Wat is het doel van je vakantie?

Wat is het doel van je vakantie?

Nu de vakantie bij iedereen zo langzamerhand dichterbij komt, is het als fotograaf weer tijd om te gaan bedenken wat je nu weer allemaal mee gaat slepen. Gaat weer de hele handel mee het vliegtuig in, ga je je een breuk sjouwen twee weken lang, of ga je dit keer voor licht en alleen je compact cameraatje in je zak? Misschien kan ik je helpen in te pakken!

Wat is het doel van je vakantie?

Dit is eigenlijk het belangrijkste wat je je zelf moet afvragen. Ga je voor een heerlijke relaxte strand vakantie om zoveel mogelijk vooral niets te doen? Ga je backpacken om zoveel mogelijk te zien? Of ga je op safari om wilde dieren te spotten? Elk van deze doelen zijn totaal verschillend, en ook afhankelijk van wat je mee neemt. Je moet je aan het begin afvragen hoe belangrijk fotografie gaat zijn in jouw vakantie. Hoeveel tijd wil/kun je er aan besteden in je vakantie?

Schermafbeelding 2015-06-19 om 16.36.16

Met wie ga je op vakantie?

Ook nog een hele belangrijke. Ga je met mensen die niets met fotografie hebben en liever niet te lang op je wachten, denk dan met hen mee en wees selectief. Slepen met statieven heeft dan sowieso al geen zin, dat kost veel tijd om op te zetten en weer in te pakken. Ook lenzen wisselen is dan niet ideaal. Je kunt dan beter voor een goede compact camera gaan, of je spiegelreflex met een kitlens en een zoomlens. Ook filters kun je dan thuis laten.

Waar ga je naar toe?

Voor elke bestemming zul je andere apparatuur gebruiken.

Strand vakantie: Ga je naar Curaçao, Spanje, Kroatië, of een ander land met heerlijke stranden, ga dan voor een kitlens of groothoek. In Curacao heb ik vrijwel alles met mijn groothoek gefotografeerd. Zo krijg je mooie overzichtsfoto’s. Ben je echt van plan alleen maar op het strand te liggen, neem dan alleen een compact camera mee. Als hier zand in komt is het minder erg, en je kunt hem gemakkelijker op het strand laten liggen als je gaat zwemmen.

Stedentrip: Hier mag je weer je groothoek of kitlens voor inpakken! Gebouwen zijn vaak zo groot dat je ze amper op de foto krijgt. Ook leuk is het om een portretlens mee te nemen, voor wat karakteristieke portretten van de bewoners.

Safari/wildlife: Ben je van plan veel wildlife te gaan spotten, dan is een telelens echt essentieel. Je groothoek kun je dan thuis laten, en ook aan je kitlens heb je niet zo veel. Neem hem alsnog wel mee, om toch nog iets van het landschap en misschien wel de sterrenhemel mee te pakken. Neem je telelens mee, en eventueel een super tele. Op safari is een 500mm echt aan te raden.

Wandelvakantie: Het belangrijkste is hier; pak licht. Het verstandigst hierbij is eigenlijk om je compact camera mee te nemen. Tijdens het wandelen is het fijn als je snel even je camera kunt pakken om wat plaatjes te schieten en daarna meteen weer door kunt. Een compact haal je zo even uit je broekzak, en is ook zo weer opgeborgen. En natuurlijk, het weegt niets.

Een lange veelzijdige reis: Ga je een reis maken door Amerika, Afrika, of een ander land/werelddeel waarbij je op allerlei verschillende plaatsen komt, heb ik helaas maar één advies; neem van alles iets mee. Zorg dat je gehele bereik gecoverd is. Van groothoek, tot portret, tot tele. Als je slimme keuzes maakt kun je het op deze manier redden met drie lenzen. Neem ook zeker je statief mee, en filters als je deze hebt.

Schermafbeelding 2015-06-19 om 16.36.28

Waar moet je echt aan denken?

  • Verzekering. Heel erg belangrijk! Sluit een goede reisverzekering af en reken goed uit hoeveel je apparatuur waard is, en of dit allemaal onder de verzekering valt.
  • Stop je apparatuur nóóit in de ruimbagage van het vliegtuig. Als je een keer hebt gezien hoe daarmee gegooid wordt, snap je waarom. Neem je spullen (op je statief na) altijd mee als handbagage. Let wel op het formaat, de maximale grootte van handbagage is kort geleden aangepast, en ook mag je nog maar 1 stuks mee nemen. Boek eventueel extra bagage mee als het nodig is.
  • Opslag. Waar ga je tijdens je vakantie je foto’s opslaan? Neem sowieso standaard twee geheugenkaartjes of meer mee, zodat als er iets stuk gaat je altijd nog een reserve hebt. Verstandig is het ook om tussendoor je foto’s op een laptop, harde schijf, of cloud te zetten. Deze moet je dan natuurlijk wel weer mee nemen. Wil je niet met laptops en schijven slepen, koop dan meerdere geheugenkaartjes.
  • Batterij en opladers. Denk ook aan een wereldstekker want niet elke oplader past overal in. Neem ook een extra accu mee, als reserve.
  • Een statief. Kies een licht, maar stevig statief wat je écht goed kan tillen. Uit ervaring weet ik dat een statief al gauw te zwaar is en je hem daardoor nooit mee neemt. Ik heb zelf de Hama Travaller Compact Pro en ben hier super tevreden mee! Licht van gewicht, maar heel degelijk van kwaliteit.
  • Noteer de serienummers van je apparatuur. Aan de grens wordt dit soms gecontroleerd, en zo kun je er snel bij zonder al je apparatuur overhoop te moeten halen.

Schermafbeelding 2015-06-19 om 16.36.54

Ik hoop dat jullie zo iets verder zijn qua inpakken voor je vakantie! Binnenkort lees je tips om nóg meer uit je vakantie foto’s te halen.  Fijne vakantie alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.