In Fotografie tips, Natuurfotografie

Ik kom oorspronkelijk uit Salland, Overijssel. Een streek waar bomen een belangrijke rol spelen in het landschap. Misschien is het dus ook wel niet vreemd dat ik naast urbex, architectuur, straatscénes en landschappen, met plezier ook mooie bomen fotografeer. Ik zet hier dan ook graag een boompje op over hoe je mooi een boom (er) op kunt zetten!

Sallands bomen landschap, nabij Deventer

Een boompje (er) op zetten!

Een boom heeft voor mij een eigen persoonlijkheid. Net als wij mensen groeit een boom in vele jaren naar zijn vorm. En alles wat met de boom gebeurt is, blijft ook zichtbaar. Een mooie boom is vaak dan ook goed verzorgt door goed snoeiwerk met een stevige vrij hoge stam en volle ronde kruin!

Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Het begint dus met het zoeken naar een mooie vorm van de boom. Rond, vol en sterk. Het liefst een beetje alleenstaand, zodat ie aan alle kanten goed de ruimte heeft gehad om te groeien. Een alleenstaande boom in het landschap geeft bovendien een mooie gelegenheid voor een sterk beeld in je foto.

Omgeving Würzburg, Duitsland. 30 sec. sluitertijd met ND filter

Omgeving Deventer, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Natuur “modellen!”

Het silhouette van een boom is zeer bepalend voor je foto. Ik vind niet zomaar elke boom geschikt voor een goede foto. Het moet een echte eye-catcher zijn. Een soort natuur “model” als het ware, poserend voor mijn camera! Ik ga dan ook op zoek naar een hoek van waaruit de boom het beste eruit springt in de foto. Soms is dat frontaal, soms in silhouette en soms met een opwaarts perspectief. Je eigen creativiteit bepaalt wat het beste resultaat geeft!

Een treurwilg in Doesburg, als een groene explosie!

 

Omgeving Raalte, 30sec. sluitertijd met ND filter

Lange sluitertijden

Bij veel van mijn boom foto’s hanteer ik lange sluitertijden, met gebruik van een ND filter. Met name de vervaagde beweging van wolken in de lucht, geeft een mooi contrast met de sterk afgetekende boom. Om de belichting van voorgrond en de lucht in balans te houden, filter ik handmatig met een zwart kaartje de lucht tot aan horizon niveau. Een oude analoge ontwikkel methode uit de donkere kamer, toegepast tijdens de digitale opname!

Omgeving Würzburg, Duitsland. 30 sec. sluitertijd met ND filter

 

Een kersenboom in Baskenland, 30 sec. sluitertijd met ND filter

Compositie en licht

Het meest bepalend echter, is toch wel de compositie en lichtomstandigheden in je foto. Een boom is een boom, maar jouw compositie kan het echt bijzonder maken en met de juiste lichtomstandigheden kun je de boom echt laten stralen! Ga op zoek naar een mooi exemplaar in de buurt en wacht de juiste omstandigheden af om er (snel) naar toe te kunnen gaan voor het beste resultaat. Door van tevoren al wat te experimenteren met compositie en te ontdekken wat het beste is, kun je in die korte tijd van het juiste moment, je resultaten optimaliseren! Het is de moeite van de investering in dit voorwerk echt waard!

Wilgen reflecteren in de IJssel, nabij Wijhe.

 

Jong boompje in een Sallands bos, op de Holterberg.

Maak jij ook graag foto’s van bomen? Deel ze dan met ons op defotoblogger.nl! Wil je weten wat ik allemaal nog meer uitspook met mijn fotografie (exposities, artikelen, nieuws, etc.), volg mij dan op Facebook.com/wilco.westerduin.

 

Baskenland

Baskenland

 

Nabij Enkhuizen

Nabij Enkhuizen

 

Baskenland

Baskenland

 

Baskenland

Baskenland

 

San Sebastian, Baskenland

San Sebastian, Baskenland

 

Holterberg

Holterberg

Recent Posts
Showing 4 comments
 • Jeanet
  Jeanet
  Beantwoorden

  Mooie opnames van de diverse bomen , ik hou ervan ! Fijn je verhaal erbij !

  gr Jeanet

 • Pieter ( PPoot )
  Beantwoorden

  Prachtige opnamen Wilco en bomen ‘doen het altijd goed’, zeker in een weids landschap. Maar lange-sluitertijden en bomen?…heb je dan geen last van de wind, waardoor er een ‘vaag randje’ rondom de boom verschijnt? Want zonder wind ook geen bewegende wolken/lucht. Dat lijkt mij tegenstrijdig?

  • Wilco Westerduin
   Wilco Westerduin
   Beantwoorden

   Hoi Pieter! Er moet natuurlijk niet te veel wind zijn in de onderste luchtlagen, want dan vervaagd de boom teveel door bewegende takken. Tenzij dat je bedoeling is, zoals bij de eerste foto, waar duidelijk te zien hoe de takken “dansen”. Maar hogere luchtlagen geven de wolken hun beweging mee, dus je moet ook daar een beetje op letten. Het draait allemaal om de juiste omstandigheden en licht! Hart. Gr. Wilco.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search