Budapest fotografiestad bij uitstek

Budapest fotografiestad bij uitstek

Onlangs ben ik voor een review naar Budapest gegaan en daar kwam ik tot de conclusie dat dit een fotografiestad bij uitstek is. De stad Budapest is eigenlijk verdeeld over twee delen. Namelijk boven de rivier de Donau ligt Buda en aan de andere kant van het water ligt Pest. Welke samengevoegd zijn tot Budapest of Boedapest. Deze stad van vriendelijke en gemoedelijke mensen is uitermate geschikt om de mooiste foto’s te nemen.

Denk bijvoorbeeld eens het uitzicht van de Gellértheuvel en de Burchtwijk over de Donau richting Pest. Of bekijk de architectuur in het oude hart van de stad, je gaat werkelijk terug in de tijd met alle voordelen van deze tijd. Een bijzondere tijd in Budapest is toch wel de jaarwisseling, want alleen dan gaan alle Hongaren uitgedost de straat op richting de grote markt waar ze de hele avond genieten van een hapje en een drankje. Je ziet dan echt iedereen van jong tot oud genieten van het samenzijn. Ook geeft het aanwezige vuurwerk een extra dimensie aan de algehele sfeer van de stad.

Om je een idee te geven van de beste plekjes zal ik hier mijn top 10 plekjes benoemen.

Fotoplek 1: De burchtheuvel (Budavár)

De Burchtheuvel van Budapest bestaat uit de Burcht van Boeda (Budavár). Hier vind je het oude kasteelcomplex Budavári Palota. Het paleis behoort tot het grootst bouwwerk van Hongarije en staat symbool voor de stad. Hier bevinden zich oa de Hongaarse Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi-bibliotheek en het historisch museum van Boedapest. Je kan in deze wijk zeker een dagdeel rondlopen en als je alles wilt bekijken ben je zo een dag zoet. Maar absolute hoogte punt om naar toe te gaan is het Vissersbastion met de Matthiaskerk, de kans dat je hier als enigste zal zijn is nihil want hier zijn zoveel plekjes waar je een fantastisch uitzicht hebt over Pest en er zijn vele mooie plekje om een foto-shoot te houden. Dit is dan ook de reden waarom je hier hoogstwaarschijnlijk niet de enigste bent :-). Het plekje is geliefd bij de professionele fotograaf.  Ook vindt je in dit gedeelte de vele leuke kleine straatjes waar je helemaal los kan gaan op fotografie gebied.

Andere bezienswaardigheden op de Burchtheuvel zijn:

  • Paradeplein
  • Sándorpaleis
  • de burchttheater
  • Het militair museum
  • Het ondergrondse ziekenhuis

Fotoplek 2: De kettingbrug (Széchenyi lánchíd)

Foto Eddy Westdijk in onze Flickr groep

De oudste brug in Boedapest is niet te missen, het is een belangrijke toevoerroute naar Pest en dat maakt deze brug een leuke plek om te fotograferen. Deze brug die over de Donau loopt is 330 meter lang en wordt de Kettingbrug genoemd.

De brug krijgt vooral bij avond vanuit pest een bijzondere uitstraling met de aanwezige verlichting en de op de achtergrond aanwezige Burchtwijk. Vergeet geen statief mee te nemen om in de avond hier een mooie foto van te nemen.

Fotoplek 3: De Gellértheuvel

Het letterlijke hoogtepunt van de stad wordt gevormd door de Gellértheuvel, ook wel Gellértberg genoemd. Dankzij de hoogte van maar liefst 235 meter kun je genieten van een prachtig uitzicht over Buda, Pest en de Donau.

Dit is de enige plek in de stad waar je zo’n formidabel uitzicht over beide stadsdelen kunt krijgen en een trip in de vroege ochtend of bij zonsondergang geeft dan ook spectaculaire foto momenten. Om boven op de Gellértheuvel te komen is er wel wat inspanning nodig als je er te voet naartoe wilt gaan (een hop on hop of bus is dan vele malen eenvoudiger). Via kronkelige paden kun je vanaf de westkant van de Elisabethbrug de heuvel beklimmen. Voor mensen met een slechte conditie is dit, zeker in de warme zomermaanden, een redelijk zware inspanning. Onderweg kom je het Gellértmonument tegen, dat je vanaf de Elisabethbrug ook duidelijk aanwezig ziet zijn op de groene heuvelzijde.

