Compositievoering bij het fotograferen van bloemen

Compositievoering bij het fotograferen van bloemen

Jeanet Groenewoud neemt je met dit blog mee om betere composities te maken wanneer je foto’s neemt van bloemen. Je kent het wel, je ziet een mooie bloem en denkt: hoe zet ik deze bloem nu op zijn mooist op de foto? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor welke ik zal laten zien aan de hand van foto’s.

Belangrijk is natuurlijk eerst dat je je instellingen goed zet en de stand van de zon (als die er is) gaat bekijken. Je fotografeert het liefst niet tegen de zon in. Als dat niet anders kan kun je een witte paraplu gebruiken. Deze laat toch licht door, maar houdt het harde licht van de zon tegen.

Dan ga je afstand bepalen. Dit doe je aan de hand van je lens. De meeste mensen gaan recht voor hun onderwerp staan, maar kijk ook eens een paar centimeter naar rechts of links hoe dan je compositie er uit komt te zien. Wellicht van bovenaf? Meestal zie je dan een verassend resultaat en ook de afstand van je lens tot het onderwerp maakt verschil. Dan speelt het gekozen diafragma een belangrijke rol. Met name de f2.8 en lager zullen zorgen voor zachte beelden met een mooie zachte achtergrond en een zeer selectieve scherpte. Ga eens spelen met de verschillende diafragma’s om zo het verschil te zien.

purple-heart-iris-min

Bij deze opname van het hart van de Iris heb ik voor f4 gekozen om toch meer scherpte te krijgen in het hart. Het scherpte verloop is minimaal zichtbaar.

a-world-of-astrantias-min

Dit is een opname van de Astrantia, een prachtig bloemetje die erg fotogeniek is. Genomen met f2.8 en duidelijk is te zien dat ik de scherpte gelegd heb op de bovenste bloem. Het scherpteverloop is hier meer zichtbaar en de opname wordt zacht en creëert een mooie zachte achtergrond.

afbeelding1

Het eikeltje staat mooi rechts in beeld, waarom? Omdat de kijkrichting van het eikeltje naar links ligt. Hou daar bij je opnames ook rekening mee. Je geeft het onderwerp kijkruimte mee naar links in dit geval. De opname is genomen met f2.8. Door licht achter je onderwerp te zoeken van bijv bomen of struiken verkrijg je mooi bokeh in je opname.

garlands-min

Dit zijn hele kleine bloemetjes die hangen in een boom, door het licht op te zoeken zie je dus het bokeh verschijnen en de scherpe op de bloemetjes f2.8 geven het een dromerig beeld.

Belangrijk is wat jij mooi vindt. De één houdt van zachtheid en de ander wil juist scherpte zien. Dat is nu eenmaal aan smaak gebonden.

soaking-wet-min

De Akelei: bij deze opname heb ik gekozen voor f4, mede omdat je drie bloemen ziet en ik deze alle drie scherp in beeld wilde hebben. Ik ben er hier ook recht voor gaan zitten en door het groen wat in de achtergrond staat verkrijg je een mooie zachte achtergrond.

Wat je ook kunt doen is eens met je witbalans spelen. Zet maar eens je witbalans op tl en je zult zien dat je ook dan je een verassend resultaat zult zien. Mooi is dit vooral om te gebruiken bij bloemen en paddenstoelen die bruin zijn. Je frist ze dan enorm op en het geeft een erg creatief beeld.

a-kind-of-bamboo-min

Een bamboe soort, echt heel fijntjes waarbij ik gekozen heb voor f2.8 en de scherpte gelegd heb op het bloeiende gedeelte. Dat vind ik mooi om te laten zien, verder weer een zachte achtergrond door de f2.8 en de afstand. Hier zie je ook dat het licht achter mij weg kwam en mooi schijnt op het bloeiende gedeelte.

Dus een 5 tal punten om op te letten:

  • Let op je afstand.
  • Probeer eens dezelfde opnames te maken met verschillende diafragma’s. Let op waar het licht vandaan komt, zo nodig een witte paraplu gebruiken.
  • Maak verschillende opnames van dezelfde bloem waarbij je steeds een ander standpunt in neemt en de afstanden ook eens gaat veranderen.
  • Kijk naar de achtergrond, kijk welke bloem je scherp wilt hebben, en hoe deze in de compositie komt te staan (kijk richting).
  • Wil je je bloem centraal plaatsen, dan ook alleen in beeld. Let op storende elementen in beeld zoals bijv een takje.

Ik wens jullie veel plezier met het fotograferen!

One Reply to “Compositievoering bij het fotograferen van bloemen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.