REVIEW: wordt een creatieve expert met gebruik van Cokin filters!

REVIEW: wordt een creatieve expert met gebruik van Cokin filters!

Ik testte de Cokin Creative EXPERT KIT U3H4-22 filterset! In deze blog lees je mijn bevindingen over deze kit. Lees je mee?

Inhoud van de review

In deze review worden de volgende filters en assecoires besproken:

  • Z- Serie Filterhouder
  • Filter opbergmapje
  • Adapterringen voor 67mm 72 mm, 77 mm en 82mm.
  • Test in de praktijk: Full ND153: 3 stops grijsfilter, GND121: 3 stops grijsverloopfilter, GND121M: 2 stops grijsverloopfilter

Cokin

Cokin Z-serie filterhouder: eerste indruk

De filterhouder van Cokin voelt prima aan en heeft daarnaast plek voor 3 schuiffilters. Ik ben blij dat deze houder plek heeft voor 3 in plaats van 2. Soms kom je net met het stapelen van filters te krap uit als er 2 plekken zijn. En ja, ik weet dat je deze erbij kan maken. Maar af fabriek ziet het er altijd mooier uit en weet je zeker dat het goed zit. De filterhouder voelt solide aan en heeft aan de rechter- en linkerkant per zijde 2 schroefjes zitten, waarmee je de openingen waarin je de filters kan schuiven, wat ruimer kan maken of strakker kan draaien. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken dat je filters eruit vallen, als je uiteraard niet vergeet om de schroefjes vast te draaien.

Wat ik jammer vind is de grootte van die schroefjes. Ze zijn erg klein, waardoor je met bijvoorbeeld handschoenen de greep waarin de filters in de filterhouder zitten minder makkelijk (beter gezegd: niet) kan verstellen. Dit is bij andere merken beter opgelost met een grotere schroef waar je aan kan draaien. Aandachtspuntje dus.

Het filter opbergmapje

Je wil je filters tijdens vervoer en als je ze even niet gebruikt uiteraard ergens veilig kunnen opbergen. Dit heeft Cokin bij deze serie filters mooi opgelost. Je kan duidelijk aan de buitenkant zien welk filter erin zit. Dit hebben ze op het mapje gedrukt. Verder voelen de mapjes ook stevig aan en denk ik dat het wel echt beschermening is voor het filter. Uiteraard blijven filters altijd fragile dingen, dus voorzichtig opbergen in je cameratas kan geen kwaad. Enige verbeterpuntje, maar denk eigenlijk dat zich dit vanzelf wel oplost is als je de filters eenmaal intensief gaat gebruiken: de hoeken van de filters zijn erg scherp. Hierdoor wil het er terug in schuiven van het filter in het mapje wel eens moeizaam gaan.

Adapterringen voor 67mm 72 mm, 77 mm en 82mm

Het Z systeem van Cokin is haar één na grootste systeem! Voor het plaatsen van de filterhouder heb je uiteraard een adapterring nodig. Op deze manier hoef je alleen adapterringen opnieuw aan te schaffen als je een ander objectief aanschaft die (toevallig) een andere diameter heeft. De filters voelen zelf solide aan en zijn goed stijf.

Z serie filterhouder
Z serie filterhouder

In de praktijk getest

Conclusie en bevindingen n.a.v. de testshoot

De filters zijn stuk voor stuk prima filters. Zeker als je net wilt beginnen met het gebruik van filters. Dat filtereffecten tegenwoordig niet alleen meer uit Photoshop komen, maar dat daar toch soms nog filters voor nodig zijn bewijst Cokin met haar kwaliteitsfilters. Een gradueel filter om de balans tussen licht en donker van de lucht te vinden gaat misschien net zo makkelijk in Adobe Lightroom, maar het toepassen van een ND-effect overdag? Dat lukt je niet in Photoshop met één enkel beeld. De filter in deze kit (3 stops) Full ND153, houdt voor 3 stops licht tegen. Vergelijk het met een sluitertijd van 1/100 overdag, dan krijg je ongeveer een sluitertijd van 1/13. Voor het kunnen creëren van lange sluitertijden zijn ND filters ideaal. Overdag zal je wel hiervoor echt een 10 stops nodig hebben. Het 3 stops filter dempt het licht wel mooi. In combinatie met een van de 2 grijsverloopfilters kan je bij grote contrasten tussen alles boven en onder de horizon een mooie balans vinden. Op deze manier kan je vóóraf al veel beter inspelen op de situatie die zich voordoet wat betreft het licht. Je zal nu veel accurater kunnen inspelen op de lichtomstandigheden en bepaalde dingen bespaart je ook weer nabewerking én laat je beter nadenken over hoe je je shot maakt.

Behind the scenes

Hoe gebruik je de filters eigenlijk?

In plaats van schroeffilters heb ik het roer nu eens omgegooid en gebruik ik schuiffilters. Het voordeel hiervan is niet dat je per objectief een nieuw filter hoeft te kopen. Schuiffilters werken door middel van verschillende adapterringen die je draait op de voorkant van je objectief. Op deze adapterring schuif je de filterhouder en zet je hem vast met pinnetjes. Daarna schuif je de gewenste filters in de filterhouder. Als voordeel: je kan alle verschillende filters gebruiken en hoeft bij verschillende diameters alleen maar de adapterring te wisselen. Een nadeel: lichtlekkage kan voorkomen, waardoor bijvoorbeeld een blauwe zweem kan optreden. Iets waar ik tot op heden nog geen last van heb gehad bij het testen van de Cokin filters. Wel is het oefenen, oefenen en oefenen voordat je uiteraard het gewenste effect met welk filter dan ook bereikt hebt.

Het rijtje gaat dus zo: objectief –> adapterring –> filterhouder –> filter(s).

Foto: http://www.opstapindenatuur.com/
Foto: http://www.opstapindenatuur.com/

 

Waar vind je deze set?

CamerafilterwebshopAdviesprijs: € 219,95 (inclusief schoonmaak accessoires!)
CameraNUAdviesprijs: € 219,95

Welke filters gebruik jij het liefst? En waarom? Laat het ons weten in de reacties via TwitterFacebook of Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.