Een goed onderwerp hebben is niks waard als je niet weet hoe je het moet fotograferen. Met deze simpele compositie tips kan jij gemakkelijk en snel je compositie verbeteren en daarmee ook je foto’s!
Tip 1: Regel van derden
Misschien wel de bekendste regel. Het beeld wordt hierbij zowel horizontaal als verticaal in drieën gedeeld. Op de lijnen en snijpunten worden belangrijke beeldelementen geplaatst. Zoals hieronder de neus van de pelsrob.
Tip 2: Creëer diepte met een voorgrond
Een voorgrond voegt enorm veel toe aan je foto! Plaats bijvoorbeeld een hek, steen of naam van een brug op de voorgrond. Dit creëert diepte. Door met de scherpte te spelen wordt je oog naar de voorgrond of de achtergrond geleidt. Dit kan jij bepalen door je scherpte op de achtergrond of juist op de voorgrond te plaatsen.


Tip 3: Lijnenspel
Lijnen geven je foto vaak veel meer dynamiek en spanning. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Je oog wordt helemaal naar het uiteinde van de sporen geleidt. Als je op dat punt nog een onderwerp plaatst maak je het helemaal af. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor horizontale en diagonale lijnen of een bocht. Probeer er de volgende keer eens op te letten!
Tip 4: Patronen
Het laten zien van een patroon trekt al heel snel de aandacht, omdat je meestal niet meteen ziet waar je nu precies naar kijkt. Het wordt lekker abstract. Men blijft er langer naar kijken, omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat het is. Dat is de kunst.

Tip 5: Kijkrichting
Als je mensen fotografeert en ze kijken niet in de camera, let dan goed op de kijkrichting. Als je de persoon aan de linkerkant in beeld zet, zorg er dan voor dat je ze naar rechts laat kijken. Het onderwerp heeft dan meer ‘kijkruimte’ en dit wordt als prettig ervaren. Fotografeer je tekst, begin dan aan de linkerkant zodat men de tekst van links naar rechts duidelijk kan lezen. Fotografeer je bijvoorbeeld een fietser, zorg er dan voor dat de fietser het beeld inrijdt. Dit voelt vertrouwd voor de kijkers.
Tip 6: Het juiste brandpuntafstand
Met een groothoeklens is het lastig om veel diepte in een foto te brengen, omdat je met een groothoek de meeste scherpte hebt. Je laat er veel mee zien. In tip 3 kon je al lezen dat je diepte kunt laten zien door middel van het laten zien van een voorgrond. Met een telelens wordt het laten zien van diepte al veel makkelijker, omdat een telelens alles samendrukt. Het gekozen brandpuntafstand bepaalt het perspectief. Experimenteer er eens mee!
Tip 7: Laat niet teveel zien
Het is de kunst van het weglaten. Soms zie je een landschap zo wonderschoon dat je alles ervan wilt laten zien. Het nadeel is vaak dat je een drukke foto krijgt. Men weet niet waar hij naar moet kijken en raakt snel uitgekeken. Hou het rustig en laat niet teveel zien. Fotografeer bijvoorbeeld een detail en speel met je scherptediepte en diafragma. Een onscherpe achtergrond of voorgrond creëert al meer rust.

Tip 8: Draai het om
Wij bekijken alles horizontaal, dus is het logisch dat je je foto’s ook zo maakt in de liggende positie. Helaas leent niet ieder onderwerp zich voor een horizontale foto. Soms is het nodig om je camera een kwartslagje te draaien naar de portretstand. Iets wat de hoogte in gaat of in de verte smal wegloopt komt veel beter naar voren als je de foto verticaal neemt.
Tip 9: Een natuurlijk kader
Om te beginnen heb je een open kader en een gesloten kader. Bij een open kader laat je de foto buiten het kader doorgaan. Bij een gesloten kader heb je alles van je onderwerp in beeld. Bij een open kader laat je de gedachten van de mensen lekker gaan. Een gesloten kader is over het algemeen iets ‘saaier’, het oog wordt specifiek ergens naartoe geleidt. Dit kan je echter opleuken door natuurlijke kaders te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een opening van een brugleuning of takken van een boom in het bos. Kijk goed naar je omgeving en kijk of je dit in je foto kunt toepassen.
Toegang tot onze gratis bibliotheek
Onze bibliotheek is gevuld met e-books en spiekbriefjes! Download handige hulpmiddelen en tips die je tijdens het fotograferen kunt raadplegen. Met o.a.:
- Belichtingsdriehoek spiekbriefjes
- 10 tips voor optimale scherpte
- Noorderlicht fotograferen en meer
2 Comments
[…] paddenstoelen kom je natuurlijk op de grond tegen. Nu kan je er gewoon lekker boven staan, maar denk aan je compositie… Ga door de knieën en kom op gelijke hoogte met de paddenstoelen. De vuilniszak kan je […]
[…] een goede start te maken, lees dan meer over de belichtingsdriehoek, simpele compositie tips of tips uit de rubriek Hoe fotografeer […]