Caruba Extension Tubes uitgeprobeerd

Caruba Extension Tubes uitgeprobeerd

Het was een koude ochtend in januari toen ik de Caruba Extension tubes heb uitgeprobeerd. Allereerst heb ik mijzelf de vraag gesteld voordat ik überhaupt ja zei op deze test wat is een extension tube? Ik ben ervan overtuigd dat vele van de trouwe lezers dit allang weten maar ik leg het graag nog eens uit. Het is even iets wat je gewoon moet lezen en opslaan. 

Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand zo ook mijn Sigma 105mm die ik bij de test gebruikt heb. Als je een extension tube, of te wel een tussenring, tussen de lens en de body plaatst zal de minimale scherpstelafstand kleiner worden. En hierbij geldt hoe groter de brandpuntsafstand van de tussenring, hoe dichterbij je kunt komen op het onderwerp. Deze extension tubes zijn perfect voor macrofotografie of voor het maken van bijzondere close-ups.

Hoe werkt een tussenring?

Een tussenring zorgt ervoor dat er een grotere afstand ontstaat tussen de beeldsensor van de camera en de achterste lens van het objectief. Hierdoor wordt de scherpstelafstand van het objectief korter, waardoor je dichter op het onderwerp kunt scherp stellen. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp groter op de sensor geprojecteerd dan zonder tussenring het geval zou zijn. Een tussenring vergroot dus de eigen vergrotingsfactor van een lens.

Caruba extension tube

Bereken de vergrotingsfactor

Maximale vergrotingsfactor met tussenring = vergrotingsfactor objectief + (mm tussenring / brandpuntsafstand)

Stel je hebt een 85mm objectief met een eigen vergrotingsfactor van 0.13. Met de 12mm tussenring wordt de vergrotingsfactor van het objectief als volgt.
maximale vergrotingsfactor met 12mm tussenring = 0.13 + (12 / 85) = 0.13 + 0.14 = 0.22

Met de 20mm tussenring wordt de vergrotingsfactor van het objectief als volgt.
maximale vergrotingsfactor met 20mm tussenring = 0.13 + (20 / 85) = 0.13 + 0.24 = 0.37

Met de 36mm tussenring wordt de vergrotingsfactor van het objectief als volgt.
maximale vergrotingsfactor met 36mm tussenring = 0.13 + (36 / 85) = 0.13 + 0.42 = 0.55

Je kunt de Caruba extension tubes ook combineren, met alle drie de tussenringen wordt de vergrotingsfactor van het objectief als volgt.
maximale vergrotingsfactor met 68mm tussenring = 0.13 + (68 / 85) = 0.13 +0.80 = 0.93

Let er wel op dat er bij het gebruik van alle 3 gestapelde tussenringen een lichtverlies optreedt van ongeveer 2 stops!

Caruba extension tube
Het beeld van de liveview is niet helemaal lekker gelukt maar het eind resultaat kun je hieronder zien.

De Caruba Extension tubes in onze test

De geteste Caruba Extension Tube set bestaat uit drie tussenringen die afzonderlijk van elkaar te gebruiken zijn, maar dus ook gecombineerd kunnen worden. De tussenringen hebben geen optische elementen en daardoor is het mogelijk om onderwerpen groter èn van dichterbij in beeld te brengen, zonder dat de kwaliteit van het beeld veranderd. De tussenringen hebben een chromen vatting en zijn voor diverse camera merken beschikbaar. Ze zijn overigens niet overdraagbaar dus als je Nikon gebruikt heb je niets aan de ringen van Canon enz. Het is wel prettig dat de automatische scherpstelling en TTL lichtmeting gewoon blijven werken zoals je dat gewend bent. Wel is het aan te raden om handmatig scherp te stellen, omdat de scherpte erg nauw luistert.

Caruba extension tube

Minpunten

Tijdens de test kwam ik er al gauw achter dat de automatische scherpstelling van mijn 105mm van Sigma behoorlijk wat moeite had om soepel scherp te stellen. En toen ik overschakelde naar een 24-85mm van Nikon was er geen verbetering merkbaar. De scherpstelling was nog goed maar het komt wel wat vreemd over dat je lens die normaal super stil is nu ineens veel geluid aan het maken is bij het scherpstellen. Ook was ik er in mijn naiviteit vanuit gegaan dan als ik eenmaal een onderwerp in beeld had en ik er een andere tube extra tussen zetten dat het onderwerp dan groter in beeld kwam. Dit klopt natuurlijk niet want als je simpelweg een tussenring er tussen zet dan zal het beeld onscherp worden. Je moet de camera ook dichter op het onderwerp zetten om deze weer scherp te krijgen. Wat uiteraard betekent dat je ook de compositie moet bepalen als mede de belichting. Laat ik het houden op een moment van verstandsverbijstering 😉 .

