Catch the sunset (met elk apparaat!)

Catch the sunset (met elk apparaat!)

1. Controleer het tijdstip van zonsopkomst- en ondergang!

Er zijn vele handige sunset-apps die je precies vertellen hoe laat de zon opkomt én ondergaat. Zo kan je precies plannen wanneer je die perfecte foto kan maken en hoe laat je er aanwezig moet zijn. Voorbeelden van apps zijn voor iOS: Sunrise & Sunset en voor Android: Sunrise Sunset. Wees vooral op tijd op jouw locatie, zodat je niet overhaast je spullen klaar hoeft te zetten. Ook als je met je smartphone wilt fotograferen is het handig te weten wanneer hij opkomt of ondergaat. Er is toch niets fijner dan samen met je geliefde de zonsondergang onder zien gaan, dan dat je hem alleen nog maar ziet verdwijnen achter de bergen? En dat je met geen enkele foto waar je tevreden over bent, thuis komt? Voorkom dit dus.

2. Check de instellingen van je camera!

Bewolkt, flitslicht of schaduw zijn de 3 vaste vriendjes van de witbalans tijdens het fotograferen van de zonsondergang. Ook met je telefoon kan je deze witbalans instellen. In het instellingen-menu van je smartphone camera kan je dit veranderen. Tevens bij je DSLR – ook als je fotografeert in RAW – is het het beste om de witbalans vooraf ‘goed’ te zetten. Ondanks dat je naderhand in de post processing nog het een en ander recht kan zetten of veranderen. Beter al goed in het begin, dan naderhand er werk aan hebben.

sunset infographic

 

3. Zorg voor iets op de voorgrond in je compositie

Stenen of een boom op de voorgrond in jouw compositie, in combinatie met water én een langere sluitertijd kan een heel interessant beeld creëren. Probeer het maar eens uit! Door iets op de voorgrond te plaatsen wordt de kijker van je foto als het ware ‘meegezogen’ jouw foto in. Dit maakt het spannender om naar te kijken. Op deze manier diepte verwerken in de foto is telkens anders en uniek.

Sunset by Fabian Viester Photography
ISO 50, f/22, 1/2s | Photo by: Fabian Viester Photography

4. Smartphone instellingen

Een deel van de instellingen die je bij je DSLR in kan stellen, kan je ook instellen bij je smartphone camera. Zo kom je tot een nog beter resultaat. Zie de afbeeldingen hieronder.

Laat je mij weten wat je van het artikel vond? Is het gelukt de sunset vast te leggen? Deel jouw foto’s op Instagram met #DeFotoblogger of in onze Flickr groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.