Canon Irista een toevoeging voor de fanatieke fotograaf?

Canon Irista een toevoeging voor de fanatieke fotograaf?

Online opslag het is een dingetje moet ik zeggen. Elke foto die je met een smartphone neemt kan je automatisch laten opslaan in de cloud, Lightroom heeft een online opslag dienst waarmee je hele collecties kunt maken. Het is dan ook niet zo gek dat Canon de afgelopen jaren flink wat werk heeft gestopt in het verbeteren van hun opslag dienst Canon Irista.

Veilig en gemakkelijk

Met Canon Irista kun je super gemakkelijk je foto’s veilig opslaan, organiseren, printen en bovenal direct delen met je favoriete sociale media platform. En dat allemaal vanaf 1 centrale plek, de cloud van Canon.

Mijn ervaring met Irista

Ik heb de dienst nu een tijdje in gebruik genomen, waarom zul je wellicht denken? Nou heel eenvoudig. Ik was het zat om mijn foto’s op al die verschillende locaties te beheren. Op een gegeven moment heb je zo veel verschillende plekken verzameld waar je foto’s staan of terecht kunnen komen dat ik het overzicht kwijt begon te raken.

Ik vond het vooral belangrijk dat ik overal toegang had tot mijn gemaakte foto’s zonder dat ik te maken had met gecomprimeerde varianten. Ik fotografeer in RAW en wil deze beelden gewoon online weg kunnen zetten. Heel soms neem ik een video met de Canon 6D II en tja die wil je ook wel veilig hebben opgeborgen. Dus geen kwaliteitsverlies, hier kon Canon met de Irista prima op inspringen en ik heb nu elke vakantie of foto-opdracht een plek waar ik snel mijn foto’s naar toe kan verplaatsen. En het is super handig om het direct te kunnen delen.

Hoogte punten voor mij ten aanzien van Irista

 • Foto’s delen: Ik combineer meerdere foto’s in een album en deel simpelweg de url van het album aan opdrachtgevers, vrienden of familie. Ze kunnen dan zelf de foto’s op hun smartphone bekijken en eventueel downloaden. En dat zonder te registeren.
 • Tijdsbesparing en ontdubbelen: Ik combineer verschillende accounts met Irista en de online opslag dienst haalt voor mij vanzelf de dubbele foto’s uit de collectie. Ik heb Google Photo’s en mijn Facebookaccount gekoppeld naast de foto’s op mijn computer. Maar ook Flickr is een diens die gekoppeld kan worden, en het zal mij niets verbazen als er in de toekomst meer koppelingen komen.
 • Volledige kwaliteit: En dan de belangrijkste reden. De mogelijkheid om zonder kwaliteitsverlies mijn foto’s op te slaan is echt van doorslaggevend belang geweest. Niet alleen Jpeg maar ook mijn RAW files komen zonder verlies over, perfect. Na de upload kan ik de foto’s weer eenvoudig downloaden om te bewerken.
 • Koppeling mogelijk met Lightroom: Er is een plug-in beschikbaar voor Lightroom waarmee je de bewerkte foto’s gelijk kunt uploaden naar een gewenst album. Erg handig.

Nadat je via de upload button jouw gewenste foto’s hebt geselecteerd krijg je een super overzichtelijk geheel naar voren. Al je foto’s op een rij en allemaal op een gelijke grote dit maakt het eenvoudig om te zien welke foto wel de moeite waard is en welke foto dat niet is om aan een album toe te voegen.

Foto’s toevoegen aan een album of fotoalbum

Wanneer je een album wilt maken dan selecteer je in het menu bovenaan “Album” Indien je nog geen album hebt maak je een eerste album aan. Gebruik hiervoor de selectieknop midden in het scherm. Veel gemakkelijker kan het niet gemaakt worden. Wanneer je begint aan je album krijg je een overzicht te zien van alle foto’s die je in Irista account hebt ingeladen. Dus van je telefoon, social media of rechtstreeks vanuit de camera doormiddel van de Canon Connect App.

Vervolgens selecteer je de foto’s die je wilt hebben er komt dan een “vinkje” bij de foto te staan. Bovenaan het beeld staat er hoeveel foto’s je hebt geselecteerd voor het album. In dit geval 21 stuks. Klik op aanmaken en dan hoef je alleen nog een titel toe te voegen aan je “Album”. Vanuit hier is het ook eenvoudig om een Fotoalbum te maken. Deze albums zijn in Highdef kwaliteit en daar zal ik in een ander nog te maken bericht verder op ingaan.

Canon Irista beschrijving

Let op: Wat enigszins verwarrend is bij het maken van een fotoalbum is dat je in het menu rechts (gezien vanuit je net gemaakte album) op album aanmaken moet klikken, i.p.v. fotoalbum maken.

Canon Irista beschrijving

Delen en bekijken

Wanneer je een album hebt gemaakt kun je deze zo delen dat de ontvanger wel of niet de beelden kan downloaden. Let op wanneer je downloaden ingeschakeld hebt staan kan de ontvanger (iedereen met de link) de volledige bestandsgrote downloaden! En dat is iets wat je niet wilt met je vakantiefoto’s en dergelijke, lijkt mij.

Het is overigens wel handig als je Irista gebruikt voor zakelijke doeleinden. Je kunt dan de gemaakte reportage eenvoudig wilt delen en laten downloaden.

In mijn voorbeeld album welke hier terug te zien is: Voorbeeld album DeFotoblogger op Reis door Lapland heb ik de selectie meegegeven dat je de foto-informatie wel kunt raadplegen. Dit leek mij wel zo handig hier. Je ziet dan de volgende items terugkomen:

 • Bestandsnaam + datum en tijd van opname
 • Camera model
 • Lenstype
 • Hoe groot het bestand is
 • Welke camera instellingen er zijn gebruikt zoals:
  • Diafragma
  • ISO
  • Brandpuntsafstand
  • Sluitertijd
  • Witbalans
  • En of er een flits is gebruikt

Canon Irista beschrijving

Eindoordeel van Canon Irista

De online opslag capaciteit van Irista is in het begin vrij beperkt. Je krijgt weliswaar 15-gigabite gratis maar laten we eerlijk zijn daar ben je vandaag de dag zo doorheen. Wil je meer of heb je simpelweg meer gigabite nodig, dan kan je dit erbij kopen. Ik vind het ideaal dat er koppelingen zijn met verschillende social media en dat er een plugin is voor mijn favoriete bewerkingsprogramma Lightroom. Het is super intuïtief wat ik ook fijn vind. Zijn er nadelen? Ja die zijn er, wil je meer foto’s opslaan dan kom je in een betaalde omgeving, er wordt geen verkeerde prijs berekend maar toch je zit zo op het max aantal GB in het gratis account. En de keuze in fotoboeken mag op het eerste gezicht wel wat ruimer om te kunnen concurreren met Hema of Albelli. Overigens moet ik het fotoboek nog binnenkrijgen. Ik kan dan ook niets over de kwaliteit zeggen.

Kosten van Irista

Het is gratis tot 15GB. Wil je meer dan kan je kiezen uit een aantal opties. 100GB voor maar 1,99 per maand wat goed is voor gemiddeld 3000 foto’s en 3 uur Full HD film materiaal. Liever meer opslagcapaciteit omdat je net als ik alleen in RAW fotografeert? Dan is het Premium pakket wat voor jou. je krijgt dan 1TB opslag voor 10,99 per maand.

Wil je zelf beginnen? Kijk dan vooral op de website: www.irista.com

De apps kan je hier downloaden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.