De making off van een expositie

De making off van een expositie

Begin vorig jaar ben ik – naast mijn huidige baan – gestart als freelance fotograaf. Ik heb al wat opdrachten mogen doen en ik vind het heerlijk om alles uit te zoeken en te ontdekken. Eén van de hoogtepunten voor mezelf is dat ik bij mijn werkgever (UMC Groningen) 7 weken lang eigen werk heb mogen exposeren in januari en februari van dit jaar. Er hangt veel kunst in het ziekenhuis en één lange gang (toepasselijk de Langstraat genoemd) wordt gebruikt om lokale artiesten de gelegenheid te bieden om zichzelf te presenteren.

expo_zw-10-min

In dit artikel wil ik jullie meenemen in het proces van exposeren.

Ik heb lang nagedacht over de insteek van ‘mijn expositie’. Wat ik wilde bereiken, is de kijker bewust maken van een boodschap achter een foto. Niet zozeer mijn foto, maar elke foto heeft een diepere laag. Ik wilde de kijker uitdagen om in elke foto te ontdekken wat er precies gebeurd.

In de huidige maatschappij, met alle overdaad aan informatie en beelden, is het bekijken en interpreteren van een foto vluchtig en oppervlakkig geworden. En daarbij – er hangt elke 2 maanden een nieuwe expositie met prachtig fotografisch werk, hoe onderscheid ik mij van anderen? Een trip naar IJsland en dito schitterende foto’s kan ik me niet veroorloven en is zeker niet onderscheidend. Prachtige Noord- Nederlandse landschappen evenmin, daarvoor vind ik mijn eigen foto’s te 13-in- een-dozijn.

Probeer maar eens origineel te zijn. Uiteindelijk heb ik gekozen om een 15-tal Nederlandse spreekwoorden en gezegden uit te drukken. Denk hierbij aan “iemand iets door de neus boren”, “met je hoofd in de wolken lopen” en “dat is me een doorn in het oog”. Ik vond het een mooie link naar het menselijk lichaam en daarmee mijn werkgever.

Het leuke van een dergelijk project is dat je zelf de regels en kaders bedenkt. Zo heb ik bewust gekozen voor zelfportretten, vooral omdat ik zelf de boodschap en uitdrukking wilde overbrengen. Ik heb nog niet eerder met modellen gewerkt en voor een aantal spreekwoorden is de uitdrukking ontzettend belangrijk – eigenlijk bij alle. De regie zelf in handen houden maar tegelijkertijd jezelf blootgeven in zelfportretten. De laatste maanden was ik al veel met conceptuele zelfportretten bezig en ik voel me steeds meer op m’n gemak vóór de lens. Maar 15 zelfportretten, in een expositie, op een publieke plek: dat zijn wel even wat drempels die ik over moest.

Na een longlist van zo’n 70 spreekwoorden kwam ik op een shortlist van 18, waarvan uiteindelijk 15 de selectie hebben gehaald. Ze hebben alle 15 een link naar het menselijk gezicht – op één na, want ik wilde wél mijn eigen regels breken! De foto’s maakte ik verspreid over 2 avonden, aan de eetkamertafel. De eetkamerlampen gebruikte ik voor de belichting, waarbij ik één als richtlamp gebruikte en de ander met diffuus licht.

expo_zw-13-min

Verder beperkte ik mezelf door alleen mijn oh-zo- fijne Fujinon 56mm f1.2 te gebruiken. Maar dat was niet echt een beperking. Een statief op het barretje in de keuken en de interval van 10 seconden waarbij ik zelf steeds heen-en- weer rende – echte zelfportretten dus 😉

Daarnaast is elke foto één shot zónder photoshop-bewerkingen achteraf – dus de props (zoals een wolk of doorn) zijn echt. Terugdenkend aan deze avonden herinner ik vooral de lol die ik had, samen met mijn vrouw, en de voldoening bij het terugzien van bepaalde portretten. Ook sloeg toen voor het eerst de twijfel toe: ga ik dit echt doen? Wat gaan mijn collega’s hier van vinden? En al die andere mensen? Die twijfel zou op een aantal andere, belangrijke momenten terugkeren.

expo_zw-6-min

De 15 werken heb ik laten afdrukken in zwart/wit en laten inlijsten in aluminium lijsten van 40×60 zonder passe-partout. Het geheel is een strakke lijn van 15 zwart/wit koppen. Lang heb ik gezocht naar grotere lijsten met passe-partouts, maar ik had een budget in gedachten en wilde daar ook niet (te veel) van afwijken. Ingelijste foto’s biedt me ook de mogelijkheid om op een andere moment nieuwe foto’s in te lijsten. Bijvoorbeeld voor een volgende expositie.

De reacties zijn uiteenlopend en overwegend positief en vrijwel unaniem vind men dit project erg origineel en geslaagd. “Het is een keer wat anders dan landschappen of dieren”, “dit is nou écht kunst” of “….heee maar dat ben jíj op die foto’s, wat leuk!”(tijdens het ophangen). Via de kunstcommissie kwam zelfs een klacht binnen over één van de foto’s! Dat onderstreepte precies mijn doel van deze expositie: kijk eens wat langer naar een foto en ontdek de betekenis. De vrouw die een klacht had ingediend heeft dat duidelijk niet gedaan…

expo_zw-2-min

En wat heeft me dit allemaal opgeleverd? Geen verkoop van foto’s. Of extra opdrachten. Maar dat was ook niet mijn insteek. Het heeft me ontzettend veel fotografie-gerelateerd plezier opgeleverd. Het gaf me de mogelijkheid om me als heuse artiest te presenteren. Bovenal heb ik mezelf gepushed om dit te doen, om dit door te zetten en uit te voeren. Ik heb eigen grenzen verlegd, leren afronden en focus houden. Voor een enthousiaste perfectionist die duizend-en- één projecten start en moeite heeft met afronden, is dit best wel een ding. Al met al is het echt een fantastische ervaring om dit gehele proces te doorlopen: van aanvraag tot goedkeuring, van brainstormen tot uitvoering en van promo-materiaal ontwerpen tot een heuse opening met gasten en prosecco.

Kritiek krijg je toch wel en de beste stuurlui staan aan wal. Bij een expositie komt zoveel meer kijken dan alleen fotograferen. Uiteindelijk hangt daar wel míjn werk aan de muur – en niet dat van degene die kritiek heeft. En daar ben ik gewoon verdraaid trots op.

Krijg je de kans om te exposeren? Grijp ‘m met beide handen aan en maak er iets gaafs van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.