Ook bleek dat de camera die ik gebruik een Nikon D7000 bij 3 ringen een error constateerde, ik denk dat dit komt doordat de ring 12mm een keer niet helemaal goed is vastgezet en daarmee iets is beschadigd op het bevestigingselement.

Pluspunten

Voor macrofotografie is deze set gewoon weg perfect je kunt nu letterlijk tot op centimeters afstand komen van je onderwerp en dat is met bloemen en andere niet levende (bewegende) onderwerpen perfect voor de details. Ook de algemene werking waarmee je de tubes aan de lens en de body bevestigd prima als moet je dit wel even een paar keer gedaan hebben.

Caruba extension tube

Kenmerken

 • Set van drie tussenringen
 • Perfect voor macrofotografie en close-ups
 • Kom dichterbij je onderwerp en leg deze groter vast
 • Verklein de minimale scherpstelafstand
 • Automatische scherpstelling en TTL lichtmeting blijven werken
 • Geen verandering in de kwaliteit van je beelden houdt rekening met de maximale 2 stops belichting
 • Chromen vatting

Wat zit er in de doos

De volgende accessoires worden standaard meegeleverd:

 • Extension tube 12mm
 • Extension tube 20mm
 • Extension tube 36mm
 • Lensdoppen
 • Afkomstig van Caruba
 • Drie jaar garantie

Waar te koop?

Een tussenring van Caruba kan je onder andere kopen bij:

Kamera Express & CameraNu

 

 

6 Replies to “Caruba Extension Tubes uitgeprobeerd”

  1. Hoi Patrick,

   De set zit van zichzelf erg stevig vast. Er zou geen beweging mogen tussen de ringen. Mijn ervaring is heel erg goed, ik heb ze gebruikt met allen achter elkaar geschakeld en een 105mm sigma lens. Het was een zware combinatie maar het werkte goed. Een tip wil ik je wel meegeven. Als je ze allen geschakeld gaat gebruiken ondersteun ze dan wel voor alle zekerheid.

   Mvg,
   Maico

 1. Ok, dus de set heeft wel de neiging om iets door te hangen? Mja, wat verwacht je als je er nog een 400gr. zware lens aan hangt.

  Ik zit in dubio over deze set of een Kenko namelijk. Maar dat scheelt al snel enkele tientjes.

  1. Hoi Patrick, ik heb niet gezegd dat die doorhangt maar ik vertrouw eerder op mijn eigen handen als ik er een zware lens aan hang. Maar de foto in het artikel is dezelfde opstelling maar dan met 2 ringen. En dit zat super stevig.

 2. Ik heb deze set gekocht bij Kamera-express om macro fotografie uit te proberen met mijn Nikon 70-300 mm lens.
  De 12 en 20 mm tussenring werkten prima echter, de 36 mm tussenring brak direct af op de bevestigingschroefjes waarbij ik aan een constructiefout dacht.
  Wat mij opvalt is dat er zowiezo een beetje speling op de ringen zit maar omdat ik geen ervaring of vergelijkingsmateriaal had denk ik dat dit normaal is.
  De medewerker bij Kamera-express vertelde dat hij dit nog nooit gezien had en heeft mij een nieuw exemplaar gegeven.
  Thuisgekomen met de grootste voorzichtigheid opnieuw de 36 mm ring bevestigd, camera op statief en …bang…..weer afgebroken.
  Mijn conclusie is hiermee dat een relatief zware lens niet aan deze tussenring gehangen kan worden.
  In de beschrijving staat niets vermeld over maximaal gewicht of lengte van de te monteren lens.
  Ik baal hier enorm van en hoop nu maar dat Kamera-express ook deze lens om wil ruilen, als ze dit doen investeer ik direct €100 extra voor een andere serie tussenringen.
  Rob

 3. zelf een 3-set Caruba tussenringen gekocht bij die winkel uit Urk 😉 bij ontvangst bleek het een geretourneerd product te zijn (klepje zoek, doosje opnieuw door webwinkel dichtgeplakt )

  Daarna bleek één van de ringen ná de klik toch nog gedraaid te kunnen worden t.o.v. de andere (wsch. reden voor retournering) een defect dat speling inhield, dat kan dan in het klikmechanisme zitten maar ook in een nét te ruim contact tussen de ene en de andere ring of erger nog, beide oorzaken ik heb zonder veel aandringen gelukkig wel een korting teruggestort gekregen maar bij die webwinkel koop ik niet snel meer iets als ze al niet eens van tevoren vertellen dat het om een geretourneerd product gaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.