De gulden snede uitgelegd

De gulden snede uitgelegd

Naast de regel van derden is er ook de gulden snede. Dit onderwerp is gebaseerd op de regel van derden, maar gaat dieper in op de positionering van je focuspunt of onderwerp. De gulden snede (ook wel verdeling in uiterste en middelste reden genoemd) is zoals gezegd vergelijkbaar met de regel van derde, maar dan wiskundig afwijkend.

De gulden snede is veel terug te zien in de natuur bij bloemen en planten. Denk maar eens aan bloemblaadjes, zaden of kelken. Waarschijnlijk zal je er nu meer op gaan letten na het lezen van dit artikel.

Gulden Snede Formule

“Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Geven we het grootste deel aan met a en het kleinste deel met b, dan is de verhouding van beide zo dat a : b = (a+b) : a.

De bedoelde verhouding a/b wordt het gulden getal genoemd en aangeduid met de Griekse letter varphi (phi); zoals hieronder aangetoond wordt, geldt:

varphi = frac{1+sqrt{5}}{2} approx 1{,}618

Hoewel de wiskundige eigenschappen van de gulden snede al in de oudheid werden bestudeerd, dateert de term “gulden snede” pas uit de jaren 30 van de 19e eeuw.”

(bron. Wikipedia)

De gulden snede makkelijk uitgelegd

Deze wiskundige uitleg is dan wel leuk, maar hoe pas je de regel nou effectief toe? Verdeel het kader in 2 delen (1/3 en 2/3), vergelijkbaar volgens de regel van derden, waarbij de belangrijkste elementen langs de scheidingslijn zijn gesitueerd. Dan krijg je een foto die als natuurlijk aantrekkelijk beschouwd word.

De verdiepingsslag is dat je een esthetisch principe kunt gebruiken voor het positioneren van je onderwerp, gebaseerd op de fibonaccireeks, ook wel de gulden spiraal.

De gulden snede uitgelegd

Als het onderwerp in het hart van de spiraal komt zal de rest van de compositie bepaald worden door de spiraalvorm wat resulteert in een sterke compositie! Om dit goed te kunnen uitvoeren is het van belang dat je veel oefent.

Gelukkig is dit een leuk en leerzaam onderdeel van fotografie waarbij het helemaal niet erg is om te oefenen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.