Wintervacht, koude handen en een grijze lucht. Deal met de winterdip.

Wintervacht, koude handen en een grijze lucht. Deal met de winterdip.

Oké, oké, geen paniek. Het is buiten -10 en de paardenfotograaf in jou werkt toevallig graag buiten. In onze fantasie staan we natuurlijk allemaal met wapperende haren in 25 graden, met zon, blauwe lucht en een veel te mooi paard in een wei vol kleurrijke bloemen.

Maar wat doe je dan de overige 336 dagen van het jaar? Ik hoor je denken… ‘Ze overdrijft’. Ik hoopte al dat je dat zou denken, maar wist je dat het in 2015 slechts 29 dagen zomers is geweest tegenover 40 dagen vorst. Dan heb ik het nog niet eens over de 145 dagen met neerslag, 46 zonloze dagen en 74 dagen met mist. Precies, dat dacht ik. Wie zo stoer is om in Nederland fotograaf te worden dient zich voor te bereiden op het weer, zeker in de koude maanden. De harde kern zal de winterdip stralend doorlopen.

IJsland Fleur Louwe

Hier wat ‘Deal met de winterdip’ tips:

REGEN

1. Besteed je tijd anders
Je hebt onwijs veel foto’s gemaakt in de zomermaanden en ik weet net zo goed als jij dat er van het archiveren niks terecht is gekomen. Ga achter de computer aan de slag, ruim je harde schijf op, maak mapjes en orden je bestanden op naam en datum. In Bridge kun je keywords toevoegen, deze zorgen ervoor dat je gemakkelijk alle foto’s kunt terugvinden. En heb je er al eens over na gedacht om een website te maken? Nu heb je de tijd om je daar in te verdiepen.

2. Zoek een binnen locatie
Ja duhh, als het buiten regent ga je toch naar binnen. Dit had je zelf kunnen bedenken natuurlijk, kom op. Maar onderschat het niet! Zoek maar eens een binnen locatie waar je genoeg licht en ruimte hebt, waar je zomaar in mag, het liefst dichtbij en dan ook nog binnen het schoonheidsideaal wat je in gedachten had. Stel dat je naar een stal wil met een bijzondere binnenbak of mooie stallen bel dan eerst naar het bedrijf en bespreek de mogelijkheden. Je kunt niet zomaar met een paard ergens binnenlopen en aan de slag gaan. Dat wordt plannen!

Winterdip_Fleur_Louwe3. Ik ga op pad en neem mee?
Oke, voor de strijders die alle ongemakken der Nederlands klimaat denken te kunnen trotseren en toch in de regen gaan staan. let op: De meeste camera’s zijn spatwaterdicht. Dit is iets anders dan stortbuiproof. Je kunt een aantal dingen doen om je camera te beschermen.

Installeer jezelf bijvoorbeeld onder een afdak of vouw een (bij voorkeur) doorzichtige poncho om je toestel heen. Stel dat je met een paraplu wil werken neem dan een doorzichtige of witte. Deze geven geen kleurzweem aan je foto en je krijgt er ook geen gekke kleurweerspiegelingen van. Mocht het toestel toch natter worden dan gewenst, leg hem dan bij thuiskomst in een bak rijst. Dit trekt het vocht eruit.

Winterdip_Fleur_Louwe

KOU

1. Neem een deken mee!
Tot dusver hebben we het over ons ongemak, maar wat denk je van het model? Veel (sport)paarden worden in de winter geschoren. Denk je eens in hoe koud dat moet zijn. Helemaal een eigen dikke jas gemaakt en plop, in een uur alles weg. Dan maar 3 dekens erop tot de fotoshoot begint. Een deken misstaat immers en past niet in ons ideaalbeeld. Een dier dat het koud heeft wordt er niet makkelijker op, probeer je tijd dus goed te benutten. Zorg ook voor een goede voorbereiding. Bedenk vooraf wat en hoe je wil fotograferen. Haal in de stal de dikke en onhandige winterdeken eraf, maar neem een wollen deken mee die je snel op en af kunt doen. Laat het dier niet koud worden en maak de fotoshoot niet te lang.

2. Fotografeer relevante onderwerpen
Ga op zoek naar winterse onderwerpen in de paardenwereld. De nieuwe dekencollectie moet toch ook gefotografeerd worden? En de extra paardenvitamines hebben ook een reclame nodig.

Winterdip_Fleur_Louwe

3. Niet opjagen in de wei
Niets mooier dan in volle galop door de sneeuw, maar pas op. Jaag het paard niet eindeloos heen en weer op een bevroren bodem. De kans dat hij iets verzwikt of valt is vrij groot. Doe voorzichtig met hem, laat hem zijn eigen gang gaan of, nog veiliger, hou hem netjes vast 😉

4. Zoek naar een winterwonderpaard
Als je het weer niet kunt veranderen, verander dan het model. Er zijn nu eenmaal paarden die beter uitkomen in een bepaald seizoen. Denk maar eens aan de glanzende Arabier in de zomerzon en een IJslander in de kou. Denk aan wat past en maak er gebruik van.