Fotoplek 4: Leopoldstad

De wijk Lipótváros (Leopoldstad) ligt aan de noordkant van de binnenstad van Pest. Het is een vrij statig deel van de stad waar prachtige bouwwerken te vinden zijn. Het bekendste voorbeeld is het Parlement dat een sprookjesachtig neogotisch uiterlijk heeft. Het mooiste kerkgebouw van Boedapest is ook in Leopoldstad te vinden: de Sint Stefanusbasiliek. Rondom deze basiliek zitten meerdere restaurants en enkele winkeltjes. In deze wijk is het dus echt aan te raden om naar boven te kijken, zo vind je de mooiste hoeken om te fotograferen.

Fotoplek 5: Het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw is direct aan de Donau gevestigd en is met een neogotische uitstraling een echte blikvanger. Het beste aanzicht van het gebouw is te zien vanaf het water of vanaf de andere kant van de Donau (bijvoorbeeld vanaf het Vissersbastion). Ga vooral ook naar binnen toe dit is gratis voor inwoners van de EU. Let er wel op dat de mogelijkheden vrij beperkt zijn om binnen te komen en deel te nemen aan een rondleiding.

Fotoplek 6: Vörösmarty tér

Dit grote plein aan het einde van de winkelstraat is een verzamelplek voor de inwoners, het behoort tot de sfeervolste pleinen van Budapest en is met de aanwezige architectuur een lust om te fotograferen. Oud ontmoet nieuw hier op een zeer smaakvolle manier. En met de jaarwisseling is hier ook het grootste feest van de stad te vinden.

Fotoplek 7: De Joodse wijk

Helaas is door de oorlog dit gedeelte van de stad veel van haar charme verloren. Het ziet er vervallen uit maar dat geeft op zichzelf weer aantrekkelijke foto’s. Het eerste aanblik is waarschijnlijk met de Grote Synagoge welke nog straalt van welvaart maar ga je verder de wijk in, dan kom je in het hart van de gemeenschap en dat zie je dat deze wijk veel armoede kent. Wat voor de jongeren onder ons toch ook wel een voordeel geeft, de prijzen liggen hier lager dan elders in de stad en dat zorgt ervoor dat je er gunstig kan gaan eten.

Fotoplek 8: Heldenplein

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het grote Heldenplein. De boulevard is in de avond uren uitgerust met heel veel verlichten bomen, dit gecombineerd met een langere sluitingstijd geeft een speciaal effect met de passerende auto’s. Op het heldeplein is ook het Millennium monument ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije te vinden. Achter dit plein ligt het fraaie stadspark ‘Városliget’. Met het badhuis en verwarmde waterplaatsen, welke spannende foto’s kunnen opleveren.

Fotoplek 9: Staatsopera

Het staatsopera, is een niet geheel bijzonder gebouw aan de buitenkant maar aan de binnenzijde is het gebouw zeer zeker de moeite waard om je fototoestel te pakken. De trappen naar boven zijn met hun bochten en materialen van een dusdanige statige kwaliteit, let er bij het nemen van je foto’s wel op dat je de witbalans aanpast, je foto’s komen op de standaard instellingen vergeelt naar voren en dat is zonde.

Fotoplek 10: Központi Vásárcsarnok

Een must-see in Boedapest is de Centrale Markthal ofwel Központi Vásárcsarnok. Deze overdekte markt bestaat uit kramen met levensmiddelen op de begane grond en andere waren op de verdieping. Alleen al het aanschouwen van de heerlijke Hongaarse salami’s, het fraai uitgestalde fruit en de typisch Hongaarse lekkernijen zijn een lust voor het oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.