In Camera's

Onlangs zijn we met speleoloog en Sony ambassadeur Peter Goossens mee geweest tijdens een bijzondere rondleiding in de groeve van Maastricht. In deze groeve was het zonder enige enige verlichting diep en diep zwart. Stel je een maanloze avond voor, waarschijnlijk denk je dan dat het donker is. Maar niets is minder waar. De sterren geven nog erg veel licht af waardoor er nog genoeg waar te nemen is. Maar in een ondergrondse groeve is er geen verlichting. Behalve dat wat we zelf meenemen. En daardoor is het donkerder dan wat je jezelf ooit voor mogelijk zou kunnen houden.Sony A7SII Low Light fotografie

De ideale omstandigheden voor een low light shoot. Gewapend met de A7SII kreeg een select aantal fotograferen een exclusief kijkje in een mijnennetwerk van ruim 80 km. Dit gangenwerk is gemaakt voor het winnen van mergelbouwstenen. Deze groeve is niet toegankelijk voor publiek in verband met de kwetsbare historische muurschilderingen en het instortingsgevaar. Maar dat weerhield ons er niet van om toch de low light fotoshoot te doen.

dsc00026

Over de Sony A7SII

De A7SII is een kleine en compacte camera, ideaal om mee te nemen tijdens een expeditie naar uitdagende omgevingen. Door de extreem hoge resolutie en sensitiviteit van de camera is het mogelijk om in onderbelichte ruimtes met creatieve mogelijkheden prachtige foto’s te schieten. Door de ultrahoge ISO-gevoeligheid, minimale ruis en 4K beeldkwaliteit (3840 x 2160 pixels), is de Sony A7SII camera een ideaal gereedschap voor speleologen om de geheimen ondergronds vast te leggen.

Foto: Kris van de Sande

Wat vind ik van de Sony A7SII als niet speleoloog?

Om eerlijk te zijn fotografeer ik full frame met een Canon en dat doe ik naar volle tevredenheid. Maar soms kom ik wat te kort wanneer ik een avondfotografie sessie doe in Zwolle. Dan duurt het net te lang om een mooie foto te nemen omdat de sluitertijd te lang open staat. Hierdoor verlies je een deel van de mogelijke creativiteit. De Sony A7SII helpt hier enorm mee. Dankzij een extreem hoge ISO kan de sluitertijd beperkt blijven. En is het mogelijk om met een ISO van 204.800 nog scherpe foto’s te nemen met minimale ruis.

Sony A7SII Low Light fotografie

Zo is deze foto genomen met een ISO van 204.800

Sony A7SII Low Light fotografie

Bewerkingsscherm, zie je de ISO, Sluitertijd en Diafragma?

De handzaamheid van de Sony A7SII is ook voor mensen zoals ik met grote handen ondanks de compactheid toch prettig te noemen. En dat de camera ook nog lichter is dan mijn Canon 6D maakt het toch wel een fijn metgezel. Ik heb de camera helaas te kort gehad om alle ins en outs te kunnen ontdekken. Maar wat ik wel oprecht kan zeggen is dat de camera mij echt positief verrast heeft.

Ik denk dat de gevestigde orde van de nieuwe Canon of de Nikon D500 of de recent aangekondigde D7500 het best lastig zullen hebben. Het is geen wonder dat Sony met deze capaciteit steeds meer fotografen weet over te halen om naar spiegelloos over te stappen.

Sony A7SII Low Light fotografie

Over de fotosetting 

Onder begeleiding van Peter Goossens kregen wij en onze medefotojournalisten uit België en Nederland de kans om met de A7SII uiteenlopende elementen in de groeve te fotograferen. Zo zijn bijzondere relikwieën gefotografeerd en portretfoto’s gemaakt van de modellen Franggy Yanzes en Linda Visser. Tevens waren twee vuurspuwers van Stageheat aanwezig en kon gebruik worden gemaakt van het flitssysteem van ProFoto. Al met al een prima gevulde groeve om de camera eens goed aan een korte praktijktest te onderwerpen.

In onderstaande foto’s zie je een kleine registratie van de Low Light shoot met een Sony A7SII en de daarbij behorende Exif gegevens. 

Sony A7SII Low Light fotografie

Onbewerkte foto. ISO: 409.600, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/1.4, Sluitertijd: 1/200 seconde

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 40.000, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/1.4, Sluitertijd: 1/40 seconde

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 3.200, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/3.2, Sluitertijd: 0,6 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 1.000, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/2.2, Sluitertijd: 0,5 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 1.000, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/2.2, Sluitertijd: 0,5 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 1.000, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/2.8, Sluitertijd: 0,5 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 200, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/2.8, Sluitertijd: 1/160 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 200, Brandpunt: 85mm, Diafragma: f/1.8, Sluitertijd: 1/160 seconden

Sony A7SII Low Light fotografie

ISO: 12.800, Brandpunt: 35mm, Diafragma: f/2.8, Sluitertijd: 1/5 seconden

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search