Dieren fotograferen? Waar let je op?

Dieren fotograferen? Waar let je op?

Het is weer vakantie tijd, en velen trekken er op uit .Sommigen in eigen land en anderen zoeken het verder op. In de mooie landen als Afrika, Shetland eilanden, Spanje enz kun je mooie dierportretten maken maar deze reizen zijn erg kostbaar en dus niet voor iedereen weg gelegd. Maar ook in Nederland zijn er voldoende plaatsen waar je mooie dierportretten kunt maken, dit in de vele dierenparken als Wildlands, Aquazoo, Vogelparken en zelfs in Aquariums.

Door er op te letten hoe je je compositie maakt, hoef je zelfs niet eens te zien dat je in een dierentuin de foto hebt gemaakt. Je let dan op dat er geen mensen hoofden of benen op staan, je let op de achtergronden zoals bij hekwerk en tralies.

Belangrijk is ook dat je het dier dat je wilt gaan fotograferen even gaan observeren en wacht totdat je een leuk geschikt moment vind om het dier vast te leggen. En vaak zul je dan verrast staan van hetgeen je te zien krijgt.

whats-up-min

Deze aap zat somber voor zich uit te staren, ik klom op een rand van beton en riep met een hoge stem en stond klaar met de camera in de hand, hij keek om en klik! moment gepakt, tongetje uit de bek maakt de opname komisch en ook de blik.

F5.6-1/80 sec 400mm – iso 400.

Bij de volgende opname van de struisvogel viel het me op dat hij zo mooi met zijn kop gedraaid naar boven zat te kijken, dit had ik nog niet eerder gezien bij een struisvogel en dat moment leek me uitermate geschikt om een foto van te nemen. Ik weet nog dat er een verzorger op me af kwam en zei;wat vind je nou zo bijzonder aan de struisvogel? ik zei; zo wie zo de mooie grote ogen en wimpers maar kijk nou zelf hoe bijzonder hij omhoog kijkt. Je ziet dan ook bij de opname heel mooi de zon [ het lichtje] in zijn ogen.

 

The sky is the limit; f5.6 – iso 200 1/1000 sec. 400mm
The sky is the limit; f5.6 – iso 200 1/1000 sec. 400mm

Je ziet bij deze opname ook de achtergrond, deze is mooi egaal van kleur en zacht dit door gebruik van f5.6 en toch voldoende scherpte op de struisvogel. Wanneer je bijv f/7.1 zou gebruiken verkrijg je een drukkere achtergrond. Hier bij heb ik ook goed opgelet wat er achter de struisvogel zich bevind.

Op weg naar de apen, altijd vermakelijk en mooi om te observeren hun gedrag, kwam ik een vertederend beeld tegen. Een moeder aap met haar jong die aan het drinken was.

mother-and-child-min

F7.1 1/320 sec iso 160 400mm – hier gekozen voor meer scherpte  f7.1 de achtergrond was toch zand

Dus de achtergrond/ondergrond word wel egaal.

In het Friese Aquazoo kun je dicht bij de dieren komen en heb je in principe genoeg aan een telelens van 250mm en meer, en heb je contact met de dieren. Het is dan ook een prettige plek om te fotograferen. De Ringstaart maki’s lopen om je heen en gaan zo op je nek zitten of op je fototas. Het zijn leuke nieuwsgierige diertjes en erg fotogeniek. Je kunt daar dus mooi gebruik van maken.

curious-min

F6.3 1/5000 sec iso 400 400 mm.

Deze ringstaart maki zat in de boom mooi omhoog te kijken, zijn ogen zijn erg sprekend en mooi bruin en ook hier zie je mooi het lichtje van de zon in zijn oog schijnen. Van deze dieren kun je vele mooie composities maken.

In de AWD = De Amsterdamse Waterleiding duinen, kun je vossen treffen. Het is een prachtig en zeer groot natuurgebied en er lopen ook veel herten rond. Verder is er van alles te zien aan flora en fauna. Tijdens mijn verblijf daar, op zoek gegaan naar de vossen en trof een vrouwtje dat erg nieuwsgierig was naar eten. Ze worden daar erg  gevoerd. Daar ben ik dus geen voorstander van…

De Vos is een prachtig gekleurd dier en heeft mooie ogen en is een echte jager.

eyes-wide-shut-min

Het licht was die dag erg mooi, bewolkt en niet te zonnig. F5.6 1/800 iso 400  – 400 mm.

Toegeknepen ogen en turend naar wat er verder op te zien was.

little-one-min

De vele herten en damherten in de Awd, zijn tevens erg mooi om vast te leggen, ook hier geldt; kijk goed om je heen. Hier een heel jong dier dat lag te wachten op zijn moeder.

F6.3 1/160 iso -100 340mm

aalsgolver

De Aalscholver een prachtig dier met een mooi verenkleed, let goed op belichting bij zwarte en witte dieren. Bij wit zie je bij overbelichting geen doortekening en dat geldt voor een zwart dier even goed.

 • Pak een leuk moment en let op je compositie, let op je achtergrond.
 • Is een dier beweeglijk – zorg dat je een snelle sluitertijd hebt.
 • Kijk naar de achtergrond en zorg dat er geen hinderlijke dingen in beeld worden gezien.
 • Wanneer je de lens dicht tegen het gaas aan zet /houd kun je best een goede opname maken van een dier wat daar achter zit.
 • Zorg dat je belichting goed is en houd je iso zo laag mogelijk.
 • Observeer de dieren die je wilt vastleggen en stel alvast je camera in op iso en f waarde zodat je je moment kunt pakken.

i-got-my-eye-on-you-min

De jonge zwaan lag te soezen in de zon en toen ik dichterbij kwam gingen zijn ogen open.

Het water geeft een mooie achtergrond, de belichting zorgt voor een goede doortekening van het verenkleed.

F5.6 iso 100 1/500. 250mm.

En dan de flamingo met zijn mooie kleur. Beweeglijk en als je wacht kun je een mooie compositie bemachtigen.

pelican-min

f5.6 1/200 sec iso 250- 400mm.

Tot slot de eend, een woerd omdat ik zijn mooie groene kop in de zon zo mooi vind. Het geluk was dat er een groene achtergrond was, een haagje, waar ik gebruik van maakte. Dit komt mooi tot uiting in de compositie.

duck-min

F5.6 1/500 sec iso 400 -400mm.

 

Ik wens allen een fijne vakantie en wens jullie succes bij het fotograferen van dieren!

Neem de tijd en observeer eerst.

Een hartelijke groet!

Jeanet Groenewoud

www.colorsofnature.nl

2 Replies to “Dieren fotograferen? Waar let je op?”

  1. Hallo Bob ,

   Dank voor je reactie en compliment , sorry dat ik nu pas reageer .
   Vakantie zat er tussen , leuk dat je een cursus bent begonnen en dat is natuurlijk altijd goed !
   Veel succes daar bij !

   vr gr Jeanet Groenewoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.