Cullmann SMARTpano

Cullmann SMARTpano

Gadget time! Ditmaal de Cullmann SMARTpano. Wat is het? Waarvoor kan je het gebruiken? En waarom zou je dit apparaatje willen hebben en meenemen in je koffer/tas? Omdat dit een uiterst mooie gadget is om panoramafoto’s met je telefoon te maken. De zomer komt er langzaam maar zeker aan en dat betekent dat het langer licht wordt, dat de winterdip verdwijnt en dat we steeds meer de deur uit gaan.Afgelopen periode mocht ik genieten van een korte vakantie in Finland. Ik ging op zoek naar het Noorderlicht en heb deze ook mogen vinden. Al kwam deze behoorlijk zwakjes door. Ik had in mijn cameratas dit keer ook de Cullmann SMARTpano 360 zitten. De Cullmann SMARTpano 360 is een panorama statiefkop welke je op afstand kan bedienen. Er bestaat ook een uitgebreider model waarbij het een echt statief wordt, maar deze had ik niet mee.

In het kort: waarvoor is de SMARTpano geschikt?

img_5685

De Cullmann SMARTpano 360 kan je gebruiken voor een kleine camera zoals een Smartphone of GoPro type. De SMARTpano is voorzien van bluetooth zodat je deze kan verbinden met je smartphone om op afstand foto’s te nemen.

Cullmann SMARTpano 360 eigenschappen

Wat zit er in het doosje?

  • De elektronische panorama statiefkop
  • Afstandsbediening
  • Smartphone koppelstuk
  • Actie camera koppelstuk
  • USB kabel
  • Een zakje om alles keurig in op te bergen

Er is ook nog een extra onderdeel los te koop. Namelijk de Cullmann Magnesit Copter tripod. Hiermee geef je de SMARTpano echte poten om het een echt statief te maken.

Zelfstandig gebruik

De SMARTpano kan volledig zelfstandig gebruikt worden, zonder je eigen statief of de los verkrijgbare Magnesit Copter tripod te gebruiken. Dit komt omdat de panoramakop beschikt over 3 mini statiefpootjes welke uit te klappen zijn. In het design is verder ook een power button opgenomen. Om de SMARTpano op te laden is er een USB poort beschikbaar. Meer poespas is er niet toegevoegd, wat wel zo fijn is. Ik vind less is more. Bovenop zit een verbindingsstuk waarop je het gewenste koppelstuk bevestigd. Het verbindingsgedeelte stelt je in staat om het aantal graden in te stellen van de rotatie.

Cullman SMARTpano 360

Gevoelsmatige kwaliteit

De SMARTpano voelt over het algeheel erg degelijk aan. Het apparaat is geschikt voor lichte camera’s zoals een smartphone of een GoPro achtige action cam. Dan heeft het verbindingsstuk geen enkele moeite om de rotatie te kunnen maken. Verbind je er echter een zwaardere camera mee zoals een Canon GX5, dan merk je dat de Cullmann SMARTpano tegen zijn max aan zit. Maar goed, dit ga je natuurlijk in de praktijk ook niet doen toch?

De afstandbediening

De afstandsbediening stelt je in staat op de snelheid van de rotatie te bepalen. De pijltjes op de afstandsbediening geven je de mogelijkheid om te bepalen welke kant er opgedraaid zal worden. Druk op de “multi-direction” knop om een constante panning van links naar rechts in te stellen.

Cullman SMARTpano 360

De afstandsbediening heeft verder nog de mogelijkheid om een opname te maken wanneer je smartphone is gesynchroniseerd met de SMARTpano. En als laatste is er een 10 seconde knop te vinden. Dit stelt je in staat om de camera voor 10 seconden te laten pannen en dan automatisch te laten stoppen.

Het gebruik van de Cullmann SMARTpano 360

Ik heb geen moeite gehad om de Cullmann SMARTpano in te stellen en te gebruiken. Wanneer de smart kop eenmaal geladen is en je camera (smartphone, actiecamera of een lichte compact camera) is bevestigd, druk je simpelweg op de power button om hem aan te zetten. Dan gebeurt de magie! Er begint een blauw lichtje te branden welke vervolgens gaat knipperen. Dit betekend dat er gezocht wordt naar een bluetooth verbinding met een bluetooth apparaat. Gebruik je een smartphone zet dan ook hier de bluetooth op aan om de verbinding tot stand te brengen.

Als dit gebeurd is kan je de afstandsbediening gebruiken om de snelheid, de richting te bepalen. Wil je dat de SMARTpano stopt met draaien dan druk je de blauwe knop in en de SMARTpano stopt direct. Druk je op de blauwe knop wanneer er een bluetooth verbinding is met je smartphone dan zal er een foto gemaakt worden.

Het maximale gewicht om goed te kunnen draaien is vastgesteld op 500 gram. Maar zoals gezegd heb ik de Canon GX5 bevestigd en ondervond geen problemen. Wel wat het merkbaar dat dit toch wel de maximale belasting is.

Cullman SMARTpano 360

De ervaring met de SMARTpano

De Cullmann SMARTpano 360 is een handig hulpmiddel als je iets zoekt waarmee je 360 panoramaopnames wilt maken. Dat je de snelheid kan instellen is een mooie bijkomstigheid. Wel vind ik het jammer dat ik niet heb kunnen doorgronden om de snelheid op ultra slow te zetten zodat je met filmen een echt rustig beeld krijgt. Ik vind de draaisnelheid eigenlijk wat te snel. Ook in de langzaamste stand. Dit kan een persoonlijke voorkeur zijn natuurlijk.

Helaas ondervond ik ook wat respons probleempjes met de afstandsbediening. De SMARTpano reageerde niet altijd even geweldig op het commando van de afstandsbediening. Mijn ervaring is dat het beste respons kwam wanneer je de afstandsbediening echt richt op de plek waar het blauwe lampje zit. Dit kan komen door fel zonlicht waardoor het infraroodsignaal minder werkt. Zorg ervoor dat je altijd richting de sensor staat is mijn advies.

Mijn oordeel

De Cullmann SMARTpano 360 is een leuke gadget voor de smartphone fotograaf en action cam enthousiasteling. Met een waarde van €39,- is het een echt goede prijs voor een leuk apparaat wat je veel meer creatieve vrijheid geeft in je fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.