De spiegelreflex vs. de smartphonecamera

De spiegelreflex vs. de smartphonecamera

Fotograferen met je smartphone, het gebeurt steeds vaker. De echte camera’s lijken naar de achtergrond te verdwijnen, terwijl de smartphonecamera volop in de spotlights staat. De gadget is licht in gewicht, je hebt hem altijd bij de hand en hij is direct klaar voor actie. Natuurlijk zitten er ook keerzijden aan het fotograferen met een smartphone. De kwaliteit is minder goed, je bent behoorlijk beperkt wat betreft de instellingen en technieken. Toch is dat niet helemaal waar. Met de volgende zes tips komt jouw smartphone redelijk in de buurt van de kwaliteiten van een spiegelreflex.

1. Pannen

screen322x572-(1)

Pannen is het bevriezen van beweging of juist het benadrukken van snelheid. Je zou verwachten dat het goed vastleggen van bewegende voorwerpen enkel mogelijk is met behulp van dure apparatuur. Gelukkig is dat niet helemaal waar en je kan ook prima je smartphone voor deze klus gebruiken. Download bijvoorbeeld de ‘Manual for iPhone’ applicatie en houd de instelling helemaal zelf in de hand. Met het uitgebreide menu kan je zelf de sluitertijd instellen en geweldige plaatjes schieten. Het enige nadeel van deze applicatie is dat hij behoorlijk wat energie kan vergen van je smartphone. Maak dan gebruik van bijvoorbeeld een hoesje met ingebouwde accu en dit probleem is meteen verholpen.

2. Living on the edge

Heb jij er alles voor over om het perfecte plaatje te schieten vanuit de meest bijzondere perspectieven? Dan is het zeker aan te raden om het plaatje vanuit vogelvluchtperspectief te nemen. Zorg voor de juiste bescherming voor je toestel, zoals een Samsung Galaxy S5 Neo hoesje van Otterbox, en gooi je telefoon de lucht in. Zet de multishot van je camera aan en reken maar op de meest unieke en lachwekkende foto’s.

3. Een time lapse

Het maken van een time lapse is makkelijker dan je denkt, zelfs met een smartphone. Wat heb je nodig? Een statief, een eierwekker en de app ‘Camera Genius’. Plaats de eierwekker op het statief, zet je smartphone er boven op (goed vastzetten) en stel een willekeurige tijd in. Jouw telefoon draait langzaam rond, terwijl de app er voor zorgt dat er om de zoveel tijd een foto wordt gemaakt (dit gaat om milliseconden). Thuis voeg je de foto’s samen tot een prachtige 360° time lapse. Are you in?

4. Fotografeer de onderwaterwereld

Onderwater

Leef je uit onderwater. Met een GoPro is dat appeltje eitje, want deze dure camera is volledig waterproof. Met een smartphone werkt dit helaas anders. Laat je niet beperken door deze tekortkoming van de gemiddelde smartphone, maar pak het op een creatieve en originele manier aan. Maak bijvoorbeeld gebruik van een waterproof telefoonhoesje. Je neemt je toestel gewoon mee onder water en legt al het moois gewoon vast op beeld, zonder waterschade op te lopen.

5. Kwaliteitsvol zoomen

Inzoomen met je smartphone? We moeten er niet aan denken! De kwaliteit gaat drastisch achteruit en het lijkt alsof je nog maar één megapixel overhoudt. Wat doen we eraan? Juist, we maken gebruik van een verrekijker. Een verrekijker weet als geen ander hoe je goed moet inzoomen, zonder dat de kwaliteit er op achteruit gaat. Plaats de lens van je smartphone achter de verrekijker, stel scherp en maak een prachtfoto.

6. Een creatief statief

Soms heb je wat creativiteit nodig om tot de juiste oplossing te komen wanneer je handen en middelen tekort komt. Dit kan zomaar het geval zijn bij het maken van een selfie en jouw telefoon wil maar niet de juiste positie aannemen. Zorg dat je altijd een aantal elastiekjes met je meedraagt, als je van plan bent te fotograferen. Bind je smartphone vast aan een flesje water of ander rechtopstaand object en jij hebt een prima statief in elkaar geknutseld.

Fotografie door: Miha Pavlin
Fotografie door: Miha Pavlin

2 Replies to “De spiegelreflex vs. de smartphonecamera”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.