprichter van DeFotoblogger.nl en gepassioneerd fotograaf voor maic.nl. Ik maak graag foto's van gebieden waar anderen niet snel komen. Prijswinnaar van verschillende internationale wedstrijden, en als reviewer en reportage fotograaf voor verschillende merken/instanties zoals het WNF wil ik je graag meenemen in mijn fotografische wereld.

Reactie geven

Klik hier om een reactie te geven

Gratis gids nabewerken

Xpozer
Camerashop_algemene shopbanner_300x250

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Global warming
  • P1000423
  • Groenekan, the Netherlands
  • galerij Leipzig
  • Purity
  • Playing with reflections
  • Rockabella,..Skultuna 2017.
  • Modern next to old
  • Crazy Mama & The Bootz