Betere foto’s nemen met je smartphone: scherpstelling

Betere foto’s nemen met je smartphone: scherpstelling

In dit artikel over fotografietips speciaal bedoeld voor een smartphone ga ik je meer vertellen over hoe je mooie aansprekende foto’s kunt nemen met een smartphone. Als blogger en oprichter van DeFotoblogger.nl ben ik dagelijks bezig met fotografie, maar ik heb niet altijd mijn vertrouwde ‘grote’ camera mee op pad. Wat ik wel altijd bij mij heb is mijn telefoon. Ik kan je vertellen dat je met je telefoon toch écht wel hele mooie en aansprekende foto’s kunt nemen. Hoe? Daar ga ik je bij helpen met korte en praktische tips.

Het begint bij de basis

Bokeh iPhone 7 plus

Elke foto begint met een idee of een wens. Je wilt graag het moment dat je ziet vastleggen om direct te kunnen delen of om later naar terug te kijken. Hoewel het heel erg verleidelijk is om zonder na te denken een foto te nemen wil ik je toch gaan uitdagen om te gaan nadenken. Het is niet moeilijk, geloof mij maar. Voordat je het weet zitten deze tips zo vastgebakken in je geheugen dat het automatisme wordt. Maar laten we beginnen met een top 3 tips die je direct gaan verder helpen.

Tip 1. Zorg dat je stevig staat, zit of ligt

Een scherpe foto wordt sneller scherp wanneer je een stabiele houding aanneemt. De telefoons van vandaag de dag kunnen veel, maar er zit nog niet een echte stabilisator in die de bewegingen goed kan opvangen. En de bewegingen van je handen en/of armen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een harde wind worden daarom niet goed gecompenseerd, wat zal betekenen dat je een bewogen foto hebt genomen.

Zorg er voor dat je een stabiele houding aanneemt. Een handige truc die ik zelf altijd toepas is om ergens tegenaan te leunen met mijn hand die de camera bedient.

Tip 2. Pas de scherpstelling aan

Je telefoon kan hoogstwaarschijnlijk heel goed scherpstellen op het onderwerp dat direct zichtbaar is. Maar is dat ook het gedeelte dat je scherp gesteld wilt hebben? Het komt maar al te vaak voor dat een foto net niet scherp is op juist dat gedeelte dat scherp moest zijn. Zoals de ogen van je vrienden of nog lastiger, van een hond of kat.

Je kunt er heel gemakkelijk voor zorgen dat je foto scherp is op juist dat deel wat je wilt. Hiermee krijg jij de controle over de foto en niet je camera. Maar hoe doe je dat?

Het is gemakkelijker dan je denkt. Probeer dit maar eens bij je volgende foto. Voordat je de foto neemt wijs je op het scherm (door te drukken) aan wat je scherp gesteld wilt hebben. Je telefoon zal dan dat gedeelte gaan scherpstellen en jij hebt een scherpe foto. Simpel toch?!

Tip 3. Hou de scherpstelling vast

Deze tip is aanvullend op tip 2. Een hond of kat zit over het algemeen niet stil, omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat je in je handen hebt. Wanneer je een bewegend onderwerp scherp gesteld wilt hebben zoals een hond of een kat is het wel zo handig om de focus scherp te houden. Dit doe je bij de meeste smartphones als volgt:

Wanneer je een foto wilt nemen zal je telefoon automatisch bepalen wat er scherp gesteld gaat worden. Dit voorkom je door zelf aan te geven wat je scherp wilt hebben, zie tip 2. Maar als je wat langer deze specifieke plek vast houdt zal je zien dat de autofocus vergrendeld wordt. Dit betekent dat je smartphone je voorkeuze onthoudt en dat je eenvoudig met je onderwerp kunt gaan meebewegen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.