Wat is een polarisatiefilter

Wat is een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een accessoire die je absoluut moet overwegen als een vast onderdeel van je cameratas. Er zijn op voorhand wel een paar dingen die je moet weten. Vandaag de dag kan je heel veel effecten in de nabewerking doen en dat zorgt ervoor dat je een polarisatiefilter niet nodig is. Echter het effect van een polarisatie filter is anders dan wat je achteraf kan bereiken. Wel moet je bedenken dat elke foto gemaakt met deze filter achteraf niet te corrigeren is naar hoe de setting zou zijn zonder filter.

Polarisatiefilter

Het is belangrijk om te weten wat een polarisatiefilter precies doet voordat je over gaat tot aanschaf. Een polarisatiefilter zorgt er voor dat je beschikt over een aantal effecten die nagenoeg elke fotograaf goed van pas kunnen komen. Naast dat het een bescherming is voor je lens is het effect van de polarisatiefilter direct zichtbaar op de kleuren. Het groen wordt groener, het blauw wordt blauwer. De kleuren van bloemen komen beter uit en het contract tussen de lucht en de wolken wordt vergroot. De lucht kan zelfs donkerblauw tegen zwart aankomen bij bepaalde omstandigheden.

polarisatiefilter- filter

Het polariserende effect

Een ander goede eigenschap van het filter is dat het reflecties tegengaat. Soms kunnen reflecties dusdanig sterk zijn dat het invloed heeft op de kleuren. Des te meer reflectie er zijn, des te minder je de echte kleuren terug ziet, ook neemt het contrast af. De kleuren worden dus versterkt met de filter. Tevens worden reflecties in glas en op water tegengegaan, waardoor je met het filter wel de bodem van een fontein met vissen zou kunnen zien. Je kan een polarisatiefilter ook perfect gebruiken portretfotografie, de filter zorgt er voor dat vervelende glimmende plekjes op de wangen en het voorhoofd verminderd worden.

Werking

Een polarisatiefilter bestaat uit twee delen, een deel dat je op de schroefdraad van de lens draait en een draairing waarmee je het effect kunt doseren door er aan te draaien. Het kunnen draaien is een belangrijke eigenschap van het filter, afhankelijk van de sterkte van het licht en de lichtinval heeft het filter namelijk een ander effect. Als je je camera enkele graden draait zal het effect meteen veranderen. Iedere keer als de locatie van de camera wijzigt moet je het filter aanpassen door aan de draairing te draaien. Dat maakt dat het niet de meest gebruiksvriendelijke filter die er is. Als je bijvoorbeeld de camera na horizontaal te hebben gefotografeerd opeens verticaal houdt is het effect van de polarisatiefilter weer weg. Ook als de hoek van de zon is veranderd moet je een aanpassing doen. De filter is het effectiefst als je de zon links of rechts van je houdt op een hoek van 90 graden van de camera.

polarisatiefilter
Foto gemaakt met een F-pro B+W polarisatiefilter

Toepassing van de polarisatiefilter

Wanneer kan je deze filters toepassen? Zoals al even kort benoemd kan je de de polarisatiefilter uitstekend gebruiken bij een setting waarbij je de kleuren wilt benadrukken. Denk hierbij aan het fotograferen van bloemen en landschappen. Voor herfstkleuren kun je ook prima gebruik maken van een polarisatiefilter, de gele en rode bladeren zullen door de filter sterker naar voren komen wat je foto een spectaculaire uitstraling geeft. Maar door het reduceren van de reflectie kan je de filter ook goed gebruiken bij het fotograferen van water en de daarbij behorende waterplanten en dieren. Portretfotografie is afhankelijk van de schittering ook een vorm van fotografie waarbij je deze filter kunt gebruiken. Ga je de filter gebruiken bij een grijze lucht dan zal je nagenoeg  geen effect terug zien. Hoe weet je of je effect krijgt wat je wens? Draai aan de filter en je zal in de zoeker het effect direct terug zien, zo weet je op voorhand wat je fotografeert en met welk effect.

De meest verkochte filter is toch wel die van B+W deze filter is in elke fotovakhandel en in elke internet/ elektronica groothandel zoals Mediamarkt en CameraNu.nl te halen.

Meer informatie over de type filters van B+W is te vinden op de site van Degreef en Partner

Steun DeFotoblogger door ons te volgen op: Facebook, Twitter of Pinterest.

Zelf nog een nuttige tip of toevoeging? Laat dan een reactie achter met jouw idee of toevoeging!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.