In Inspiratie door fotografen

Blijf je creatief en scherp? Experimenteer! Ik houd erg van experimenteren in de fotografie. Bewust overbelichten, (bewegings)onscherpte, aansnijden van onderwerpen, inflitsen, indirect fotograferen, et cetera. Het experimenteren zorgt ervoor dat ik minder de neiging heb om foto’s waar ik veel complimenten over krijg te blijven herhalen. Experimenteren houd me scherp en creatief. In dit artikel een paar voorbeelden.

1. Onscherpte en zeer laag standpunt

Door een laag standpunt (camera op de grond) en een groot diafragma te gebruiken, ontstaat een impressionistisch beeld. Voor mij een uitgangspunt om nog eens verder op voort te borduren.

2. Indirect fotograferen

Waarmee ik bedoel niet het onderwerp zelf te fotograferen meer diens schaduw, spiegelbeeld of silhouet.

lelietjes-van-dalen
Schaduwen op de grond of op bijvoorbeeld muren heb ik al vaak gefotografeerd. Hetzelfde geldt voor spiegelingen. Dit keer wil ik daarom het onderwerp meer als silhouet in beeld brengen. Na wat experimenten met Lelietjes van Dalen bij ondergaande zon, ben ik niet tevreden.

Het blijven teveel de standaard plaatjes die je wel vaker van deze bloemetjes ziet. Dan opeens zie ik een bloemetje achter zijn eigen bladeren staan. Dat is het dus! Soms brengt de plek waar je fotografeert je op ideeën die je zelf niet bedacht zou hebben.

3. Inflitsen

Al eerder schreef ik een blog over het toepassen van de strobisttechniek bij natuurfotografie.
zonnebloem-strobist
Inmiddels heb ik meerdere bomen op deze manier gefotografeerd, maar ik kon het niet laten om tijdens de vakantie toch ook het experiment met zonnebloemen aan te gaan. En dat gebeurt dan soms: tegenvallende resultaten. Mede omdat we, ondanks de DEET en aangepaste kleding (lange broek en lange mouwen), helemaal opgevreten werden door de muggen..

Dat doen we dus nog een keer over!

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Marjan
    Beantwoorden

    Ik vind het prachtig om te lezen hoe andere creatievelingen van hun hobby hun beroep gemaakt hebben en er met zoveel passie over kunnen vertellen. Dat laatste is ook een talent! Ik kan mijn eigen creativiteit kwijt in het ontwerpen van logo’s voor mensen uit mijn netwerk. Dus ik heb er ook een beetje een onderneming van gemaakt. Ik blijf je artikelen lezen in ieder geval 🙂

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Martijn van Oers