Deel 2: Jouw vleugels waren klaar, ons hart nog niet…

Deel 2: Jouw vleugels waren klaar, ons hart nog niet…

Recent hadden we een gastblog van Danique van Gurp die een bijzonder familieportret maakte. Deze familie vierde het 40 jarig huwelijk van hun (schoon)ouders. Ter ere van deze mijlpaal lieten ze een fotoreportage maken, maar helaas waren ze die dag niet compleet. Je kan die blog hier teruglezen. Sander Korvemaker maakte het silhouet bij deze foto en geeft hier een korte uitleg over.

‘Het toevoegen van een silhouet aan een foto begint met het zoeken van het juiste silhouet. Het meest handige is een zwart-wit illustratie. Via Google is er veel te vinden, in dit geval gebruikte ik de zoekterm ‘silhouette walking boy’. De afbeelding die ik gevonden heb is van een jongetje die de hand van zijn vader vasthoudt. In Photoshop heb ik door middel van knippen het jongetje vrijstaand gemaakt:

Aangezien de afbeelding een rasterafbeelding is, is deze opgebouwd uit pixels. Deze kunnen maar tot een beperkte hoogte geschaald worden. Om te voorkomen dat bij het schalen de afbeelding wazig wordt, heb ik de zwart-wit illustratie in Illustrator geopend en met het ‘trace’ commando de afbeelding overgetrokken. Hierdoor worden de pixels omgezet naar vectoren. Deze zijn schaalbaar zonder dat de kwaliteit verminderd wordt. Deze vectorillustratie heb ik vervolgens gekopieerd en in Photoshop in de foto geplakt.

Nu de illustratie omgezet is naar vectoren is het ook makkelijker om deze op de juiste grootte in de foto te plaatsen. Het silhouet moet natuurlijk wel in de juiste verhouding zijn. De vectorlaag heb ik een zwarte kleur gegeven en een transparantie van 60% zodat de foto door het silhouet heen zichtbaar blijft. Tot slot heb ik nog een extra laag aangemaakt waar ik een langwerpige, liggende ellips getekend heb, die ik vervolgens vervaagd heb. Deze laag dient als schaduw onder het jongetje.’

Danique van Gurp
© Danique van Gurp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.