Home | Effe bomen over bomen!
Holterberg, 30sec. sluitertijd met ND filter
Fotografie tips Natuurfotografie

Effe bomen over bomen!

Ik kom oorspronkelijk uit Salland, Overijssel. Een streek waar bomen een belangrijke rol spelen in het landschap. Misschien is het dus ook wel niet vreemd dat ik naast urbex, architectuur, straatscénes en landschappen, met plezier ook mooie bomen fotografeer. Ik zet hier dan ook graag een boompje op over hoe je mooi een boom (er) op kunt zetten!

Sallands bomen landschap, nabij Deventer

Een boompje (er) op zetten!

Een boom heeft voor mij een eigen persoonlijkheid. Net als wij mensen groeit een boom in vele jaren naar zijn vorm. En alles wat met de boom gebeurt is, blijft ook zichtbaar. Een mooie boom is vaak dan ook goed verzorgt door goed snoeiwerk met een stevige vrij hoge stam en volle ronde kruin!

Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter
Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Het begint dus met het zoeken naar een mooie vorm van de boom. Rond, vol en sterk. Het liefst een beetje alleenstaand, zodat ie aan alle kanten goed de ruimte heeft gehad om te groeien. Een alleenstaande boom in het landschap geeft bovendien een mooie gelegenheid voor een sterk beeld in je foto.

Omgeving Würzburg, Duitsland. 30 sec. sluitertijd met ND filter
Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Natuur “modellen!”

Het silhouette van een boom is zeer bepalend voor je foto. Ik vind niet zomaar elke boom geschikt voor een goede foto. Het moet een echte eye-catcher zijn. Een soort natuur “model” als het ware, poserend voor mijn camera! Ik ga dan ook op zoek naar een hoek van waaruit de boom het beste eruit springt in de foto. Soms is dat frontaal, soms in silhouette en soms met een opwaarts perspectief. Je eigen creativiteit bepaalt wat het beste resultaat geeft!

Een treurwilg in Doesburg, als een groene explosie!

 

Omgeving Raalte, 30sec. sluitertijd met ND filter

Lange sluitertijden

Bij veel van mijn boom foto’s hanteer ik lange sluitertijden, met gebruik van een ND filter. Met name de vervaagde beweging van wolken in de lucht, geeft een mooi contrast met de sterk afgetekende boom. Om de belichting van voorgrond en de lucht in balans te houden, filter ik handmatig met een zwart kaartje de lucht tot aan horizon niveau. Een oude analoge ontwikkel methode uit de donkere kamer, toegepast tijdens de digitale opname!

Omgeving Würzburg, Duitsland. 30 sec. sluitertijd met ND filter

 

Een kersenboom in Baskenland, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Compositie en licht

Het meest bepalend echter, is toch wel de compositie en lichtomstandigheden in je foto. Een boom is een boom, maar jouw compositie kan het echt bijzonder maken en met de juiste lichtomstandigheden kun je de boom echt laten stralen! Ga op zoek naar een mooi exemplaar in de buurt en wacht de juiste omstandigheden af om er (snel) naar toe te kunnen gaan voor het beste resultaat. Door van tevoren al wat te experimenteren met compositie en te ontdekken wat het beste is, kun je in die korte tijd van het juiste moment, je resultaten optimaliseren! Het is de moeite van de investering in dit voorwerk echt waard!

Wilgen reflecteren in de IJssel, nabij Wijhe.

 

Jong boompje in een Sallands bos, op de Holterberg.

Maak jij ook graag foto’s van bomen? Deel ze dan met ons op defotoblogger.nl! Wil je weten wat ik allemaal nog meer uitspook met mijn fotografie (exposities, artikelen, nieuws, etc.), volg mij dan op Facebook.com/wilco.westerduin.

 

Baskenland
Baskenland

 

Nabij Enkhuizen
Nabij Enkhuizen

 

Baskenland
Baskenland

 

Baskenland
Baskenland

 

San Sebastian, Baskenland
San Sebastian, Baskenland

 

Holterberg
Holterberg

Over de auteur

Wilco Westerduin

Wilco Westerduin

Wilco Westerduin is eind 2013 met de Sony A-58 instapcamera vast gaan leggen hoe hij dingen ziet. Hij publiceert uitsluitend op 500px.com, heeft inmiddels diverse awards ontvangen en is in magazines verschenen. Zijn werk is met name landschap-, architectuur-, urbex- en straatfotografie. Wilco exposeert met fotowerken in museumkwaliteit in Baskenland, waar hij de meeste tijd is om te fotograferen.

Reacties

Klik hier om een reactie te geven

 • Prachtige opnamen Wilco en bomen ‘doen het altijd goed’, zeker in een weids landschap. Maar lange-sluitertijden en bomen?…heb je dan geen last van de wind, waardoor er een ‘vaag randje’ rondom de boom verschijnt? Want zonder wind ook geen bewegende wolken/lucht. Dat lijkt mij tegenstrijdig?

  • Hoi Pieter! Er moet natuurlijk niet te veel wind zijn in de onderste luchtlagen, want dan vervaagd de boom teveel door bewegende takken. Tenzij dat je bedoeling is, zoals bij de eerste foto, waar duidelijk te zien hoe de takken “dansen”. Maar hogere luchtlagen geven de wolken hun beweging mee, dus je moet ook daar een beetje op letten. Het draait allemaal om de juiste omstandigheden en licht! Hart. Gr. Wilco.

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

 • Deventer met Lebuinustoren
 • En wat doen we in de herfst? Paddestoelen fotograferen..
 • 20170922 - Unesco Werelderfgoed Kinderdijk - DSC07535
 • Visitors of Scheveningen 2017
 • A special girl in Amsterdam
 • Autumn
 • Lower Antelope Canyon
 • Irish coast with a rainbow
 • Heath bokeh