Eerste Hulp Bij Poseren

Eerste Hulp Bij Poseren

Als fotograaf word er over het algemeen van je verwacht dat jij weet wat je doet, en wat de bedoeling is. Jammer alleen dat je soms zelf ook geen flauw benul hebt waar je eigenlijk mee bezig bent. “Ja eh, doe maar iets leuks!”, waarna het model je aankijkt met een blik die steeds onzekerder wordt en de poses er ook niet beter op worden. We hebben het allemaal vast wel eens mee gemaakt dat je gewoon even niet weet wat je met die poses aan moet. Maar dan heb ik een paar tips voor je die gaan helpen bij poseren.

  • Gebruik moodboards.  Moodboards zijn echt zo ontzettend handig. Je struint Pinterest af op zoek naar mooie poses die jou aanspreken en bij de shoot passen. Deze kun je op je telefoon opslaan of je print ze uit. Tijdens het shooten kun je deze aan het model laten zien en dan de pose proberen na te doen. Geen zorgen dat je dan foto’s aan het na-apen bent, want het resultaat wordt altijd hele anders dan de originele foto. Super handig hulpje om je op weg te helpen. Uit de ene pose vloeit vaak al de andere en zo kun je je moodboard dan steeds minder gebruiken.
  • Laat je model niet ‘gewoon’ staan. Dat is wat je geneigd bent te zeggen; “Ga maar gewoon staan!”. Sommige mensen zullen dan ook echt ‘gewoon’ gaan staan, en dat ziet er stijfjes uit. Als je niet teveel poespas wilt, kun je je model vragen om ietsjes schuiner te gaan staan, of bij mannen kun je vragen of ze hun armen over elkaar willen doen. Recht van voren met de armen naar beneden is zelden flatterend en staat altijd een beetje ongemakkelijk.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.21.26

  • Let op het licht! Komt er prachtig zonlicht van boven, dan is het niet handig om je model naar beneden te laten kijken. Wil je dat je model wel naar beneden kijkt, werk dan met een reflectiescherm. Zo hoef je minder rekening te houden waar het licht vandaan komt. Over het algemeen is de ‘regel’ dat je met de zon in je rug fotografeert en het model dus richting de zon kijkt, maar dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Tegenlicht kan ook juist prachtig werken.
  • Laat de modellen bewegen. Dit is een hele fijne optie om mee te beginnen voor modellen die nog onervaren zijn. Vraag hem/haar bijvoorbeeld om naar de camera toe te lopen, of om langzaam een rondje te draaien. Een hand in het haar kan ook een lastige pose zijn voor modellen. Vraag ze dan om gewoon een paar keer achter elkaar hun hand door hun haar te halen, en dan druk jij gewoon op het goede moment af. Zeker bij loveshoots of groepjes werkt dit echt ideaal. Laat ze iets doen, en dan krijg je de meest spontane foto’s.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.23.43 Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.22.59

  • Wissel veel van locatie. Als je tussendoor even kan ontspannen en een rondje lopen kan het model ook weer wat los laten, en kom je sneller op wat nieuwe ideeën. Je hoeft geen kilometers te maken, maar 100 meter opzij kan al weer wat nieuwe inspiratie geven. Zeker als je met kinderen werkt moet je af en toe even wat lopen of pauzeren zodat ze vrolijk/geduldig blijven.
  • Blijf praten met je model! Dat is denk ik de belangrijkste tip. Het is best wel eng aan het begin, zeker omdat je dus over moet komen alsof je precies weet wat je doet, ook al is dat niet zo. Maar het model vertrouwt op jou, en wil graag horen of ze iets goed of niet goed doen. Geef dus tussendoor gewoon telkens een seintje als de pose goed is. Dan weten ze dat ze die pose kunnen aanhouden of later nog eens gebruiken. Als het niets is, kun je ook gewoon zeggen ‘Hmm, dit werkt toch niet zoals ik had gedacht. Zullen we iets anders proberen?’ Zo val je het model niet direct af maar weten jullie wel allebei dat het niet echt een voordelige pose was.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.25.09

  • Hou rekening met het uiterlijk van je model. Heb je een model met een wat strenger gezicht, dan is een krachtige pose met de handen in de zij misschien niet de juiste optie voor een nonchalante shoot. Om het ‘strenge’ te compenseren kun je dan voor wat meer losse/lieve poses gaan. Niet alle poses passen dus bij elk model!

One Reply to “Eerste Hulp Bij Poseren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.