Winterdip_Fleur_Louwe

Winterdip_Fleur_Louwe

5. Andere timing
De kou geeft je soms andere mogelijkheden dan de zomer. Waar je in de zomer altijd voor of tijdens het trainen wil fotograferen kan het in de winter juist heel bijzonder worden om achteraf aan de slag te gaan.

Winterdip_Fleur_Louwe

6. Kleding
Iedereen weet wat hij aan moet met koud weer. Een zo dik mogelijke lange jas, een grof gebreide muts, zo’n sjaal zonder einde en dan nog je dure Uggs handschoenen. Waarom is dit de slechtste keus voor een paardenfotograaf in de winter? Een dikke jas, mja, hoe breng je de camera voor je gezicht zonder de bloedsomloop in je armen te stoppen? Of ben ik de enige die daar last van heeft? Trek geen dikke jas aan, maar een dunnere zodat je je goed en makkelijk kunt bewegen. Als je ervan overtuigd bent dat het dan veel te koud is, werk dan in lagen. Ik draag zelf altijd een softshell jas. Deze zijn water- en winddicht en niet dik. Bij heel slecht weer draag ik er twee over elkaar. Als ik het dan warm krijg kan ik er een uitdoen zonder vervolgens met een nat vest te staan. Een lange jas is handig voor de mensen die alleen staand fotograferen, dan vul ik even in dat wij dat dus inmiddels niet meer zijn. De grof gebreide muts is geen combinatie met zaagsel en stof uit de paardenstallen. De ronde sjaal, die fout maak je maar 1 keer. We kennen tenslotte allemaal het paard dat alles in zijn mond moet pakken en niet meer los laat. Geloof me, een ronde, eindeloze sjaal is dan niet wat je wil. De keus van handschoenen, dat is belangrijk. Je staat er misschien niet bij stil, maar niet met elke handschoen kun je gemakkelijk je camera bedienen. Dikke tip: koop thermolate handschoenen bij de Action!

Voor meer tips over het fotograferen in de kou, lees dan deze blog.

Winterdip_Fleur_Louwe

ZONLOOS

1. RAW
Ga je naar buiten om te fotograferen? Zorg dan dat je RAW bestanden schiet in plaats van JPG. Hier heb je later zeker profijt van tijdens het bewerken. Er zit meer informatie in het bestand. Ze nemen dan ook meer ruimte in beslag, maar dat is het zeker waard. Je kunt de foto’s nu beter bewerken zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het beste is natuurlijk om tijdens het fotograferen goed op te letten, mocht je in deze donkere dagen toch licht tekort komen heb je de RAW converter van Photoshop achter de hand.

Winterdip_Fleur_Louwe

2. Experimenteer met licht
Leen of huur eens een lampenset en experimenteer met flitslicht. In de donkere dagen komt het niet alleen goed uit als je dit onder de knie hebt, je kunt er ook hele gave creaties mee maken. Zet de lamp eens achter het paard of recht ernaast en wissel af met de instellingen. In het kader van de veiligheid: zorg dat de lampen op voldoende afstand staan van het paard (ook als hij zich onverwacht omdraait of een zijstap maakt.) Zorg ook dat de snoeren niet in de loopruimte van het paard komen. Stel dat je toch snoeren in het looppad hebt liggen, haal deze dan even snel weg als het paard erdoor moet en leg ze opnieuw als hij op zijn plek is. Zelf zorg ik altijd dat er iemand bij is.

Fotografeer eerst een dier waarvan je weet dat hij rustig is. Dat werkt prettiger en is veiliger als je nog niet goed weet waar je de lampen wil hebben. Uit ervaring blijkt dat bijna alle paarden het prima vinden om tussen de flitslampen te staan. maar laat ze wel even rustig wennen.

Winterdip_Fleur_Louwe

3. Zwart wit
Als je een foto omzet in zwart wit, heb je als voordeel dat de kale bomen en het grauwe weer niet meer opvallen. Sterker nog, dan zie ik het vaak als een voordeel. Op een zonloze dag heb je mooi zacht licht wat geen problemen kan opleveren met het omzetten van kleur naar zwart wit. Kijk wel uit dat het contrast niet te laag is en alles een grijze brij wordt. Stel dat je harde schaduwen hebt, door het zonlicht, dan kan het in zwart wit soms een rommeltje worden als die niet juist vallen. In een kleurenfoto vallen ons automatisch andere dingen op dan in een zwart fit foto. Dan zie je ineens extra vormen en kunnen foute schaduwen storend zijn. Het is handig om je hier tijdens het fotograferen al bewust van te zijn.

Winterdip_Fleur_Louwe
Winterdip_Fleur_Louwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.