Bokeh: wat is het en hoe gebruik je het?

Bokeh: wat is het en hoe gebruik je het?

Laatst kreeg ik een vraag in de simpelste vorm ooit “bokeh?”. Hieruit kon ik opmaken dat de vraagsteller niet bekend is met de term of dat ik bokeh verkeerd heb gespeld. Dit laatste was niet het geval dus bleef er alleen maar over dat de term bokeh niet algemeen bekend is. Daarom zijn we niet te beroerd om er een kleine uitleg over te geven 🙂

Wat is Bokeh?

De definitie:”Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt. Bewegingsonscherpte valt hier niet onder.” Bokeh is eigenlijk een Japans woord en je spreekt het uit als Book-kee.

De betekenis is niets anders dan onscherpte. Deze onscherpte in een foto kun je terugzien als een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond. Bokeh is er in verschillende intensiteit vormen. Zo kun je zoveel onscherpte creëren dat de volledige achtergrond niet meer te herkennen is. Dit zie je bij macrofotografie vaak terugkomen. De andere vorm is dat de achtergrond nog wel herkenbaar is, maar gewoon wazig overkomt.

Net geen macro opname maar de achtergrond is niet herkenbaar meer.
Net geen macro opname maar de achtergrond is niet herkenbaar meer.

Bokeh voorbeeld

Het belang van bokeh volgens Wiki

Bokeh die niet afleidt van het hoofdonderwerp, wordt vrij algemeen gewaardeerd en als aangenaam bestempeld. Naast de relatie tot het scherpe hoofdonderwerp kan een onscherp deel van het beeld ook een zelfstandige functie hebben en als zodanig mooi gevonden worden. Mensen met een westerse culturele achtergrond hebben meer aandacht voor het scherpe hoofdonderwerp, terwijl mensen uit de oosterse cultuur de omgeving, de achtergrond eerst met hun ogen zullen verkennen.

Aan de opkomst en de verspreiding van het begrip bokeh hebben Oren Grad, Harold Merklinger en John Kennerdell bijgedragen.

heart-shaped-bokeh-example-8

Onscherpe achtergrond door het diafragma

Een mooie onscherpe achtergrond krijg je het gemakkelijkst als je jouw camera instelt op diafragmavoorkeuze. Je wilt dat deze zo groot mogelijk is (dit betekent een zo klein mogelijk f-getal). Hoe kleiner het getal des te groter is de opening binnen in je lens. Hierdoor krijg je ook meer lichtinval. Dit gecombineerd met een korte sluitertijd zorgt voor een onscherpe achtergrond.

Het aantal lamellen heeft ook invloed op de bokeh, want hoe meer lamellen er in de lens zitten, des te vloeiender de cirkel gaat worden. Heb je weinig lamellen in de lens zitten dan kan je een achthoek zien terugkomen.

heart-shaped-bokeh-example-45

Ik hoop dat de vraag “bokeh?” beantwoord is vanuit de basis. Er zijn namelijk vele mogelijkheden om bokeh te benutten. Experimenteer dus lekker, zou ik zeggen en deel jouw ervaringen en foto’s met de andere lezers van DeFotoblogger! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.